Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veleposlanstvo SAD-a još 2017. javilo MORH-u da Izrael nema odobrenje

Iz MORH-a u službenom odgovoru za Index nisu demantirali sadržaj maila
14. siječnja 2019. u 20:38 75 komentara 3622 prikaza
F-16
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Portal Index.hr objavio je mail koji je 6. prosinca 2017. godine stigao u Ministarstvo obrane, a u kojem se iz američkog veleposlanstva upozorava Hrvatsku da Izrael nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, kao i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti.

Vijeće za obranu Propala kupnja aviona Vlada poništila odluku: Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna

"Pozdrav Petre,

Želio sam proslijediti najnovije informacije iz Pentagona vezane uz predloženi TPT (Third Party Transfer, prijenos trećoj strani, op.a.) izraelskih borbenih aviona: Predlažemo da hrvatsko Ministarstvo obrane zatraži dokaz da je Izrael dobio dozvolu Lockheed-Martina za kupnju i naknadnu prodaju kompleta za nadogradnju pojedinih zrakoplova. Temeljeno na diskusijama između Pentagona i Lockheed-Martina, čini se da ta dozvola nije dana i moguće je da uopće ne bude dana. Bez odobrenja Lockheed-Martina za prodaju, Hrvatska bi mogla kupiti avione kojima nikad neće biti omogućeni dodatni sati leta. Bit će nam drago prenijeti bilo kakve poruke ili uspostaviti drugu komunikaciju na ovu temu", stoji u mailu koji je iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj krajem 2017. godine dobio Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića zadužen za obrambenu politiku. 

Vijeće za obranu Novi proces Krstičević: Želio bih da to budu novi zrakoplovi, najbliži smo američkim F-16

Iz MORH-a u službenom odgovoru za Index nisu demantirali sadržaj maila, no tvrde kako taj mail nije dio "službenih akata", odnosno da nije relevantan, navodi taj portal.

"Ministarstvo obrane arhivira službene akte i ta je dokumentacija jedino relevantna. Na službenim sastancima i u službenim aktima strateški partneri su izražavali potporu projektu i modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cjelini. Hrvatska je zbog odgovornosti prema projektu provela i dodatne konzultacije i dobila potrebne odgovore. I Grčka i Izrael su imali prethodno odobrenje SAD-a za potencijalnu prodaju aviona F/16 u određenoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj, kako bi te države uopće mogle sudjelovati na natječaju koji je raspisala Republika Hrvatska. Država Izrael je imala obvezu ishoditi konačno odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj te je službeno obavijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje. Slijedom navedenog, Vlada Republike Hrvatske poništila je Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona", stoji u odgovoru.

U Indexu navode kako su pokušali doći i do Krstičevićeva pomoćnika Petra Mihatova, no iz ureda pomoćnika ministra ispričali su se važnim sastancima.

Pogledajte video aviona F-16 na Plesu:

[video: 26180 / ]
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Arc:

  Ajmo sada opet u napad inteligencijo sa kamenjara, ovo je očita zavjera komunjara, orjunaša, srba, marsovaca i ameba. Svi su protiv naših veliki rvata i ovaj mail su vjerojatno izmislili atlantiđani i poslali ga Indexu. Vama su mozgovi toliko isprani ... prikaži još!i ili za svaku glupost što ovdje izvalite dobijete barem 5 kuna. Vaši komentari su al pari srpskim botovima koji napadaju svakog tko je protiv velikog vođe Vučića. U suštini, vi ste isti mentalitet samo druge narodnosti.

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  KRSTIČEVIĆ JE LAGAO TO SVI ZNAJU. Znači on je pred kamerama rekao da ima sve usmene i pismene garancije amera da možemo kupiti ovakve barake, tako da nek pokaže te dokumente u kojima mu ameri to garantiraju, ako ne pokaže ... prikaži još! znači da laže!!!!!!

 • Avatar Matija Gubec
  Matija Gubec:

  Plenkovicu, "i sta cemo sad, ha" A ko laže taj i krade