Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Passport Index

Njemačka više nema najmoćniju putovnicu na svijetu - evo tko ju je skinuo s trona

Putovnice
Foto: Thinkstock
1/4
26.02.2018.
u 17:06

Njemačka je veoma dugo bila na prvom mjestu i dominirala cijelim indeksom

Europske zemlje imale su najsnažnije putovnice na svijetu. Međutim, nekoliko promjena u viznom režimu određenih država bitno je promijenilo stvari. Passport Index određuje koje zemlje idu na vrh ljestvice u odnosnu na to koliku putničku slobodu uživaju njihovi građani, piše news.com.au.

Njemačka je veoma dugo bila na prvom mjestu i dominirala cijelim indeksom. Međutim, nedavne diplomatske odluke širom svijeta promijenile su odnose snaga na tablici. Njemačku je s prvog mjesta izbacila - Južna Koreja. Putovnica Južne Koreje smatra se najmoćnijom, a slijedi ju putovnica Singapura. Prednost im je donio Uzbekistan koji je objema odobrio bezvizni režim. Osim Uzbekistana, prednost im je donijela i Somalija. Tradicionalno su europske države imale status najmoćnijih putovnica na svijetu, a sada su na "tron" sjele dvije azijske zemlje. Građani Južne Koreje i Singapura mogu posjetiti 162 zemlje bez vize. Slijede ih Njemačka i Japan sa 161 zemljom. S druge strane imamo zemlje s najslabijim putovnicama. Afganistan je zemlja s najslabijom putovnicom, njihovi građani mogu ući u samo 26 zemalja bez vize. Slijede Irak (29), Pakistan (30), Sirija(33) i Somalija(34).

Komentara 42

Avatar poljicanin
poljicanin
17:44 26.02.2018.

Jako važno,otprilike kao brojiti pahuljice snijega...

Avatar Ronin
Ronin
19:22 26.02.2018.

Boli Švabu k za putovnicu dokle god Siemens, Bosch, Mercedes, BMW itd. imaju cijeli svijet pod nogama.

DU
Deleted user
21:31 26.02.2018.

Ja braćo još uvek koristim jugoslovenski pasoš jer mi drugi ne treba jer nemam novca za putovanja.Pozdrav iz BG.YU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije