Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propala kupnja aviona

Vlada poništila odluku: Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna

Vijeće za obranu
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/15
14.01.2019.
u 13:24

Vijeće za obranu dalo je preporuku Vladi da definira novi model nabave zrakoplova

Na današnjoj sjednici Vlada je jednoglasno donijela odluku o poništenju nabave borbenih zrakoplova. Premijer Andrej Plenković rekao je da će se napraviti detaljna analiza o tome zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji ovog projekta.

Na početku sjednice, uime cijele Vlade, premijer Plenković izrazio je sućut obiteljima trojice radnika Hrvatske elektroprivrede koji su stradali tijekom požara u Hidroelektrani Dubrovnik. Zahvalio je svima koji su pomagali kod ove nesreće. 

"Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Proveden je transparentan natječaj. Sve smo napravili ispravno i za ovu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane niti je Hrvatska mogla na to utjecati", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Ministar obrane rekao je kako je uvjeren da će Vlada naći načina da se realizira kupnja borbenih zrakoplova imajući u vidu odgovornost za novac poreznih obveznika i sigurnost Republike Hrvatske.

Pogledajte video: SDP-ova Željka Antunović o propaloj kupnji borbenih zrakoplova

"Mi ćemo napraviti detaljnu analizu svih razloga zbog kojih je došlo do određenih problema u realizaciji ovog projekta", rekao je premijer Plenković. "Nakon analize donosit ćemo daljnje procjene i odluke kako modernizirati zrakoplovstvo i definirati novi model za nabavu borbenog zrakoplova  i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u RH  da se realizira i završi", dodao je premijer.

Podsjetio je kako je jutros održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je raspravljeno Izvješće Ministarstva obrane i preporučeno Vladi donošenje takve odluke.  

Sve daljnje aktivnosti dogovarat ćemo naknadno, zaključio je premijer.

Na Pantovčaku je prije sjednice Vlade održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je predstavljeno izvješće o nabavi vojnih zrakoplova

Priopćenje s Vijeća za obranu prenosimo u cijelosti:

"Vijeće za obranu 14. siječnja 2019. održalo je svoju 12. sjednicu. Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera OSRH Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva. Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH".

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je od načelnika Glavnog stožera da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva.

Vlada je u četvrtak objavila da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. 

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštovati ugovor onako kako je potpisan. 

Pogledajte video: Borbeni avioni F-16 Barak

Komentara 152

Avatar heyhay
heyhay
14:04 14.01.2019.

Švicarci su kupili 2017 30 komada f-18 hornet od amera tražite u natječaju i taj avion ne mora biti f-16

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:54 14.01.2019.

Bilo bi najbolje 6 novih Vipera (4+2) izravno od amerikanaca i to je sasvim dovoljno, kasnije možemo povećati broj.

LP
luka.profaca
13:38 14.01.2019.

Zanimljiv je kopernikanski obrat oporbe i Bere, godinu dana s napadali i kritizirali zašto se ide u kupnju aviona, sad kad je Vlada poništila natječaj, sad govore o ugrozi nacionalne sigurnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije