Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vanja Marušić

Nova ravnateljica USKOK-a: Potrebno je izmijeniti zakon kako bi se ubrzali postupci

nova ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/10
21.11.2018.
u 14:06

Nova ravnateljica Uskoka Vanja Marušić prvi put se obratila javnosti

U prvom obraćanju novinarima nakon imenovanja, nova ravnateljica Uskoka Vanja Marušić ukazala je na potrebu izmjena zakonodavnog okvira kako bi Uskok mogao učinkovitije raditi na najsloženijim predmetima, a kao jedan od svojih prvih koraka navela je sastanak s čelnicima kriminalističke policije kako bi dogovorili smjer zajedničkog rada.

Marušić je kazala kako bi u ovom trenutku bilo nezahvalno definirati pravac u kojem će se eventualne zakonske izmjene kretati, jer je riječ o procesu u kojem ne sudjeluje samo Državno odvjetništvo, nego i sudovi, Ministarstvo pravosuđa te druge institucije, kao i stručna javnost.

Temeljni princip nulte stope tolerancije na korupciju

"Potrebno je da to revidiranje ide u smjeru toga da se osigura da Uskok može raditi na predmetima najsloženijih oblika počinjenja kaznenih djela korupcije u javnom i privatnom sektoru, a isto tako i najsloženijih oblika organiziranog kriminala. Isto tako želim naglasiti da to nikako ne znači da ćemo odustati od temeljnog principa nulte stope tolerancije na korupciju", kazala je Marušić.

Dodala je da očekuje i podršku glavnog državnog odvjetnika koji ju je imenovao, Ministarstva pravosuđa u logističkom dijelu, u što pripada i najavljeno preseljenje u nove prostorije, ali i stvaranje prostora za zapošljavanje novih stručnjaka poput informatičara i financijskih forenzičara.

"Primarna zadaća Uskoka nije otkrivanje nego progon počinitelja kaznenih djela. Stoga je za naš efikasan i uspješan rad bitan kvalitetan rad tijela čija je to primarna zadaća. Uz ostale, i  kriminalističke policije od koje", kako je rekla, "očekuje maksimalan angažman".

Osim dobre suradnje s policijom, nova ravnateljica Uskoka ukazala je i na važnost povjerenja i podrške građana.

"Uskok je oduvijek bio otvoren i bit će za sve koji imaju ozbiljna saznanja o koruptivnim aktivnostima i spremni su surađivati na dokazivanju kaznenih djela. Naravno da to ne znači da posao Uskoka trebaju raditi građani, ali je životno da mi iz Uskoka ne možemo biti prisutni u svi institucijama i sferama društva i imati neposredna saznanja o svim nezakonitostima", kazala je Marušić.

'Možemo unaprijediti sustav vrijednosti i društvo u cjelini'

Dodala je da su Uskoku potrebne dobre i provjerljive informacije koje potom mogu predočiti u kvalitetne dokaze i ishoditi osuđujuće presude.

"Uvjerena sam da zajedničkim snagama možemo mnogo napraviti i unaprijediti sustav vrijednosti i društvo u cjelini. Nećemo se štedjeti, energije i želje imamo", zaključila je Marušić.

Na pitanje je li zadovoljna dosadašnjim radom Uskoka i njegovom slikom u javnosti, Marušić je kazala da percepcija javnosti općenito nije pozitivna o radu pravosuđa te da se mjeri po uspjesima u "velikim predmetima". Kao najveći problem navela je dugotrajnost postupka pred sudom, čime ni Uskok nije zadovoljan. I u tom je smislu potrebno promijeniti odredbe Zakona o kaznenom postupku kako bi se osigurala efikasnost i ubrzali postupci.   

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podsjetio je da je ravnateljica Uskoka prije stupanja na dužnost bila županijska državna odvjetnica u Rijeci, ali i da je upoznata s radom Uskoka, gdje je provela više od pet godina, a javnost ju je imala prilike upoznati i u nekim „medijski istaknutim predmetima“.

"Naša je namjera, a ona uključuje i Uskok, da budemo otvoreni javnosti koliko god to budemo u mogućnosti imajući u vidu propise, okolnosti i prirodu posla kojim se bavimo", kazao je Jelenić.

 

Ključne riječi

Komentara 5

KA
kanđija
14:48 21.11.2018.

Dok ju bira politika radi kako politika hoće....

GU
Gustirna
14:40 21.11.2018.

Kako joj nije palo na pamet da zatrazi izravne izbore vrhova pravosuđa a ne da ih tamo postavlja partija i sami sebe i istomisljenike

DU
Deleted user
14:31 21.11.2018.

..nova metla dobro mete ali brzo će postati stara i ostaje i dalje sve u kurcu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije