Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miniturneja

Nova šefica Komisije stavila Hrvatsku među top tri države

Europarlamentarci o prihvaćanju Ursule von der Leyen kao predsjednice Komisije
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.07.2019.
u 07:15

Nakon Pariza i Varšave Ursula von der Leyen sljedeći tjedan, najvjerojatnije u utorak, stiže u Zagreb kako bi razgovarala o Schengenu i predsjedanju, ali i pokazala zahvalnost

Otkako je Hrvatska postala članica EU – a sad smo već zagazili u sedmu godinu – u Hrvatskoj su samo dva puta bili šefovi Europske komisije: José Manuel Barroso nazočio je ceremoniji primanja 1. srpnja 2013. i to je bila više simbolična gesta, dok je prije mjesec dana tad već odlazeći Jean-Claude Juncker došao u službeni posjet Zagrebu. Zato podatak da novoizabrana predsjednica Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen, sljedeći tjedan – najvjerojatnije u utorak – dolazi u Hrvatsku i jest vijest, posebice ako se zna da će joj to biti treća postaja miniturneje po europskim zemljama, nakon Pariza i Varšave. I to sve odmah nakon što je potvrđena u parlamentu i dok još nije formalno preuzela novu dužnost 1. studenoga.

Slomili Macrona i Merkel

Detalji dolaska Ursule von der Leyen još se dogovaraju, no teme razgovora s hrvatskim premijerom Plenkovićem ticat će se onih uobičajenih s hrvatske agende prioriteta – ulazak u schengenski prostor, jer se završna evaluacija spremnosti Hrvatske očekuje u jesen, potom ulazak Hrvatske u eurozonu, sigurnost i razgovori o formiranju nove komisije i kandidata koje nacionalne vlade trebaju predložiti s rokom od 26. kolovoza, kao i razgovori o prioritetima i predsjedanju Hrvatske Europskom unijom početkom sljedeće godine te o višegodišnjem financijskom okviru. No dublji je razlog dolaska – a to je natuknuo i glasnogovornik nove šefice Komisije, i “pokazivanje zahvalnosti”. U slučaju Plenkovića, povod je više nego jasan – hrvatski premijer bio je jedan od dva pregovarača Europske pučke stranke, koji je, nakon što je postalo jasno da je sustav glavnih kandidata (spitzenkandidata) propao, inzistirao da čelno mjesto komisije ide pučanima kao relativnim pobjednicama izbora, i to u trenutku kad je osovina Angela Merkel – Emmanuel Macron u Japanu dogovorila plan kojim bi na čelu bio socijalist Frans Timmermans. 
No čak i da se politička kombinatorika i nije tako odvijala i da je Ursula von der Leyen ostala na dužnosti njemačke ministrice obrane, ovog bi mjeseca također došla u Hrvatsku, ali drugim povodom.

Naime, već je bio dogovoren susret s hrvatskim kolegom, ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Ursula von der Leyen, kažu nam njezini suradnici, voli Hrvatsku. Teško se bilo oteti dojmu da je Hrvatska od učlanjenja u EU dugo bila izvan fokusa Komisije i njezinih članova. Gotovo nevjerojatno zvuči da ni Barroso ni Juncker nisu prvih godina posjetili najmlađu članicu Unije, a ni povjerenici nisu bili česti gosti, što se zadnjih godina promijenilo, pa bi ovakav početak mandata mogao navijestiti dobre odnose.

Zadovoljan odabirom

Premijer Plenković već je nekoliko puta izrazio zadovoljstvo i odabirom Ursule von der Leyen, kazavši kako Hrvatska s njom ima vrlo dobre odnose.

Dodao je i to da smatra da će Ursula von der Leyen biti vrlo pozitivan akter na čelu Komisije za sve ključne procese za Hrvatsku – od ulaska u schengenski prostor do članstva u europodručju i pregovora o idućem višegodišnjem financijskom okviru, kao i uopće nastavka pozicioniranja Hrvatske u Europskoj uniji.
Hrvatskoj treba potpora Komisije za Schengen koju je obećao odlazeći predsjednik Jean Claude Juncker – naime, očekuje se da ova Komisija početkom jeseni da zeleno svjetlo i završi evaluaciju spremnosti. 
Jučer se Ursula von der Leyen sastala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a sutra će biti u Poljskoj. I ta je država logičan izbor za pokazivanje zahvalnosti – eurozastupnici vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) podržali su Ursulu von der Leyen, a u situaciji kad je izabrana s malom razlikom glasova, očito smatra da je njihova podrška bila presudna.

Osim toga, nova šefica EK dala je naslutiti da nije za mjere kažnjavanja država koje, prema procjeni Komisije, krše vladavinu prava.

Komentara 123

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
08:47 24.07.2019.

Shengen je apsolutni prioritet Hrvatske ! Uvođenje EUR-a također bitna i važna stvar.

MA
marijaherc
08:38 24.07.2019.

Plenković je gore odradio dobar posao, nadam se da će zahvalnost pokazati i konkretnim djelima

KO
Konstantinos
11:34 24.07.2019.

Ovo su dobre vijesti za sve gradane Hrvatske od toga da ce se konkretno uraditi (Shengen, euro) do pozicioniranja Hrvatske i definitivnog poboljsavanja nezinog imidza za kojeg se do sada, nitko nije brinuo. Hrvatska je zasluzila kao i njezini gradanii da prosperira i uhvati sve benefite clanstva i to treba jasno reci bez obzira koja vlada vlada s kakvim ideoloskim profilom. Ono sto je bitno da se Hrvatska pozicionirala bez obzira sto je mala zemlja, kao bitan igrac medu velikima koji je uspio osporiti vec dogovorenog kandidata velikih. Hrvatska je bila vidljiva i prepoznatljiva i dovela je onog kandidata koji joj je najvise pasao. Ako su Hrvati mogli dovesti i nametnuti na Ugarsko-hrvatsko prijestolje Karla Roberta Anzuvinca, i jos neke druge poslije, onda to nije nista drugo nego biti i ostati na tradiciji malog ali izuzetno bitnog faktora koji u prelomnim trenutcima moze djelovati konstruktivno i odlucno. Sve to u dugorocnom interesu zemlje. Neke puno vece nacije i narodi nisu imali kapacitete da se bave "visokom" politikom, a Hrvatska ovakva kakva je (opet kazem bez ideoloskih premisa, a ponovio bih ovo da je to uradila i "lijeva" vlada) se izboraila. Dok su neki bili pasivni i cekali neki su lobirali i pregovarali, sasvim logicno da je rezultat vidljiv i za zemlju povoljan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije