Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nije važno samo kad mladi dolaze nego i kakvi se vraćaju kućama

Petogodišnje istraživanje Zavoda sv. Rok pokazuje da svaki drugi osnovac povremeno na izlasku popije alkohol, ali i da ih mnogo vani može biti do zore
29. ožujka 2011. u 09:30 1 komentara 6 prikaza
mladi (1)
Foto: PIXSELL

Gotovo svaki drugi srednjoškolac 1. i 2. razreda s područja Virovitičko-podravske županije nema ograničeno vrijeme izlazaka – kući se nakon subotnjeg izlaska smije vratiti i u ranu zoru. Svaki drugi srednjoškolac u dobi od 15 i 16 godina često ili povremeno pije alkohol, a najčešće izlazi u disko-klubove i kafiće jer nema alternativu. Puši jer je to poželjno za status u društvu vršnjaka.

8807 učenika u 23 škole

Svaki četvrti osnovac, učenik 7. i 8. razreda, mora se kući vratiti do 22 sata, a svaki drugi povremeno će piti pivo, vino i druga alkoholna pića za subotnjeg izlaska.

Pokazala je to anketa Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok, povjerenstva za suzbijanje ovisnosti, operativaca školskih preventivnih programa i županijskog ureda za društvene djelatnosti. Oni su u pet godina ispitali čak 8807 učenika viših razreda u 16 osnovnih i nižih razreda u sedam srednjih škola na županijskom području.

– Naši mladi ne odudaraju od navika vršnjaka u drugim gradovima. U rezultatima zabrinjava uglavnom postotak onih kojima roditelji dopuštaju da neograničeno ostaju vani. Mora se postaviti pitanje ne samo koliko ostaju vani nego kakvi dolaze kućama – kaže dr. Miroslav Venus, ravnatelj zavoda koji godinama provodi anketu. Mladi su u njoj anonimno odgovarali na pitanja o tome puše li, piju li alkohol, kada i kako izlaze, kockaju li se, znaju li razliku između "lakših" i "težih" droga te što im nedostaje.

Znaju "teoriju"

Anketa je pokazala da su dobro upoznati s "teorijom" – vrstama droga, ovisnostima, opasnostima kockanja i igara na sreću. Povremeno probaju cigaretu i pivo, a najviše im nedostaje mjesto za okupljanje i organizirane aktivnosti, te pop i rock-koncerti...

– Anketa pokazuje da preventivni programi imaju rezultata jer su ispitanici upoznati s ovisnostima i opasnostima, o čemu slušaju u školama, no i da im fali kvalitetnijih sadržaja kojima bi si ispunili slobodno vrijeme. Moguću alternativu zavod im je ponudio vodičem kroz cijelu županiju, a koji nudi sportske, zabavne i društvene aktivnosti kojima se mogu baviti, no ostaje činjenica da su vikendima klubovi i kafići jedino mjesto izlaska – kaže Siniša Brlas, psiholog u zavodu, jedan od kreatora ankete.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • hlad:

    K-A-T-A-S-T-R-O-F-A!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zašto više država ne zatvori te disko klubove u kojima toče maloljetnicima alkohol????? Samo da im naplaćuju kazne već bi napunili državni proračun... a ne da uzimaju od građana 25-26%.