Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Grmoja: Lupkanje se predstavlja kao nasilje. Borić: Jedna od najgorih epizoda Sabora

Nikola Grmoja
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/105
23.11.2017.
u 11:20

SDSS-ov Milorad Pupovac osudio je ponašanje oporbe te progovorio o ženi koja je bila silovana u šibenskom zatvoru Kuline, ali joj Ministarstvo branitelja nije željelo priznati status ratne žrtve ni uz presudu koja to potvrđuje.

Uoči saborske rasprave o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a, tradicionalno je jutro krenulo zahtjevima za stanke gdje su zastupnici govorili o jučerašnjem kaosu u Saboru, o istražnom povjerenstvu i presudi Ratku Mladiću...

Mostov Nikola Grmoja tako je prigodu iskoristio da objasni zašto je oporba jučer lupala po klupama i ometala sjednicu.

– Činjenica je da se bez ikakvog zaključka pokušalo ugasiti povjerenstvo, da se kolege iz HDZ-a nisu ni usudili pojaviti na povjerenstvu jer u javnosti nisu htjeli biti upamćeni s rukama podignutima gore za ukidanje povjerenstva. Nakon što su saborske službe zvale svjedoke da se ne pojave, nakon što je predsjednik Sabora priznao da je to naložio, nakon toga što je predsjednik Sabora kršio poslovnik, to se sve pojavilo kao strašno nasilje. Lupkanje po stolu predstavlja se kao veliko nasilje – komentirao je Grmoja. Zastupnike HDZ-a pitao je, kad su već legalisti, kako je naglasio, zašto ne pristaju na izmjene Zakona o istražnim povjerenstvima i izmjenu odluke o osnivanju povjerenstva o Agrokoru.

– A ako im i to nije dovoljno, ja ću u proceduru uputiti novu odluku o osnivanju povjerenstva, u kojoj neće biti ovaj dio koji se tiče istrage DORH-a. Tražim odgovor: Jeste li za saborsko istražno povjerenstvo? Pružamo ruku, zanima me što ćete odgovoriti – zanimalo je Mostovca.

HDZ-ov Josip Borić ustvrdio je kako je jučerašnji dan "jedna od najgorih epizoda u povijesti Sabora".

– Kolege iz oporbe nisu mogli iskontrolirati svoj bijes i odlučili su reagirati na nezapamćen način. Rješenje o istrazi postalo je pravomoćno u ponedjeljak, a predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić o tome nije izvijestio članove povjerenstva. Podredio je svoju funkciju vlastitim ciljevima, politici i stranci i čekao je da vidi što ćemo mi napraviti. SDP nas tjera u prostor gdje se kaže da ne trebamo poštovati zakon, idemo u anarhiju – smatra Borić te dodaje kako Mostovci nisu "iskon istine u Hrvatskoj". Ovo se nije svidjelo Mostovcima koji su negodovali na komentare, pa je Grmoja poručio Boriću da još nije odgovorio je li on za istražno povjerenstvo. Opomenuo ga je predsjednik Sabor Gordan Jandroković podsjetivši ga kako ne može dobacivati i onda izlaziti iz sabornice.
Kad se Grmoja vratio u sabornicu, Jandrokoviću je rekao kako je to "zadnji put da propituje njegove motive izlaska i ulaska u sabornicu".

Nikola Grmoja
1/104

– Ja sam imao dogovor za intervju. Ozbiljno vas upozoravam, nećete me vrijeđati na takav način – rekao mu je Grmoja. Jandroković je uzvratio: – Vi meni prijetite, ja vas se ne bojim.

– Vi niste netko koga se treba bojati. Nakon izlaganja kolege Borića, izjurili ste uz smijeh i ruganje. Molim vas da to ne činite. U Saboru mora biti red i moraju se poštovati pravila koja sprječavaju anarhiju i nasilje. Molim vas da to više ne činite, a posebno mi nemojte prijetiti – upozorio je Jandroković Grmoju. 

SDSS-ov Milorad Pupovac osudio je ponašanje oporbe te progovorio o ženi koja je bila silovana u šibenskom zatvoru Kuline, ali joj Ministarstvo branitelja nije željelo priznati status ratne žrtve ni uz presudu koja to potvrđuje. Otvaranje te teme nije se svidjelo HDZ-ovu Stevi Culeju koji je počeo nešto dobacivati, pa ga je pokušao smiriti Jandroković, no negodovati su počeli i Željko Jovanović i Ivan Pernar, pa je Jandroković morao sve smirivati prijetnjama o dijeljenju opomena.

SDP-ov Bojan Glavašević komentirao je presudu Ratku Mladiću, odnosno doživotni zatvor za njega. – U presudi je nedostajalo ono ključno, a to je veza između njega i službene politike u Srbiji. Ime Miloševića je izostavljeno. Pravi profiteri Mladićeva nasilja su Vojislav Šešelj, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, a nisu odgovarali za to – rekao je Glavašević. Ivan Pernar iz Živog zida komentirao je proračun ustvrdivši kako nas Vlada uvjerava da je deficit četiri milijarde kuna, no Zakon o izvršenju proračuna predviđa da zaduženje može doći do 22 milijarde kuna, što on vidi kao prikrivanje pravog stanja.

Komentara 39

Avatar tonci123
tonci123
12:16 23.11.2017.

Jadna ova oporba sa ovakom agresivnosti...pa šta oni misle da će zadobiti simpatije sa takvim ponašanjem...žalosno

Avatar Marko
Marko
12:29 23.11.2017.

Izgleda da Sabor uskoro neće biti najugodnije mjesto za dočekivanje mirovine i nerad.Malo se kokošinjac uzburkao...

DU
Deleted user
11:38 23.11.2017.

Koje smijurina ovog sastava sabora,jad i bjeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije