Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka

Posljednji čelnik DDR-a želi otvaranje dosjea Zapadne Njemačke

Još uvijek nisu otvoreni tajni spisi iz Zapadne Njemačke
Foto: Thinkstock
28.02.2018.
u 17:48

Modrow je dugo godina bio čelnik Partije socijalističkog jedinstva Istočne Njemačke, a u studenom 1989. je došao na čelo te države

Špijuni Istočne Njemačke poznati su po tome što su tijekom Hladnog rata prikupljali podatke i o svojim ljudima i onima u Zapadnoj Njemačkoj, no posljednji premijer te socijalističke države sad želi saznati što su tada bilježili obavještajci s druge strane Željezne zavjese. Hans Modrow, danas 90-godišnjak, u srijedu se obratio najvišem njemačkom upravnom sudu tvrdeći da kao povjesničar i pisac mora imati mogućnost uvida u to što su znali zapadni špijuni kako bi mogao pisati o tom razdoblju.

"Kako mogu pisati o tome ako su zapadni dosjei o meni zapečaćeni?", upitao je suce. Modrow je dugo godina bio čelnik Partije socijalističkog jedinstva Istočne Njemačke, a u studenom 1989. je došao na čelo te države u vrijeme dok je bila u neredu i pripremala se na ujedinjenje sa Zapadnom Njemačkom. Funkciju je napustio u travnju 1990. godine

Federalna obavještajna zajednica, špijunska agencija Zapadne Njemačke koja djeluje i u danas ujedinjenoj Njemačkoj, priznala je da čuva dokumente o Modrowu iz razdoblja od 1958. do 1990., no pokazali su mu samo dio njih, tvrdeći kako moraju štititi svoje izvore. Njemački zakon dopušta pojedincima da pregledavaju svoje dosjee ako su stariji od 60 godina i njihovo otkrivanje ne ugrožava državnu sigurnost. Modrow se već pet godina bori da vidi spise o sebi. 

Obavještajni dokumenti Istočne Njemačke objavljeni su nakon što je ta država prestala postojati, no tajni agenti su u njezinim završnim danima uništili većinu spisa, zabrinuti da će oni koje su špijunirali tražiti osvetu. Radne skupine i dalje pokušavaju ponovno sastaviti te poderane dokumente, a interes za čitanjem tih dosjea vrlo je velik. Pošto su istočnonjemački obavještajni podaci objavljeni, Modrow smatra kako to treba biti slučaj i s onima iz Zapadne Njemačke, no njemačke obavještajne institucije ističu kako su ti dokumenti zaštićeni postojećim zakonom

 

Komentara 10

Avatar superhik74
superhik74
18:23 28.02.2018.

Ha, ha, ha...svaka mu cast, pa posteno je da I braca s zapada otvore svoje arhive kada su vec istocna braca potpuno otvorila svoje. Sda cemo vidjeti koliko "demokracije" ima na zapadu. Ja tvrdim da ih nece otvoriti, a razlog je sto su na zapadu radili puno vece makinacije i protu=ustavne tajne dogovore nego na istoku. Rusi su otisli iz istocne Njemacke prije 28 godina, a kako stoje stvari s okupacijskim trupama u zapadnoj Njemackoj je samo pocetak price. Kada bi stvarno otvorili arhive gradjani bi se sokirali.

TO
Toni70
18:17 28.02.2018.

Jedni ku+ve a drugi još veće ....

Avatar nekakav
nekakav
10:49 01.03.2018.

da su države iz bivšeg istočnog bloka zajedno nastupale u procesima, bile bi danas faktori koji imaju težinu, i ne bi ih zapadnjaci opljačkali. sad su ponizni sluge, sretni kad ih ovi 'veliki' pozovu za stol, i tamo šute. ovaj nijemac zna zašto traži ove podatke, netko vrata treba otvoriti. a u njemačkoj dobiti podatke o službama zapadne njemačke je nemoguće. jer oni imaju zakon po kojem te podatke nećete dobiti. ali je zato istok otvoren, tamo se proganja kad koga stigne. zapad šuti, oni imaju 'zakon'. a svi znamo da su najjače bile zapadne obavještajne službe. baš bi bilo fora čitati da su zapadnjaci radili ovo, ono, da su platili ovog i onog, da su organizirali ovo i ono, da su u novinama njihovi novinari sa istoka pisali ovo i ono ,da su lažirali dokumente ove i one.. al nećemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije