Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervencija vlade

Nove cijene goriva na benzinskim postajama

Uz visoke cijene goriva, Vlada je produžila mjere na još dva tjedna
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/3
16.08.2022.
u 07:02

Da nema mjera Vlade, benzin bi bio 13,06 kn po litri, dizel 14,57 kn po litri, a plavi dizel 9,38 kn po litri, priopćila je Vlada koja je uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donijela na telefonskoj sjednici održanoj u subotu.

Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,19 kuna, što je 11 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 2 lipe, na 12,12 kuna, a pojeftinila su i neka premium goriva.  

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je 11,19 kuna.

Promijenila se i cijena osnovnog eurodizela, koji na postajama od danas stoji 12,12 kuna, a za lipu je niža i cijena plavog dizela, koja iznosi 8,49 kuna po litri.

Uz osnovni eurosuper 95 i eurodizel, od jutros su ponovno niže i cijene nekih derivata s dodanim multifunkcionalnim aditivima i tzv. premium goriva. 

Tako Ina od utorka za litru goriva eurosupera 100 sada traži 13,06 kuna, a bio je na 13,17 kuna. Inin eurosuper 95 class plus od danas se prodaje po 12,55 kuna po litri, a eurodizel class plus po 14,25 kuna.     

Crodux za eurosuper 100 traži 13,36 kuna, kao i prošloga tjedna, a tako je i za Petrolov Q Max eurosuper 100. 

Na Tifonu, pak, litra eurosupera 100 stoji 13,39 kuna ili 10 lipa manje nego dosad.     

Kod Tifona eurodizel premium stoji 14,69 kuna, kao i dosad, a nije mijenjana ni cijena Croduxovog eurodizel MaxPowera, koji se prodaje po 14,48 kuna, kao ni Petrolova Q Max eurodizela, koji se također prodaje po 14,48 kuna.   

Podsjetimo, Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa, dizela za dvije lipe, a plavog dizela za jednu lipu.

Po podacima iz priopćenja, "da nema mjera Vlade, benzin bi bio 13,06 kn po litri, dizel 14,57 kn po litri, a plavi dizel 9,38 kn po litri".

Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno. 

Cijene nafte na najnižoj razini od početka invazije na Ukrajinu

Na naftnim tržištima cijene barela nafte klize jer potencijalno izbijanje recesije u globalnom gospodarstvu smanjuje izglede za potražnju.

Tako se jutros barelom nafte Brent na londonskoj burzi trguje po 1 posto nižoj cijeni od 94 dolara, nakon što su se u ponedjeljak cijene već spustile na najnižu razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Istodobno, barel WTI-ja na američkom tržištu pojeftinio je 0,7 posto, na 88,8 dolara za barel.  

Ključne riječi

Komentara 5

PV
prcko.vita
07:19 16.08.2022.

Da li se zamislite kada pišete rečenice tipa: Da nema Vlade, benzin bi bio 13,06 kn po litri, koliko građana uistinu pomisli, pa ajde, neka je nema, nema veze što ćemo benzin toliko plaćati, ali barem nećemo plaćati tolike nesposobnjakoviće i ništkoristi stručnjake koji mlate praznu slamu i žive na račun poreznih obveznika.

ST
stefj
10:16 16.08.2022.

Da nema mjera vlade... Tko zna, da nema vlade, možda trošarine i PDV ne bi bili toliki, pa bi gorivo bilo 6-7 Kn... Uglavnom, imamo visoke poreze i ostala davanja jer imamo glomazan javni sektor i gomilu interesnih skupina na proračunu. Treba sve to nekako platiti... Zato i imamo toliko visok PDV, davanja na plaću u vrhu EU-a, porezi na proizvodnju su u rangu jedne Švedske, opet na vrhu... Konkretno trošarine na gorivo idu za autoceste (koje se uz to još dodatno i plaćaju), a te autoceste imaju najviše zaposlenih po km u EU. I to bi još bilo donekle prihvatljivo da su dobro održavane, no održavanje se na kraju svodi na stavljanje novih znakova ograničenja brzine svakih par mjeseci... Ako se netko vozio za Rijeku u zadnje vrijeme, nema više segmenta gdje se može voziti 130 km/h, a autocesta je s najviše promjena brzine po km na svijetu. Valjda je uvoznik znakova dobar s direktorom HACa...

AN
antepravda
09:51 16.08.2022.

Trenutno su cjene goriva niže u Hrvatskoj nego većinski Europskih država.Jedino Mađari imaju jeftinije gorivo ali samo par centi tako da se neisplati ići u Mađarsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije