Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kap koja je prelila čašu

Njemačka bijesna na Tursku: Slijede sankcije, ukidamo isplatu pomoći

Foto: DPA/Pixsell
21.07.2017.
u 19:45

Šestoro članova Amnesty Internationala završilo je iza rešetaka, a Turska ih optužuje za suradnju s terorističkim organizacijama

Njemačka vlada jučer je svoje građane i tvrtke upozorila da se izlažu riziku od proizvoljnih uhićenja budu li putovali u Tursku.

Ministarstvo vanjskih poslova sve one koji imaju namjeru, bilo privatno ili poslovno, putovati u tu zemlju, da budu izrazito oprezni. Uz to sve, njemačke tvrtke upozorene su da je zbog potpune pravne nesigurnosti u Turskoj svako investiranje u toj zemlji krajnje rizično.

Kada se ovome pridoda i to da je turski veleposlanik u Berlinu od njemačke vlade dobio protestnu notu u kojoj Njemačka prosvjeduje zbog nedavnog uhićenja šestero aktivista za zaštitu ljudskih prava, među kojima je i jedan Nijemac, onda je potpuno jasno da se ionako loši i zaoštreni odnosi između dviju zemalja dodatno narušavaju. Svi uhićeni članovi su Amnesty Internationala, a Njemačka smatra da ta organizacija za zaštitu ljudskih prava nikada, pa ni sada, nema apsolutno nikakvih veza s terorizmom.

Oglasila se čak i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kazala kako je izrazito zabrinjavajuće sve što Turska u posljednje vrijeme radi. Ona je naglasila kako je potpuno sigurna da su uhićenja navedenih aktivista “sasvim nepotrebna, a optužbe za terorizam s kojima su suočeni, potpuno apsurdne”. Njezin glasnogovornik Steffen Seibert kazao je kako bi sankcija za ovakvo ponašanje mogla biti prekid isplata pomoći od ukupno tri milijarde eura koje je EU obećao Turskoj u zamjenu za pomoć u zaustavljanju izbjegličkog vala prema Europi.

Nakon najnovijeg razvoja događaja, Njemačka će od Bruxellesa zatražiti da preispita i zaustavi isplate prema Turskoj. Intenzivni sukobi započeli su nakon što je Njemačka zabranila održavanje Erdoğanovih predreferendumskih skupova. Nakon što je Ankara odbila vize za njemačke parlamentarce, Berlin je povukao svoje vojnike iz baze NATO-a u Incirliku.

Komentara 22

DU
Deleted user
08:49 22.07.2017.

Tja, kaj se more. Njezina kancelarska ekscelencija Merkel Anđa po svim znacima jako je razočarana. Očito je shvatila da od njezine multikultipolitike nema ništa jerbo bliskoistočni imigranti u koje se toliko pozdavala uopće nisu ljudski "materijal" prikladan za nekakvo "multikulturalno dizajniranje". Još više dolazi do izražaja neugodna alki nepobitna činjeniva da ti ljudi uglavnom nemaju radnih navika na kakve su kod radnika naviknuli Nijemci, kao ni potrebnih kvalifikacija, te da se njima neće moći spasiti njemačko gospodarstvo u procesu demografske stagnacije. Zato sada njezina kamcelarska ekselencija gubi glavu i zamjera se sultanu Erdogan Redži zbog tričarija. Tako ti je to kad babe pustiš u politiku.

IL
ilicak
20:13 21.07.2017.

Zar evropski predstavnici do sad nisu mogli vidjeti i skužiti da erdogan od njih pravi budale uz podrsku ruskog diktatora Putina ?

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
01:12 22.07.2017.

Njemački princip, trenutak kad je dosta. Interesantno, kroz cijelu povjest trpe, muče a onda odjednom puknu na bizarnu stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije