Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od obećanih hotela, marine, cesta, kina, Šibenik je dobio – ništa

Glupost je i mazanje očiju da su za to što je Šibenik pao na niske grane krivi Split i Zadar. Krivi su oni koji vode i koji su vodili ovu državu, grad i županiju.
16. prosinca 2009. u 17:52 3 komentara 3 prikaza
gradilište
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ma, kakve su to gluposti. Kriv nam je Zadar, pa kriv nam je Split za to što je Šibenik pao na ovako niske grane. To je mazanje očiju, krivi su oni koji vode i koji su vodili državu, grad i županiju, eto tko je kriv – sažeto je ustvrdio jedan od sudionika nedavne vrlo žučljive rasprave o stanju u Šibeniku i okolici.

Poslovi (obmane) stoljeća

Takve su rasprave o odgovornosti i šibenskim nevoljama odnedavno učestale, no dok se ne utvrdi tko je odgovoran, dovoljno je nabrojiti bezbrojne neostvarene bajoslovne multimilijunske projekte, različite “poslove stoljeća”, moderne prometnice i ostala obećana čudesa.

Šibenčani se teško mogu načuditi umijeću političara koji u posljednjem desetljeću “bez pardona” opetovano najavljuju boljitak kroz jedne te iste projekte koji se uglavnom nisu pomaknuli s mrtve točke.

Dovoljno se prisjetiti marine za megajahte u Mandalini, projekta dvojbenog utjecaja na šibenski akvatorij, potom luksuznog hotelsko-turističkog kompleksa u bivšoj vojarni Kuline itd. S četiri povijesne utvrde u Šibeniku, koje su trebale postati zamašnjak ovdašnjeg razvoja, još nije učinjeno ništa unatoč fantastičnim hvalospjevima o njihovoj valorizaciji.

Nakon što su, u po mnogima sramotnoj operaciji Vlade RH i lokalne vlasti, s otočića Obonjana potjerani djeca i mladež pa su dovedeni bjelosvjetski ulagači koji su uskoro propali, Šibenčanima je ostao samo gorak okus još jedne obmane.

No, osim toga i konkretni pozamašni dugovi koje će plaćati zbog (ne)namjerno štetnog ugovora s tzv. investitorima. Nadalje, građani Šibenika još će dugo plaćati nezamislivu aljkavost (ili nešto puno gore) prikazanu oko čišćenja bivšeg TEF-a.

Udarac generacijama

Umjesto toga imaju priliku i dalje gušiti se u prašini koju vjetar nosi s planina crnog otpada udaljenih od grada stotinjak metara. Šibenik već deset godina nema otvoreno kino, što je težak udarac generacijama mladih.

Glasovitiji koncerti Šibenik uglavnom zaobilaze. Nikada nije započeta cesta prema Kninu, nedovršen je skupi sustav odvodnje otpadnih voda, šibenska luka se ne obnavlja... Novo desetljeće mora Šibeniku donijeti boljitak.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

  • jankoprekobrda:

    Sibenik je za Tudjmana imao Jurasa-a koji je gledao nacionalne interese, sad bi trebali dobiti svoga Kaljmetu koji prije svega glada Zadar a tek potom koliko stigne i malo dalje ali nikako neposredno u susijedstvo, jer bi to moglo ugroziti ... prikaži još! intersese Zadra. I tako je to uvijek bilo ova drzava je nekima majka a mnogima gora od macehe.

  • -obrisani-:

    Nitko Šibeniku i Šibenčanima nije kriv nego oni sami.Njegova sadašnja pozicija,kako gospodarska,tako i razvojna jest posljedica izuzetne nadmenosti i nevjerovatne korupcije koja ga je i razorila iznutra.Najkorumpiraniji grad u državi.S najnesposobnijom vlasti u državi. To je ona ista koja neda ... prikaži još! Stipi Petrini,izabranom vijećniku prisustvovanje sjednicama Županijske skupštine.

  • Mućanin:

    Sumnjam da će cesta prema Kninu pridonjeti oporavku Šibeniku ili ostale megalomanske gluposti, koje se nisu ostvarile. No siguran sam da će Šibenčani opet glasovati za HDZ ili SDP!!!