Naslovnica Vijesti Hrvatska

Niskopodni vlak vozi na relaciji Zagreb – Vinkovci

Cijeli je vlak klimatiziran, a putnici na zaslonu u svakom trenutku mogu vidjeti kojom se brzinom kreće vlak i koja je sljedeća stanica
07. srpnja 2011. u 13:10 26 komentara 1457 prikaza
niskopodni vlak (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Niskopodni elektromotorni vlak za regionalni promet, što ga je izradio zagrebački Končar, a može razviti brzinu od 160 kilometara na sat, došao je danas u vinkovački kolodvor nekoliko minuta prije nego što je naznačeno u voznom redu. Od danas će ovaj suvremeni vlak prometovati svaki dan na relaciji Zagreb – Vinkovci, a zasad su mu za tu relaciju potrebna tri sata kao i do sada jer pruga nije obnovljena i prilagođena brzinama od 160 km/h.

– Za sada brzinu od 160 km/h može razviti samo na dionici od Slavonskog Broda do Vinkovaca jer je ta pruga obnovljena, ali remont se nastavlja prema Novskoj i Zagrebu. Po okončanju obnove putovanje između Zagreba i Vinkovaca bit će kraće. Vlak je dugačak 75 metara, ima kapacitet od 212 sjedećih mjesta i to 20 u vagonu 1. razreda, 192 u drugom razredu te još 220 stajaćih mjesta – kaže Mario Šimić iz putničkog prijevoza HŽ-a.

Cijeli je vlak klimatiziran, a putnici na zaslonu u svakom trenutku mogu vidjeti kojom se brzinom kreće vlak i koja je sljedeća stanica. Jedan od ulaza ima rampu za invalide i prilagođene zahode, a predviđeno je mjesto za smještanje pet bicikala i dvojih invalidskih kolica.

Šimić dodaje kako je ovim vlakom umnogome poboljšana ponuda prijevoza. Uskoro će ovakve vlakove uvesti na liniju Zagreb – Koprivnica i Zagreb – Ogulin, a do 2016. HŽ planira u promet uključiti 41 kompoziciju ovakvih niskopodnih vlakova.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ninj@
  ninj@:

  što je u europi standard, nama je svjetsko čudo. hvala adezeju na milijardama koje su zamračili kroz HŽ zadnjih 10 godina.

 • Fatty:

  Sramota je u kakvim se uvijetima svaki dan vozimo na posao i sa posla. Ko stoka! Ko vlak sa zatvorenicima koji vozi za Auschwitz. Unutra je +40. Al nekome su zbog toga džepovi puni. Govna lopovska!

 • ivanhorvat2001:

  ninj@ za hž je nejvise kriv posteni linic.