Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRTNA KAZNA

Odgođeno pogubljenje ubojice u SAD-u, razlog je bizaran: 'Ljuti smo, ali nismo iznenađeni'

Thomas Creech
Foto: Idaho Department of Correction/Pixabay
1/3
29.02.2024.
u 08:24

Njegovi odvjetnici rekli su u izjavi da su Creechu pregledane vene na rukama i nogama te kako im se, prije odustajanja od pogubljenja, pokušalo pristupiti deset puta

Pogubljenje zatvorenika osuđenog na smrt u Idahu odgođeno je zbog neuspješnog davanja smrtonosne injekcije. Smrtna presuda ubojici Thomasu Creechu (73) trebala je biti izvršena u Boiseu u srijedu. "Liječnički tim nije mogao uspostaviti IV liniju, što je onemogućilo nastavak pogubljenja", rekli su zatvorski dužnosnici. Da je pogubljeno provedeno, bilo bi prvo u 12 godina u Idahu.

Creech je u zatvoru od 1974. i osuđen je na smrt zbog smrtonosnog premlaćivanja suzatvorenika 1981. godine. Osuđen je za pet ubojstava u tri države te osumnjičen za još nekoliko ubojstava. On je jedan od najstarijih osuđenika na smrt u SAD-u. Njegovi odvjetnici rekli su u izjavi da su Creechu pregledane vene na rukama i nogama te kako im se, prije odustajanja od pogubljenja, pokušalo pristupiti deset puta, navodi BBC.

"Ljuti smo, ali nismo iznenađeni što je država Idaho danas pogriješila s pogubljenjem Thomasa Creecha. To se događa kada je nepoznatim osobama s nepoznatom obukom dodijeljeno da izvrše pogubljenje", rekli su u izjavi. Identiteti pojedinaca koji izvode pogubljenja u SAD-u zaštićeni su od strane države.

VEZANI ČLANCI:

Ovo nije prvi slučaj neuspjelog pogubljenja u SAD-u. Alabama je, primjerice, bila prisiljena odustati od dva pogubljenja smrtonosnim injekcijama 2022. godine, nakon što nije uspjela locirati vene zatvorenika. Jedan od dvojice zatvorenika iz Alabame osuđen je na smrt prošli mjesec novom metodom korištenja dušika.

Prošle su godine zastupnici u Idahu donijeli zakon koji dopušta strijeljanje zatvorenika. Međutim, dužnosnici tek trebaju izgraditi objekt u kojem bi se ta pogubljenja odvijala, kao i utvrditi politiku o tome kako bi se ona provodila.

GALERIJA Splićani održali prosvjed nakon šokantnog ubojstva Luke (22)

Thomas Creech
1/30

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije