Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Kikiriki se povlači zbog mikotoksina, a dimljeni filet pastrve zbog Listerije monocytogenes

kikiriki
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.12.2016.
u 22:56

"Po uzorkovanju tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine mikotoksina u kikirikiju u ljusci- rinfuza, i proizvod nije prikladan za konzumaciju", navodi se u priopćenju

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas navečer o povlačenju i opozivu proizvoda kikiriki u ljusci - rinfuza, LOT L291, najbolje upotrijebiti do 17.10. 2017., te dimljeni filet pastrve/Forellenfilet Wechsler 500g.

Kod kikirikija je utvrđena povećana količina mikotoksina, priopćeno je iz Hrvatske agencije za hranu (HAH). Zemlja podrijetla proizvoda je Kina i Egipat.

"Po uzorkovanju tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine mikotoksina u kikirikiju u ljusci- rinfuza, i proizvod nije prikladan za konzumaciju", navodi se u priopćenju.

Uzorkovanje je provedeno 19. listopada 2016. godine u distributivnom centru Jastrebarsko, subjekta u poslovanju s hranom Kaufland Hrvatska Zagreb koji je proizvod stavio na tržište u svojim maloprodajnim objektima.

Uvoznik i distributer kikirikija u ljusci u rinfuzi iz Kine i Egipta je Marjan voće d.o.o.  Zagreb, koji je obavijestio potrošače o potrebi povlačenja proizvoda s tržišta na svojoj web stranici.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, navode iz Hrvatske agencije za hranu.

Što se pastrve tiče, Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je obavijest putem EU RASFF-a da je tijekom službene kontrole na tržištu Njemačke u proizvodu dimljeni filet pastrve „Forellenfilet Wechsler 500g“ postavljena sumnja da isti sadrži Listeriju monocytogenes.

"U provođenju mjera koje je poduzeo subjekt u poslovanju s hranom Wechsler Feinfisch GmbH proširena je lista proizvoda koji se povlače sa tržišta na proizvode težine pakovina od 125g do 1000g, brojeva šarža od A16298124561 do A163011245612 sa datumom roka trajanja od 27.11.2016 do 07.12.2016. Prema dostavljenoj distribucijskoj listi od strane METRO Cash & Carry Deutschland GmbH, Düsseldorf, proizvod je kupljen od strane tvrtke Ferenčak d.o.o., Dalmatinska 8, Sesvete. Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane", navodi Hrvatska agencija za hranu.

>> Povlači se Prominski sir, pronađena bakterija Listeria monocytogenes

Komentara 3

BE
BeroII
22:52 02.12.2016.

Može li mi netko pojasniti nešto što mi nikada neće biti jasno? Naime, zašto se bilo koji proizvod pušta u distribuciju dok nije provedena kontrola njegove ispravnosti? Evo na primjer, ovaj je proizvod uzorkovan 19.11.2016. godine a informacija o njegovojj neispravnosti i nalog o povlačenju izdani su 01.12.2016. Koliko je tog proizvoda u međuvremenu prodano i na kraju i konzumirano. Zašto je rad tih inspekcija organiziran na taj način da se ljudi svjesno mogu trovati a sve samo u interesu krupnog kapitala i kako bi se njima izišlo u susret da imaju što manji trošak a na taj način i što veći profit.Molim logično objašnjenje.

TH
than
01:11 03.12.2016.

Filet pastrve se ne jede sirov, pa nije problem listerija, ali odakle kod nas ovoliko loseg kikirikija u ljusci ?!?!? Jos kod nas to jedu onako u prolazu da ne plate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije