Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bačić:

'Nismo glasovali o Zakonu o udomiteljstvu jer još traju konzulacije'

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.12.2018.
u 13:51

Danas smo se fokusirali na donošenje proračuna, mislili smo da će možda i dulje trajati glasovanje, kaže Bačić

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić objasnio je danas kako i dalje traju konzultacije o načinu glasovanja o Zakonu o udomiteljstvu pa zato taj zakon, koji je podijelio vladajuću većinu jer ne dopušta udomljavanje i istospolnim partnerima, nije bio danas na popisu zakona o kojima se glasuje. HNS je najavio da će biti suzdržan jer nije prihvaćen njihov amandman, na tom tragu se izjašnjavao i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, koji također pripada većini, no Bačić naglašava kako će zakon sigurno proći, ovaj ili idući petak.

– Danas smo se fokusirali na donošenje proračuna, mislili smo da će možda i dulje trajati glasovanje, oko točaka dnevnog reda oko kojeg još uvijek traju konzultacije danas nismo glasovali, prema tome, imamo još dva petka za glasovati. Pozicije su uglavnom jasne, ali ćemo se više posvetiti glasovanju i donošenju zaključaka i o drugim točkama dnevnog reda, nismo danas izostavili samo Zakon o udomiteljstvu, ima toga još, o tome ćemo se dogovoriti vjerojatno u petak ili petak 14. o tome glasovati – kaže Bačić. Ponavlja kako će do tada održati konzultacije "oko načina glasovanja o amandmanu, odnosno o usvajanju zakona".

Upitan ima li kakve veze ova odgoda glasovanja s HNS-ovom "dramom" zbog nedonošenja Zakona o udžbenicima, Bačić uzvraća kako nema veze jer je sve dogovoreno i o Zakonu o udžbenicima i o Zakonu o udomiteljstvu.

– Pa mogli smo danas komotno glasovati, ali kažem, dogovaramo se oko svih aspekata glasovanja. Donijet ćemo zakon do 14. prosinca – poručuje Bačić koji je zadovoljan jer je usvojen proračun za iduću godinu.

Ne čudi ga, dodaje, da je klub Milana Bandića povukao svoj amandman o besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce jer je to, dodaje, rezultat dogovora.

– To je bilo za očekivati s obzirom da smo na razini vladajuće koalicije dogovorili kako ove godine neće biti prihvaćen taj amandman, već trebamo pripremiti model kako i na koji način omogućiti besplatne udžbenike, iako ja uvijek kažem da to nisu besplatni udžbenici koje kao nakladnici poklanjaju školama i obiteljima, to su udžbenici koje plaćaju svi hrvatski porezni obveznici kroz proračun, a način distribucije, tko i kako će dobiti ćemo riješiti s posebnim modelom koji treba pripremiti Vlada – zaključuje Bačić.

>> Pogledajte kako je Pernara straža odvela iz Sabora

Komentara 5

LU
Lujo123
14:26 03.12.2018.

luzeru - misliš treba vam još vremena za ispiranje mozgova stoci i nasilja i prijetnji oponentima?!

RP
rpzagreb
15:14 03.12.2018.

Kod njih svaka konzultacija znači samo razmišljanje o broju ruku. Sadržaj amandmana, prijedloga i zakona im nije ni bitan što svakodnevna slika sabora i zastupnika više nego jasno pokazuje..

KR
kruti
17:40 03.12.2018.

mr razdjelnik&manjinci petokolonaši drže za jaja plen kim una!!!!ihihihih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije