Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDITE ODGOVORNI I PAZITE NA SEBE I DRUGE

Od danas dozvoljena pirotehnika: Provjerite što se smije koristiti i kolike su kazne za nepoštivanje zakona

Pirotehnička sredstva
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
27.12.2022.
u 09:13

Nedavni slučaj devetogodišnjeg dječaka koji je teško stradao u eksploziji petarde u Maksimiru opomena je svima. Ovaj slučaj koji je potresao hrvatsku javnost još jednom jasno upućuje koliko je pirotehnika opasna. Dječak više nije u životnoj opasnosti, no ostat će trajni invalid.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, od 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena, dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja 2023. godine. Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

Podsjećamo građane da je od prošle godine zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do čak 30.000 kuna.  

Nedavni slučaj devetogodišnjeg dječaka koji je teško stradao u eksploziji petarde u Maksimiru opomena je svima. Ovaj slučaj koji je potresao hrvatsku javnost još jednom jasno upućuje koliko je pirotehnika opasna. Dječak više nije u životnoj opasnosti, no ostat će trajni invalid. 

Oglasili su se i Prijatelji životinja koji još jednom mole građane da ne koriste niti dozvoljenu pirotehniku, poput raketa i vatrometa, jer je i takva pirotehnika opasna, uznemiruje ljude i životinje, zagađuje zrak i stvara smeće po ulicama.

Također, smatraju da je apsurdno da je dopušteno korištenje ostale pirotehnike od 27. do 30. prosinca jer se tada ništa ne slavi. Njihov je prijedlog da se prodaja ostale pirotehnike iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a da se njihova uporaba dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja, a ne i 27., 28., 29. i 30. prosinca.

Dodaju da ljudi koji koriste pirotehniku ne mogu sagledati širu sliku i pokazati brigu za druge jer im je bitnija njihova kratkotrajna zabava: "Dokle god je korištenje pirotehnike dopušteno, bit će i mrtvih životinja, raznesenih prstiju kao u slučaju 9-godišnjeg dječaka iz Zagreba, izgubljenih očiju i amputiranih šaka. Na sreću, idemo prema točki u kojoj će se skupiti kritična masa i pirotehnika će postati stvar prošlosti i primitivizma. Zato još jednom pozivamo sve da se suzdrže od korištenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava te da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave sve koji i dalje koriste zabranjene petarde i redenike. Takvom prijavom mogu spasiti dijete od stravične ozljede i životinju od smrti", poručuju.

"Žrtve petardi su psi, mačke, ptice, ali i ostale životinje koje imaju daleko osjetljiviji sluh i vid od ljudi. Prestrašeni nepodnošljivo jakim zvukovima eksplozija pirotehnike, u vrijeme blagdana mnogi psi i mačke bježe u panici daleko do svojih domova, pri čemu često skončavaju živote pod kotačima vozila. Dok neke kućne životinje bježe, neke zbog straha ne mogu uopće normalno funkcionirati, prošetati se niti jesti, pa su njihovim ljudima jedini izlaz sredstva za smirenje kako ne bi došlo do onog najgoreg – zatajenja srca i smrti", dodaju Prijatelji životnja. Ujedno pohvaljuju Labin, Rovinj, Čazmu, Opatiju, Samobor, Rijeku, Pulu, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornju Stubicu, Novigrad, Dugu Resu, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zabok i sve druge gradove koji su se odazvali na njihov apel da odbace vatromet za doček Nove godine, kao i trgovine koje iz obzira prema ljudima, životinjama i okolišu neće prodavati nikakvu pirotehniku. Vjeruju da će i ostali pratiti ove zaista dobre primjere.

 

Ključne riječi

Komentara 10

BR
brzizestok
10:31 27.12.2022.

Cvijeta crno tržište, sa sve jačom i opasnijom robom. Bravo za udruge i državu na zabranama :)

PE
Pericabad2
11:00 27.12.2022.

Kada procitam ove opasne vlasnike zivotinja koji umjesto lijepe rijeci koriste prijetnje i uvrede, dodje mi da i sam odem kupiti rakete (iako inace sam vise fan dimnih bombi i eventualno baklji). Smirite se, zivotinjama je u prirodi da prezive svasta pa i koji pucanj rakete i manite se prijetnji jer one nisu nikome nista dobro donjele

SO
Socio
09:51 30.12.2022.

Pozvao bi sve "zaštitnike životinja" da preispitaju svoje stavove na novogodišnjem prežderavalju svinjetinom i ostalim milim životinjama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije