Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka bijesna na Tursku: Slijede sankcije, ukidamo isplatu pomoći

Šestoro članova Amnesty Internationala završilo je iza rešetaka, a Turska ih optužuje za suradnju s terorističkim organizacijama
21. srpnja 2017. u 19:45 22 komentara 3684 prikaza
Foto: DPA/Pixsell

Njemačka vlada jučer je svoje građane i tvrtke upozorila da se izlažu riziku od proizvoljnih uhićenja budu li putovali u Tursku.

izbjeglice FELJTON: HOMO DEUS Zašto riskirati naš mir i dobrobit kako bismo pomogli strancima?

Ministarstvo vanjskih poslova sve one koji imaju namjeru, bilo privatno ili poslovno, putovati u tu zemlju, da budu izrazito oprezni. Uz to sve, njemačke tvrtke upozorene su da je zbog potpune pravne nesigurnosti u Turskoj svako investiranje u toj zemlji krajnje rizično.

Kada se ovome pridoda i to da je turski veleposlanik u Berlinu od njemačke vlade dobio protestnu notu u kojoj Njemačka prosvjeduje zbog nedavnog uhićenja šestero aktivista za zaštitu ljudskih prava, među kojima je i jedan Nijemac, onda je potpuno jasno da se ionako loši i zaoštreni odnosi između dviju zemalja dodatno narušavaju. Svi uhićeni članovi su Amnesty Internationala, a Njemačka smatra da ta organizacija za zaštitu ljudskih prava nikada, pa ni sada, nema apsolutno nikakvih veza s terorizmom.

Oglasila se čak i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kazala kako je izrazito zabrinjavajuće sve što Turska u posljednje vrijeme radi. Ona je naglasila kako je potpuno sigurna da su uhićenja navedenih aktivista “sasvim nepotrebna, a optužbe za terorizam s kojima su suočeni, potpuno apsurdne”. Njezin glasnogovornik Steffen Seibert kazao je kako bi sankcija za ovakvo ponašanje mogla biti prekid isplata pomoći od ukupno tri milijarde eura koje je EU obećao Turskoj u zamjenu za pomoć u zaustavljanju izbjegličkog vala prema Europi.

Nakon najnovijeg razvoja događaja, Njemačka će od Bruxellesa zatražiti da preispita i zaustavi isplate prema Turskoj. Intenzivni sukobi započeli su nakon što je Njemačka zabranila održavanje Erdoğanovih predreferendumskih skupova. Nakon što je Ankara odbila vize za njemačke parlamentarce, Berlin je povukao svoje vojnike iz baze NATO-a u Incirliku.

Turska - godinu dana nakon puča JEAN-CLAUDE JUNCKER 'Godinu dana nakon pokušaja puča ruka Europe ostaje pružena, ali...' Preslagivanje snaga Macron na putu da od Merkel preuzme Europu migranti Izbjeglička kriza Austrija: Zatvorit ćemo granicu s Italijom ako se broj migranata poveća
A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Tja, kaj se more. Njezina kancelarska ekscelencija Merkel Anđa po svim znacima jako je razočarana. Očito je shvatila da od njezine multikultipolitike nema ništa jerbo bliskoistočni imigranti u koje se toliko pozdavala uopće nisu ljudski "materijal" prikladan za nekakvo "multikulturalno ... prikaži još! dizajniranje". Još više dolazi do izražaja neugodna alki nepobitna činjeniva da ti ljudi uglavnom nemaju radnih navika na kakve su kod radnika naviknuli Nijemci, kao ni potrebnih kvalifikacija, te da se njima neće moći spasiti njemačko gospodarstvo u procesu demografske stagnacije. Zato sada njezina kamcelarska ekselencija gubi glavu i zamjera se sultanu Erdogan Redži zbog tričarija. Tako ti je to kad babe pustiš u politiku.

 • ilicak:

  Zar evropski predstavnici do sad nisu mogli vidjeti i skužiti da erdogan od njih pravi budale uz podrsku ruskog diktatora Putina ?

 • aabbcc:

  Markel je pobrkala stvari, jer pomoc je izbjeglicama i oni nisu Turci