Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suvremeni prijevoz

Niskopodni vlak vozi na relaciji Zagreb – Vinkovci

niskopodni vlak (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/5
07.07.2011.
u 13:10

Cijeli je vlak klimatiziran, a putnici na zaslonu u svakom trenutku mogu vidjeti kojom se brzinom kreće vlak i koja je sljedeća stanica

Niskopodni elektromotorni vlak za regionalni promet, što ga je izradio zagrebački Končar, a može razviti brzinu od 160 kilometara na sat, došao je danas u vinkovački kolodvor nekoliko minuta prije nego što je naznačeno u voznom redu. Od danas će ovaj suvremeni vlak prometovati svaki dan na relaciji Zagreb – Vinkovci, a zasad su mu za tu relaciju potrebna tri sata kao i do sada jer pruga nije obnovljena i prilagođena brzinama od 160 km/h.

– Za sada brzinu od 160 km/h može razviti samo na dionici od Slavonskog Broda do Vinkovaca jer je ta pruga obnovljena, ali remont se nastavlja prema Novskoj i Zagrebu. Po okončanju obnove putovanje između Zagreba i Vinkovaca bit će kraće. Vlak je dugačak 75 metara, ima kapacitet od 212 sjedećih mjesta i to 20 u vagonu 1. razreda, 192 u drugom razredu te još 220 stajaćih mjesta – kaže Mario Šimić iz putničkog prijevoza HŽ-a.

Cijeli je vlak klimatiziran, a putnici na zaslonu u svakom trenutku mogu vidjeti kojom se brzinom kreće vlak i koja je sljedeća stanica. Jedan od ulaza ima rampu za invalide i prilagođene zahode, a predviđeno je mjesto za smještanje pet bicikala i dvojih invalidskih kolica.

Šimić dodaje kako je ovim vlakom umnogome poboljšana ponuda prijevoza. Uskoro će ovakve vlakove uvesti na liniju Zagreb – Koprivnica i Zagreb – Ogulin, a do 2016. HŽ planira u promet uključiti 41 kompoziciju ovakvih niskopodnih vlakova.

Komentara 26

DU
Deleted user
13:49 07.07.2011.

što je u europi standard, nama je svjetsko čudo. hvala adezeju na milijardama koje su zamračili kroz HŽ zadnjih 10 godina.

FA
Fatty
14:39 07.07.2011.

Sramota je u kakvim se uvijetima svaki dan vozimo na posao i sa posla. Ko stoka! Ko vlak sa zatvorenicima koji vozi za Auschwitz. Unutra je +40. Al nekome su zbog toga džepovi puni. Govna lopovska!

IV
ivanhorvat2001
15:54 07.07.2011.

ninj@ za hž je nejvise kriv posteni linic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije