Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krstičević: Želio bih da to budu novi zrakoplovi, najbliži smo američkim F-16

Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti, kazao je Krstičević
14. siječnja 2019. u 15:57 158 komentara 8652 prikaza
Vijeće za obranu
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da Hrvatska ide u novi proces nabave borbenih zrakoplova, pri čemu je kupnja američkih F-16 jedna od najbližih opcija, a od SAD-a očekuje da svom strateškom partneru uputi najbolju ponudu, "koju Hrvati sigurno neće moći odbiti".

– Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da to budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada i vodeći računa koliko sredstava imamo, i da je to realna priča za Hrvatsku – rekao je Krstičević novinarima nakon sjednice Vlade na kojoj je stavljena izvan snage odluka o nabavi izraelskog višenamjenskoga borbenog aviona F16 Barak.

Damir Krstičević Ministar Krstičević: 'Krećemo u novi proces s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan borbeni avion'

Naglasio je da će prije svega sustavno pogledati sve moguće opcije.

– Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj uputi najbolju ponudu. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti – istaknuo je Krstičević.

– Ovo s Amerikancima - to je jedna od opcija kojoj smo najbliže, no mi očekujemo od SAD-a da svom strateškom partneru - Hrvatima da najbolju ponudu koju Hrvati sigurno neće moći odbiti – kaže Krstičević.

Kazao je da su zainteresirani za F-16 Block 70/72 - "manji broj, postupno korak po korak, očekujući da će cijene biti dobre za Hrvatsku".

F-16 Za 1,1 mlrd. dolara Bugari započeli pregovore sa SAD-om oko kupnje F-16 borbenih zrakoplova

No, nikoga ne smije eliminirati, a radi se o procesu u kojem odlučuje državni vrh.

– Cijeli državni vrh treba razmotriti sve i odabrati ono što je najrealnije za Hrvatsku – dodao je Krstičević.

Razgovara se s ministrima država koje su kupile američke zrakoplove

Istaknuo je da razgovara s kolegama ministrima obrana država koje su nedavno kupile američke zrakoplove, no nije želio spekulirati koliko bi novi zrakoplovi Hrvatsku mogli stajati.

– Teško mi je sada spekulirati, trebamo imati odgovornost za naše novce da dobijemo najbolji omjer cijene i kvalitete – kazao je dodavši kako je kroz proces nabave F-16 Barak Hrvatska ipak doznala kontrolne točke, ima nešto za usporedbu. Sada znamo cijene, rekao je.

Vijeće za obranu Propala kupnja aviona Vlada poništila odluku: Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna

Na upit je li u prijašnjem procesu bilo nekih skrivenih ponuda i je li se nudilo nešto "ispod stola", Krstičević je kazao da "kod njega toga nema".

– Ne, nikad ništa, moj sustav vrijednosti je drugačiji, sve što smo radili ja i moji suradnici bilo je iznimno transparentno, sustavno, s najboljom vjerom i sve u funkciji nacionalnih interesa Hrvatske – naglasio je.

Ocijenio je kako je Hrvatska u proces nabave borbenih aviona krenula ambiciozno s obzirom da taj proces traje nekoliko godina.

– Upravo jer nas je teret u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i stanje s MIG-ovima tjerao da taj proces što prije definiramo – istaknuo je.

Krstičević smatra da sigurnost Hrvatske nije ugrožena, a Hrvatska je sigurna zemlja. Ponovio je da zbog propasti nabave F-16 Barak Hrvatska nema nikakve financijske obaveze niti štete za proračun, a svi troškovi odlazaka na sastanke bili su, kaže, u funkciji jačanja suradnje s Izraelom i "oni su jako mali za nas"..

Pogledajte video: Željka Antunović o propaloj kupnji zrakoplova

Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  ma 12 novih, novac nije problem.. ukinimo HRT pristojbu.. 1. 152.000.000 kuna godišnje i preusmjerimo u zrakoplovstvo

 • Avatar winston
  winston:

  dvije godine uskratiti financiranje svih protuhrvatskih udruga i komotno se može kupiti eskadrila novih aviona

 • Mama:

  konacno da se i slozim sa njim,kupiti 6 novih a traziti za donaciju 4 stara za prilagodbu.Naravno da ce paket djelom ostati i tajan ali netrositi vise nego je nuzno jer Ameri ce donirati dobar dio toga kao i obicno