Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORU

Sabor većinom glasova donio proračun za 2019. godinu

Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
03.12.2018.
u 12:02

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu na kojoj će glasovati o Državnom proračunu za iduću godinu te o više zakona

Hrvatski sabor većinom je glasova donio proračun za 2019. godinu. Za proračun je ruku diglo 79 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 45 zastupnika bilo je protiv. 

Mostov Nikola Grmoja dodao je kako je sramotno da nije prihvaćen nijedan amandman oporbe, a SDP-ov Gordan Maras prigovorio je kako građani ne znaju o kojim su amandmanima zastupnici glasovali jer je u dva odvojena dana podijeljeno izjašnjavanje o amandmanima te glasovanje o amandmanima.

Hrvatski sabor ovotjedno zasjedanje započeo je prvog radnog dana u tjednu, umjesto od srijede kao inače, a prije glasovanja o dosad raspravljenim zakonima, pa i prijedlogu državnog proračuna za 2019. godinu, zastupnici su iskoristili priliku za slobodnu raspravu o raznim temama. Upozorili su tako na činjenicu da je danas Međunarodni dan osoba s invaliditetom, prigovorili na način rada teleoperatera, ali i na nerješavanje cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

SDP-ova Marija Alfirev tako je u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom prigovorila da čak ni u Saboru nisu svi jednakopravni, pa je tako sjedeći u klupi prigovorila što nema govornice za osobe s invaliditetom, pa joj je HDZ-ova Ljubica Lukačić, i sama osoba s invaliditetom, prigovorila da je to SDP mogao mijenjati dok je bio na vlasti i među svojim zastupnicima imao osobu s invaliditetom, no nije.

Pogledajte video: Noćna prepucavanja u Saboru

– Ovdje u Saboru nisu svi jednakopravni, pravobraniteljica ne može podnijeti izvješće za govornicom, nismo u najvišem domu osigurali jednakopravni status svih osoba. Što onda možemo očekivati od bilo kojeg drugog građanina, od ratificiranja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom? Moramo se pitati jesmo li učinili sve da bismo imali jednake mogućnosti, da razumijemo kako je drugoj osobi, moramo ući u cipele u druge osobe da znamo što to znači kada ne možete od Zagreba do Zadra ili do drugih osoba putovati autobusom – kaže Alfirev.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković podsjetio je kako je u ovom sazivu osiguran prijevod sjednica Sabora na znakovni jezik, te dodao kako je zastupnica Ljubica Lukačić već pokrenula inicijativu da se riješi ovo pitanje govornice za osobe s invaliditetom.
Lukačić je naglasila kako će se danas u Vladi potpisati Ugovori o osobnoj asistenciji dok URIHO večeras organizira svečani koncert na kojem će se dočekati rukometaše u kolicima koji su jučer u Portugalu osvojili srebrnu medalju.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– U UN-u se donosi izvješće o osobama s invaliditetom koje su još uvijek u neravnopravnom položaju, ali se stanje popravlja – rekla je Lukačić.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida pozvao je sve građane da ustanu protiv bezakonja vezanog uz postavljanje baznih stanica teleoperatera po Hrvatskoj. Radio je, kaže, analizu o nasumično odabranih 106 baznih stanica u Zagrebu te utvrdio kako ih je 70 posto nezakonito postavljeno (u doba dok je još za njihovo postavljanje trebalo imati građevinsku dozvolu), a 90 posto nema uporabnu dozvolu. Zato je najavio da će raditi analizu za cijelu Hrvatsku da vidi stvarno stanje.

– Inspekcija ne sankcionira, ne djeluje, u RH telekom kompanije mogu raditi što hoće i ne ponašaju se ovdje kao u svojim matičnim zemljama. U Hrvatskoj nije potrebna građevinska dozvola da bi postavili baznu stanicu, nije potrebno pitati stanare, a razine zračenja višestruko su veće nego u drugim zemljama, pa je tako u Švicarskoj to 200 milivolti po metru, a kod nas 8,9 volti, dakle 44 puta jače – prigovorio je Sinčić.

I Mostov Miro Bulj, obučen u majicu s natpisom Teleoperateri iznad zakona, upozorio je kako se bazne stanice postavljaju bez ikakvih kriterija.

– HT izvlači golemu dobit, imaju maržu 42 posto, a u ostalim državama EU imaju 20 posto maksimalnu dobit, dakle, golemi kapital izvlače iz RH i tu dobit usmjeravaju na infrastrukturu u drugim državama – kaže Bulj podsjetivši kako je hrvatska infrastruktura prodana. Europska unija je, naglašava, ipak osigurala sredstva za gradnju mreže, no Vlada, tvrdi, to blokira da teleoperateri zadrže svoju dobit.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– To je izdaja nacionalnih interesa. Sad HT kupuje i Evo TV, vjerojatno kako bi ga ugasio u korist MAX TV-a. Jedini način je naplata prava puta na korištenje jedinicama lokalne samouprave. Predložio sam da teleoperater plaća pravo služnosti ili pravo puta. Dao sam dvije zakonske inicijative koje stoje mjesecima, a riješile bi to tako da, kao i u ostalim zemljama EU, telekomi plaćaju pravo služnosti. Vrijeme je da im kažemo: "Nećete!" – zaključuje Bulj.

HSU-ov Silvano Hrelja kaže da ističe 90 dana otkad je ministar Pavić obećao da će s ministrom Kujundžićem naći rješenje cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja. – Povećavaju se neoporezive osnovice za one s najvišom plaćom, a teret se povećava za one koji su najsiromašniji u RH – zaključuje Hrelja dodavši kako bi se ovo moglo riješiti u pola sata da se to želi.

Nakon slobodnih rasprava zastupnici su pristupili glasovanju, a HNS-ov Milorad Batinić prigovorio je da nema njegove kartice za glasovanje iako ju je ostavio na stolu, pa sada svi ostali glasuju elektronskim putem, a on dizanjem ruke u zrak. SDP-ov Arsen Bauk pitao je zašto na rasporedu za glasovanje nema Zakona o udomiteljstvu koji je podijelio vladajuću većinu jer ne dopušta udomljavanje istospolnim partnerima. Jandroković je rekao da postoje i drugi raspravljeni zakoni o kojima se danas ne glasuje te da će se glasovati u petak, a i idući petak, prije zimskih praznika, za zastupnike.

– Glasovat će se kad se steknu uvjeti – kazao je Jandroković.

SDP-ov Gordan Maras prigovorio je da se u srijedu treba raspravljati o 33 točke vezano uz osnivanje Državnog inspektorata, a sve kako bi se na čelo te ustanove stavio HDZ-ov zastupnik i predsjednik Zagrebačke skupštine Andrija Mikulić te kako bi ga u skupštini zamijenio Drago Prgomet. Mostov Nikola Grmoja prigovorio je istaknuvši kako im prošli tjedan na sjednici Odbora za vanjske poslove Miro Kovač nije dao da glasuju o prijedlogu da o Marakeškoj deklaraciji raspravlja i Sabor na plenarnoj sjednici.

Pogledajte video: Krešo Beljak i Andrej Plenković u Saboru

Ključne riječi

Komentara 10

MO
Morany
11:35 03.12.2018.

sama činjenica da je HDZ jedina stranka sa zastupnicom iz redova osoba s invaliditetom (gospođa u kolicima) govori tko iskreno brine i bori se za prava tih ljudi, a kome je to isprazna ljevičarska floskula

IV
ivamatic69
11:40 03.12.2018.

Kako mi je drago da je Plenkovic onako hladnokrvno otpilio HNS i ucjene da homoseksualci posvajaju djecu, sad nek netko kaze da ne stiti obiteljske vrijednosti i djecu.

BO
Bojance
11:42 03.12.2018.

Jedinu korist od Bulja i MOST-a ovog saziva Sabora ima lokalni tiskač natpisa na majicama s obzirom da su mu digli promet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije