Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE GENERALIMA

O Gruborima svjedoči Markačev zamjenik Željko Sačić

sačić
Arhiva VL
23.03.2010.
u 20:57

Svjedočenje Željka Sačića, u vrijeme Oluje zamjenika generala Mladena Markača, zapovjednika specijalnih postrojbi MUP-a, u utorak poslijepodne postalo je javno.

Sačić, naime, još od prošlog petka svjedoči u predmetu Gotovina i ostali, a njegovo će svjedočenje potrajati cijeli ovaj tjedan. Sačića je u haašku sudnicu pozvalo sudsko vijeće kojem predsjeda Nizozemac Alphons Orie. Vijeće namjerava riješiti neke dvojbe u vezi s dijelom optužnice protiv hrvatskih generala koje se odnose na slučaj Grubori gdje je, u akciji čišćenja nakon Oluje, smrtno stradalo petero staraca i srpskih civila.

Tužitelji na tom primjeru nastoje dokazati da je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu, da su Grubori dokaz planiranog protjerivanja Srba iz RH te da su za događaj odgovorni optuženi generali. Hrvatske su vlasti nakon događaja tumačile pak da je bila riječ o akciji u kojoj su vođene borbe sa zaostalim naoružanim pobunjenicima te da su civili stradali kao kolateralne žrtve.

Početak svjedočenja Sačića nije bio dostupan javnosti. Taj je svjedok u sudski zanimljivoj i dvojakoj poziciji jer je Sačić u Hrvatskoj uz još petoricu bivših specijalaca bio uhićen pod sumnjom da je prikrivao i mijenjao službena izvješća o događajima u Gruborima, a u Haag je pozvan kao svjedok istog događaja. Sačić je u pritvoru proveo dva mjeseca, no pušten je da se brani sa slobode prije nekoliko tjedana. Ostali osumnjičenici zadržani su u Remetincu. Premda je u medijima bilo nagađanja da bi suđenje u Hrvatskoj, kao i Sačićevo svjedočenje, moglo otežati obranu generala Markača, netom nakon što je izašao iz pritvora Sačić je uputio najbolje želje svojem bivšem suborcu Markaču. Zaželio mu je zdravstveni oporavak i dokazivanje nevinosti.

Komentara 2

OB
-obrisani-
23:41 23.03.2010.

Danas je suđenje Gotvini, Markaču i Čermaku počelo u 14:15. Prve dvije, od tri sjednice bile su zatvorene za javnost. Za treću ne znam, nisam više gledao. Ja Sačića nisam vidio. Bile su zatvorene sjednice i u petak i u ponedjeljak, vidjet ćemo što će biti sutra. Sačić da bi svjedočio 4 dana? Toliko u Haagu nije bio ni Laušić. A mesić je navodno u Francuskoj i tek će u četvrtak u 11h predati nekakvu nagradu. pozdrav vaš zmijicamala

OB
-obrisani-
15:38 24.03.2010.

Danas 24.3.2010., tužiteljica:\"jučer sam vam dala krivu porocjenu koliko će mi trebati vremena u ispitivanju ovog svjedoka, trebat će mi tri \'sesije\'\" (cijeli dan) To smo mogli vidjeti danas prije nego su opet prešli na zatvorenu sjednicu. Pokazali su namm i Sačića kako ulazi u sudnicu, jučer nisu! Navodno su ga pokazali na trećoj sjednici, ja to nisam vidio. Eto, sad u 15:36 vidim da je opet sjednica javna. Haag nema običaj istog svjedoka zvati u petak(19.3), pa onda u ponedjeljak(22.3.) (vrlo su škrti, a za vikend treba platiti hotel), utorak(23.3.) i srijedu(24.3.), pogotovo jer imaju slobodne tremine u četvrtak(25.3.) i petak(26.3), a koji su u rasporedu prazni. U ovom završnom dijelu suđenja, suci pozivaju svjedoke i to je bilo u pravilu samo petak. Prvo suci ispituju svjedoka, onda optužba i na kraju obrana. Onda opet suci, ako im je nešto nejasno, pa onda opet kratko optžba i obrana. Navodno je jučer treća sjednica bila javna u kojoj su pokazali Sačića, nisam vidio. Zašto ga nisu pokazali na prve dvije sjednice? Nisam vidio ni tko je ulazio u sudnicu u petak(19.3) i ponedjeljak(22.3.). Po onoj gore tužiteljičinoj rečenici ispada da je Sačić došao tek jučer na treću sjednic ili su ga suci rešetali dva i pol do tri dana?!. Tko je bio u petak, ponedjeljak i utorak na prve dvije sjednice ja ne znam. mesić je navodno bio u Francuskoj, danas se je konačno ukazao u Sloveniji, a sutra u četvrtak u 11h daje nekakve nagrade. pozdrav vaš zmijicamala Tko zna je li mesić iz Francuske do Slovenije svratio u petak, ponedjeljak i utorak u Haag, bile su zatvorene sjednice na suđenju našim generalima. pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije