Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZNEMIRUJUĆE

Objavljeni mučni detalji prvog pogubljenja dušikom: 'Zadržavao je dah koliko god je mogao'

Kenneth Smith
Foto: Micah Green/ALABAMA DOC/REUTERS
1/9
26.01.2024.
u 10:56

Protivnici smrtne kazne, uključujući stručnjake Ujedinjenih naroda za ljudska prava, rekli su da je metoda jednaka eksperimentiranju na ljudima

Kenneth Smith, osuđen za plaćeno ubojstvo počinjeno 1988. godine, pogubljen je dušikom u Alabami u četvrtak. Za njegovo je pogubljenje prvi put korištena ta nova metoda smrtne kazne. Službenici su mu na lice pričvrstili komercijalnu zaštitnu masku za disanje. Na masku je bio pričvršćen kanister čistog dušika koji mu je, nakon protoka, uskratio kisik.

"Večeras u 19:53, država Alabama započela je s pogubljenjem Kennetha Eugenea Smitha dušikovom hipoksijom. Smith je pogubljen zbog smrtonosnog ubojstva Elizabeth Dorlene Sennett 1988. u okrugu Colbert. Liječnici su Smitha proglasili preminulim u 20:25", kazao je zatvorski povjerenik John Hamm, kako prenosi Reuters. 

''Činilo se da je Kenneth Smith zadržavao dah koliko god je mogao", dodao je Hamm te naveo kako je imao sve uobičajene nuspojave dušikove hipoksije.

VIDEO U Alabami zatvorenik prvi put pogubljen dušikom

Mike Sennett, žrtvin sin, istaknuo je: "Ništa što se danas ovdje dogodilo neće vratiti mamu. Ništa. Nećemo skakati uokolo, vikati i urlati i sve to, to nismo mi. Ali drago nam je da je ovaj dan gotov".

Novinarka Ivana Hrynkiw otkrila je kako je Smith uoči pogubljenja rekao: "Noćas je Alabama natjerala čovječanstvo da napravi korak unatrag. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom. Hvala vam što me podržavate. Volim vas sve".

Smithov duhovni savjetnik, Jeff Hood, opisao je njegovu očajničku borbu za život tijekom pogubljenja. "Ono što smo vidjeli bile su minute u kojima se netko bori za život. Vidjeli smo razne stvari iz njegovih usta na maski", kazao je te dodao kako su zatvorski službenici "bili vidno iznenađeni koliko je ovo loše prošlo".

Protivnici smrtne kazne, uključujući stručnjake Ujedinjenih naroda za ljudska prava, rekli su da je metoda jednaka eksperimentiranju na ljudima.

Komentara 2

Avatar Striborski
Striborski
17:25 26.01.2024.

Jadan. A pitate li se ovdje kako su izgledali zadnji životni trenutci njegove žrtve? Gdje su njezina ljudska prava bila kad je usmrćivana?

HA
Haha
11:53 26.01.2024.

Smrtna kazna ne bi trebala postojati. Nitko nema pravo oduzeti drugome zivot. Zatvor,godine kajanja i ispastanja da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije