Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnička prava

Njemačka podiže minimalac na 9,19 €, ministar poručio: Ne štedite na plaćama

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
31.10.2018.
u 13:13

Od 1. siječnje 2020. minimalac bi trebao ponovno porasti na 9,35 eura

Njemačka vlada donijela je u srijedu odluku o podizanju minimalne satnice od početka sljedeće godine na 9,19 eura, a ministar financija Olaf Scholz istodobno traži povećanje minimalca na 12 eura.

"Mislim da je minimalna satnica od 12 eura u potpunosti primjerena", napisao je Olaf Scholz iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u članku za dnevnik Bild.

On je njemačkim poslodavcima savjetovao da "ne štede na plaćama". SPD, koji zajedno s Unijom CDU/CSU tvori saveznu vladu, se već neko vrijeme zalaže za povećanje minimalca na 12 eura.

Osim SPD-a, za povišenje minimalca na 12 eura se zalaže i oporbena stranka Ljevica.

Njemačka vlada automatski podiže minimalac shodno preporukama Povjerenstva za minimalac koje sačinjavaju predstavnici poslodavaca i sindikata. Od 1. siječnje 2020. minimalac bi trebao ponovno porasti na 9,35 eura.

Minimalac vrijedi za sve zaposlene starije od 18 godina, a ne primjenjuje se kod naučnika i kod osoba koje su nakon dugog razdoblja nezaposlenosti ponovno stupile u radni odnos.
 

Komentara 14

MA
majmudin
14:00 31.10.2018.

Plenki,Maricu...i ostali u vladi..citate li vi ovo???

AN
AnteKino
14:31 31.10.2018.

Satnica u hr se radi cijeli dan u konzumu za 12 eura . Pa ko voli nek izvoli bolje da je agrokor ugasen da ljudi idu radit van i ostatak zivota prozivijet lijepo nego tu gledat kako prezivjet .Ta necemo zivjet 1000 god da cekamo bolja desetljeca.....

DU
Deleted user
13:41 31.10.2018.

hrvatska je samo okvir to je zemlja koju sustavno pljackaju hdzejci i sdpejci malo manje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije