Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob

Obersnel: Nismo zaposlili 5000 ljudi. To je privid statistike

'04.03.2012. Stadion Kantrida, Rijeka - Nogometna utakmica 20. kola MAXtv Prve HNL, NK Rijeka - NK Lokomotiva. Vojko Obersnel izmedu Roberta Komena i Damira Miskovica. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
'Nel Pavletic/PIXSELL'
02.11.2012.
u 19:31

U objavljenoj je analizi mnogo pogrešnih zaključaka, riječ je o nepoznavanju evidencija na kojima se temelji analiza

Lokalna samouprava nije neodgovorno zapošljavala u vrijeme gospodarske krize, navodi Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova. Institut za javne financije objavio je analizu iz koje proizlazi da su lokalne jedinice protekle četiri godine zaposlile više od 5 tisuća osoba, a njihovi izdaci za plaće povećali su se u tom razdoblju za milijardu kuna. Udruga gradova ističe u reagiranju da se u analizi nalazi niz pogrešnih zaključaka, da je posrijedi nepoznavanje sadržaja evidencija na kojima je temeljena analiza.

To je zbog zakona

Jedinice lokalne samouprave zbog decentralizacije poslova izdavanja akata vezanih uz gradnju preuzele su 565 državnih službenika i zaposlile približno 150 dodatnih službenika zbog smanjenja zaostataka u izdavanju akata koje je lokalna samouprava naslijedila od države. Donošenjem Zakona o sigurnosti prometa na cestama 2008. nametnuto im je, kaže Obersnel, zapošljavanje prometnih redara iako je Udruga tražila da poslove nadzora prometa obavljaju komunalni redari te smo po toj osnovi morali zaposliti dodatnih 200-250 osoba. Donošenjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu potkraj 2008. nametnuto im je zapošljavanje dodatnih 350-400 osoba. Dakle, više od 1300 osoba zaposleno je po sili zakona. U tom broju nalaze se i novi pedagozi, odgojitelji i zdravstveni radnici u novootvorenim dječjim vrtićima i novim skupinama unutar postojećih vrtića, kaže Obersnel. Nadalje, u evidencijama “službenika zaposlenih u lokalnoj samoupravi” nalazi se više od 1500 osoba koje su po programu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje angažirane na javnim radovima, stotine osoba angažirane su na programu pomoći u kući za starije i nemoćne, stotine osoba na stručnom su osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Znatan broj osoba u evidencijama su prikazane kao službenici, a naknade za rad koje dobivaju iskazane su kao plaće službenika, a riječ je o socijalnim programima i osposobljavanju za rad. Dio jedinica lokalne samouprave ukinuo je trgovačka društva koja su obavljala manje zahtjevne komunalne poslove i angažirale djelatnike tih društava u tzv. vlastitom komunalnom pogonu kako bi smanjile troškove upravljanja trgovačkim društvima te racionalnijim korištenjem novca poreznih obveznika obavljale komunalne poslove.

Sve je na webu

Kako se broj zaposlenih u trgovačkim društvima ne vodi u evidencijama zaposlenih u lokalnoj samoupravi, ali broj zaposlenih u vlastitim pogonima iskazuje se pod brojem zaposlenih službenika, takvim gradovima i općinama broj zaposlenih “službenika” i troškova plaća statistički se povećao iako je riječ o istom broju osoba koje obavljaju iste poslove. Ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott odgovara da je Institut temeljio analizu na podacima koji su javno dostupni na web-stranicama Ministarstva financija. – Mogu samo reći da istraživači mogu analizirati samo javno objavljene podatke. Stoga Institut stoji iza objavljenog teksta – ističe Katarina Ott.

>>Lokalne vlasti u krizi su na plaće potrošile milijardu kuna više

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:28 02.11.2012.

Podržavao građane koji su protestirali protiv odlagališta smeća! Ako ćemo lagati...

OB
-obrisani-
23:13 02.11.2012.

ako ne nosi crvenu kravatu nosi crvenu kosulju drug vojko(rijecka trznica)

ST
stefj
23:28 02.11.2012.

Ha, ha, ovo je jedan od najboljih kometara - nismo zaposlili, to je privid statistike... Pa koliko čovjek može biti neinteligentan da kaže nešto takvo? To je samo pokazatelj "kvalitetnih" ljudi u ovoj vlasti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije