Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKE BOLNICE GOTOVO PUNE

Njemački liječnici upozoravaju na širenje RSV-a među djecom: 'Mnogi trebaju liječenje'

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
25.11.2022.
u 13:50

– U nekoliko njemačkih saveznih zemalja, uključujući Bavarsku, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Donju Sasku, gotovo da ni nema slobodnog krevetića u klinikama - rekao je Florian Hoffmann, glavni tajnik Njemačke interdisciplinarne udruge za intenzivnu njegu i hitnu medicinu (DIVI) i viši liječnik u dječjoj bolnici Hauner u Münchenu

Njemački liječnici upozorili su kako su tamošnje bolnice “preplavljene” brojem djece koja imaju respiratorni sincicijski virus (RSV), a koji uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava i najčešći je uzrok bronhiolitisa. Respiratorni virus može uzrokovati stanja opasna po život u dojenčadi i male djece, a u nekoliko njemačkih saveznih zemalja, zbog velikog broja zaraženih, gotovo da više nema više slobodnih kreveta za djecu.

Prema informacijama Instituta Robert Koch (RKI), infekcije RSV-om dovode do povećanja obolijevanja i prijema u bolnicu, osobito male djece. Liječnik dječje intenzivne njege i hitne pomoći Florian Hoffmann rekao je za Njemačku tiskovnu agenciju kako je situacija ozbiljna, prenosi Fenix magazin.

– U nekoliko njemačkih saveznih zemalja, uključujući Bavarsku, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Donju Sasku, gotovo da ni nema slobodnog krevetića u klinikama - rekao je Hoffmann, glavni tajnik Njemačke interdisciplinarne udruge za intenzivnu njegu i hitnu medicinu (DIVI) i viši liječnik u dječjoj bolnici Hauner u Münchenu.

Osvrnuo se na “katastrofalne uvjete” te kako obitelji s bolesnom djecom ponekad moraju spavati na ležajevima u hitnoj pomoći.

– To je za Njemačku znak siromaštva. Mnoga oboljela djeca su ozbiljno bolesna i trebaju liječenje. Već je bio neuobičajeno visok RSV val krajem ljeta 2021., ali situacija je trenutačno gora - tvrdi te pojašnjava kako su pogođena mnoga djeca koja imaju između jedne ili dvije godine. S obzirom na pandemiju koronavirusa i ograničavajuće mjere, ona nisu ranije imala kontakt s RSV-om.

U aktualnom tjednom izvješću Instituta Robert Koch navodi se kako je općenito broj akutnih respiratornih bolesti značajno porastao u odnosu na prethodni tjedan, prema podacima online ankete GrippeWeb. U tjednu do 20. studenog iznosio je oko sedam milijuna, iznad raspona godina prije pandemije.

Zbog neuobičajeno jake cirkulacije RSV-a, trenutno se bilježi i znatno više slučajeva kod djece do četvrte godine nego u godinama prije pandemije i u prethodnoj godini, priopćio je RKI. Vrijednosti RSV-a također su na vrlo visokoj razini u sljedećim dobnim skupinama do 14 godina.

VIDEO Nove mjere u Hrvatskoj zbog ptičje gripe: Sva perad mora se držati u zatočeništvu

Komentara 1

WT
WTF!
02:14 26.11.2022.

Povratne info lockdowna,maski,spajkovača. Na žalost,na najranjivijima - djeci! Do kada ćete 🙈🤫🤐???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije