Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenuli peticiju

Nizozemci traže: Hrvatsku vratite u žuto, sigurna je

Murter: Plaža Slanica puna je kupača kao u jeku sezone na kakvu smo navikli
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
Autori: Radmila Kovačević, Sandra Veljković, Radmila Kovačević Barišić
23.07.2020.
u 21:34

U HTZ-u kažu da su u Nizozemskoj u tijeku brojne promotivne i marketinške aktivnosti, te da vijesti o Hrvatskoj kao o zemlji sigurnoj za putovanja intenzivno šire putem brojnih komunikacijskih kanala. Očekuju da se odluka u što kraćem roku izmijeni.

Prijevremeni odlasci i otkazi dolazaka posljedica su odluke nizozemske vlasti da Hrvatsku svrsta među zemlje s narančaste liste. Prema toj mjeri svim se nizozemskim turistima nakon povratka iz Hrvatske preporučuje samoizolacija. Mnoge je Nizozemce to uznemirilo, neke i šokiralo, jer na narančastoj listi nema nekih drugih zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom od Hrvatske, a neke je to i aktiviralo.

Sami su Nizozemci, naime, odmah u srijedu pokrenuli peticiju pod imenom ‘Hrvatsku natrag u žuto! Isti dan skupljeno je nešto više od 1600 potpisa, a do jučer u 14 sati potpisalo ju je više od 4520 ljudi. Cilj je 40.000 potpisa, a inicijativa je, kako doznajemo, krenula od nizozemskih gostiju koji su na odmoru u Istri i njihovih znanaca u Nizozemskoj koji se tek spremaju ovog ljeta u Hrvatsku.

Vide da nema drame

– Gosti koji su pokrenuli peticiju bili su šokirani zbog odluke svoje Vlade. Ovdje ljetuju, vide da nema drame, da se domaćini drže propisanih mjera i ne mire se s ograničenjima putovanja u Hrvatsku – govori turistički radnik Nedo Pinezić i otkriva da se Hrvatska u Nizozemskoj odlično prodavala i za nadolazeće tjedne kada je trebao uslijediti najveći val dolazaka iz Nizozemske.

Peticiju potpisuju i naši ljudi, a svi se nadaju da će činjenica da su je pokrenuli sami Nizozemci biti dodatni argument za nizozemske vlasti. Kod nas se trenutačno odmara nešto više od 20.000 nizozemskih turista. U srpnju su ostvarili 267.000 noćenja, 59 posto noćenja iz istog razdoblja lani, što znači da Nizozemska u vrijeme korone za Hrvatsku spada u krug turistički izdašnijih zemalja. Istina, gledano od početka godine Nizozemci su tek na trećini lanjskih rezultata, ali u srpnju i kolovozu bilo bi to lako nadoknaditi da se Hrvatska nije našla u narančastom društvu. Koliko se pooštravanje putnog režima prema Hrvatskoj odrazilo samo u jednom danu, otkriva eVisitor. Odluka nizozemskih vlasti 21. srpnja u Hrvatskoj je zatekla 24.000 Nizozemaca, a već dan poslije bilo ih je dvije tisuće manje.

– Da, oko deset posto gostiju je zbog toga ranije prekinulo odmor u Hrvatskoj. To nije malo ni u normalnim sezonama, a pogotovo sada. Manji kampovi i neki na kontinentalnim lokacijama poput Plitvica, recimo, nakon toga su ostali poluprazni. Još više zabrinjava minus u dolascima – reći će za česte goste kampova direktor Kamping udruženja Adriano Palman.

– Kolege u kampovima govore da su uslijedili dani s čak 41 posto manje dolazaka iz Nizozemske. Ovo treba ozbiljno shvatiti, jer, iako je riječ o preporuci, to je izraz koji se u Nizozemskoj koristi i za nošenje maski i održavanje distance i Nizozemci to ozbiljno shvaćaju. Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Nizozemskoj već je kontaktiralo nizozemsko Ministarstvo vanjskih poslova i Institut za javno zdravstvo s molbom da se ovakva odluka dodatno razmotri uz prijedlog da se Hrvatska segmentira po regijama budući da epidemiološka situacija nije jednaka u svim hrvatskim županijama. Nizozemska odluke revidira svaka dva tjedna.

U HTZ-u kažu da su u Nizozemskoj u tijeku brojne promotivne i marketinške aktivnosti, te da vijesti o Hrvatskoj kao o zemlji sigurnoj za putovanja intenzivno šire putem brojnih komunikacijskih kanala. Očekuju da se odluka u što kraćem roku izmijeni.

Žele detaljnije informacije

Zasad takvih naznaka nema. Jan Brouwer de Koning iz nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, tijela koje savjetuje Ministarstvo vanjskih poslova koje donosi preporuke za putovanja, kaže da koriste podatke Europskog centra za kontrolu bolesti, kao i njihovu kartu na kojoj Hrvatska jest podijeljena na regije, ali da bi željeli detaljnije informacije od hrvatskih kolega.

– Zanima nas broj pozitivnih, smanjuje li se ili raste, potom postoje li klasteri zaraze, kakva je situacija po regijama te koliko se stanovništvo pridržava mjera – kaže. Na pitanje zar im iz Hrvatske ne šalju to što zatraže, kažu da pošalju, ali da bi htjeli da “ti podaci ipak budu detaljniji”. Međutim, od ministra zdravstva doznajemo da te tvrdnje nisu točne.

– Doc. Capak tvrdi da to nije istina. Tko god traži podatke, dobije ih, a detaljni su podaci svakodnevno novelirani na webu ECSC-a – kaže nam ministar Vili Beroš. 

Ključne riječi

Komentara 33

VI
VinkoS
13:13 23.07.2020.

Sansa za dobit koronu je 10 puta manja u Hrvatskoj nego u Nizozemskoj !Ali pozanato je da Nizozemci cijene samo ajmo rec bogate i velike narode a sta se tice Hrvatske vise cijene recimo pase nego hrvate !

VJ
vjekoslavkatalina
15:02 23.07.2020.

evo kod nas sve padaju mrtvi od korone po ulicama..ne mozes od njih proci...ili smo mi otporni na koronu a ovi niskozemci i drugi neotporni i nije nasa krivica...takav gen...krkamo mesine,pijemo lozu,šljivu...jbg...nek dođu tu i nece biti straha od covida

MA
Mamanac31
16:31 23.07.2020.

Borba da domaći troše novac gdje NL želi. Ne padati na svakakva objašnjenja. U ovoj igri ne vjerujem HR stožeru, ali onima sa Zapada i stanovnicima dubljeg džepa - još manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije