Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kujundžićeva inicijativa

'Zapošljavanje novih liječnika je nužnost jer nedostaje 400 doktora'

liječnik
Ilustracija: Marijan Sušenj/Pixsell
06.11.2016.
u 09:40

Zapošljavanje novih liječnika je nužnost obzirom da, po podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u primarnoj nedostaje 400 doktora, rekla je Ines Balint.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pozdravlja namjeru ministra zdravlja Milana Kujundžića da u idućih godinu dana zaposli 200 novih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, upozoravajući da trenutno u sustavu nedostaje 400 doktora obiteljske medicine, a prosječna dob onih koji rade je 51 godina života.

"Zapošljavanje novih liječnika je nužnost obzirom da, po podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u primarnoj nedostaje 400 doktora. Novi liječnici smanjit će pritisak na timove i broj osiguranika po jednom timu, te omogućiti da se više posvetimo pacijentima i kvaliteti rada", rekla je Hini članica Izvršnog odbora KoHOM-a Ines Balint.

Kujundžić je nedavno najavio uvođenje 200 novih timova u primarnu zaštitu, kako bi se podigla kvaliteta liječenja, a liječnici imali više vremena posvetiti se pacijentima i manje ih slati u bolnice. Ocijenio je kako će zapošljavanje 200 novih liječnika u tom smislu predstavljati uštedu za sustav.

U Hrvatskoj danas radi 2340 liječnika obiteljske medicine a, po podacima KoHOM-a, svaki od njih prosječno dnevno obavi 25 do 30 pregleda, odnosno ukupno 60 do 80 različitih postupaka vezanih uz potrebe pacijenata. U ruralnim sredinama ta je opterećenost još veća jer se broj osiguranika o kojima skrbi jedan liječnik penje i na 2500, kaže Balint.

KoHOM od Kujundžića traži i administrativno rasterećenje liječnika i medicinskih sestara, jer veliko administriranje u ambulantama dodatno utječe na kvalitetu rada s pacijentima.

Obiteljski liječnici već duže vrijeme upozoravaju da toj djelatnosti prijeti devastacija, kako zbog prirodnog odljeva liječnika tako i zbog nedostatnog raspisivanja specijalizacija iz obiteljske medicine. Zbog toga je nužno zapošljavanje mladih doktora koji će svoju budućnost vidjeti u obiteljskoj medicini.

"Moralo bi se poduzeti sve što je moguće da se mladim kolegama osiguraju uvjeti rada kako bi željeli ostati u obiteljskoj medicini", kaže Balint.

U KoHOM-u smatraju da mlade liječnike treba zaposliti odmah nakon fakulteta i prvo im omogućiti rad uz mentora kako bi se upoznali s načinom rada i pacijentima, a potom ih slati na specijalizaciju.

"Sada imao situaciju da mladi bježe jer su bez ikakve pripreme gurnuti u praksu, a moraju skrbiti o velikom broju pacijenata, te pritom često rade na zamjenama i vode dvostruke ambulante", upozorava Balint.

Komentara 9

DO
doktorica
11:36 06.11.2016.

a slali ste ih na rođendan u mirovinu,niste im dali da rade niti do kraja godine.Mladi ako su pametni pobjeći će tamo gdje im je bolje,kod nas se sa SSS ili nekom višom školicom i tečajem u Saboru glumi velikogg političara i za to dobiva 16 000kn,a liječnik sa svom odgovornošću dobije pola,pa zašto nebi onda otišao u političare ili van na rad?!

SA
sanikol
11:24 06.11.2016.

Odmah zaposliti 400 liječnika??? Budući da ih nema na burzama očito da će mo ih uvesti iz Njemačke.

BI
Biker
12:06 06.11.2016.

Izgleda da ce ljecnike uvesti iz Afrike , posto ih fali jer su nase otjerali trbuhom za kruhom po Evropi... heba vam pas mater politicari iz svih stranaka..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije