Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizatori Evergreen Festa:

'Nije izbačena! Zbog ružnih komentara Mlinarević Sopta je sama odustala'

Martina Mlinarević Sopta
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
17.08.2019.
u 14:56

Nakon knjige “Ljetos i drugi ledovi”, književnica je objavila novu knjigu “Huzur”. Riječ je o knjizi koja ogoljuje i demistificira borbu protiv raka dojke s kojim se spisateljica bori već godinu dana, a svoju borbu ne skriva od čitatelja – doživljaje, poteškoće i najintimnije trenutke duga i tjeskobna oporavka, stoji u sažetku knjige.

Slomio se jučer internet nakon objave književnice Martine Mlinarević Sopte na njezinoj Facebook stranici. Popularna je autorica objavila kako na Evergreen Festu u Čitluku neće biti održana promocija njezine najnovije knjige “Huzur”.

“Narednog tjedna, trebala sam, kao i ranijih godina, biti gost Anđelku, inače mom dragom prijatelju iz srednjoškolskih klupa na istoimenom festivalu, predstavljajući svoju knjigu Huzur. Tako je pisalo i na svim najavama festivala, na plakatima i u službenom programu. Baš jučer dok sam putovala s jedne nezaboravne promocije knjige u Varaždinu na drugu nezaboravnu promociju knjige u Požegi, nazvao me Anđelko i saopćio da imaju ogromnih problema zbog mog budućeg nastupa u Čitluku, i da bi ga, jebiga, trebalo otkazati, napisala je Mlinarević Sopta hvaleći ipak Evergreen Fest, onda i West Herzegovina Fest i Mediteran Film Festival kao ljetnu žilu kucavicu Hercegovine, kako je napisala ‘mjesta čudesne drugačijosti koje odskače od svekolikog primitivizma, šunda i krkanluka...’. – Dugo sam razmišljala da li iz respekta prema Anđelku i Mirku objaviti ovo, i shvatih da moram upravo radi njih, radi sebe, radi Une, radi Anđelkovog Frana, radi Hercegovine koja sve to nije”, napisala je te na kraju zaključila: “A sloboda je ovo, kad mogu da kažem, sa dna srca i mirne duše – Ko vas je... majmuni.”

 

Rat priopćenjima

Kontaktirali smo organizatora festivala Anđelka Bradvicu, pokušali i Martinu Mlinarević Soptu. No, nastupio je rat priopćenjima. “Nakon objave da će nastupiti Martina zaprimili smo ružne komentare u povodu njezina nastupa zbog njezinih javnih istupa te smo s njom kontaktirali i izvijestili je o tome. Odluka da događaj otkažemo bila je na Martinin prijedlog, koji smo i prihvatili, a sve da izbjegnemo bilo kakav mogući incident. Mislim da bi Martinin nastup protekao u odličnoj atmosferi, kao i dva njezina dosadašnja na Evergreen Festu”, stoji u priopćenju, uz ogradu od još dvojice umjetnika, Ede Maajke i Davora Sučića, poznatijeg kao Sejo Sekson, na što su se kako pišu odlučili zbog “provociranja publike neprimjerenim vicevima o Međugorju”.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

No, tu nije stalo jer je Martina Mlinarević Sopta odgovorila još jednim priopćenjem.

“Oni nisu rekli ljudima kojima sam sporna i sponzorima koji su negodovali zbog mog nastupa da će isti ipak održati. Oni nisu stali iza mene i svog plakata, programa i najave. Ali meni jesu rekli da sam veliki problem. Da ne shvaćaju zašto. Da primaju užasne riječi, prijetnje i da su se uključili veliki pokrovitelji koji im stvaraju probleme”, napisala je književnica tvrdeći kako je povod njihova razgovora bila “sama činjenica da zaprimaju užasna negodovanja ljudi, a zatim i pokrovitelja”, kako joj je objasnio Anđelko Bradvica.

“Zbog naše djece se mora reći šta se ovdje radi, koliko se ljudi zastrašuju, koliko moraš biti podoban i koliko klimati glavom da bi mogao funkcionirati, koliko se s oltara i stranke vuku konci cjelokupnog hercegovačkog postojanja. U ime toga sam odlučila reagirati, jer čitav svoj život živim i radim ovdje. Nikad nisam nigdje drugo živjela. Ovo je moje mjesto, gdje mi se onemogućuje rad, život, stvaranje. Teror javnog linča kojeg prolazim zadnju godinu dana je nevjerovatan. I dok me ima, pričat ću o tome. Da postoji pripizdina gdje se nonšalantno zvrcne i samo skineš s programa onog koga ne želiš, da postoji pripizdina gdje ne smiješ misliti drugačije od unisonog kolektiva, da ćeš imati muda progovoriti od zastrašivanjima, prijetnjama i negodovanjima upućenim organizatorima festivala, svojim prijateljima, a na kraju će te i oni posrati. Marta nikad da nauči. Azerbejdžan da vam nude, odavde bježite!”, napisala je književnica na Facebook stranici. “I ne, ne brinite, festivalu nije ugrožena egzistencija. Šupački su ispoštovani sponzori, a materemi i Gospa. To kako ja plaćam svoje tablete i egzistenciju je moja stvar, jer je..., izbacila sam se s festivala, može mi se!”, završila je.

 

Prijetnje ili negodovanja?

Ove je godine književnica već imala sličnu situaciju. Nakon što je prihvatila mjesto veleposlanice BiH u Češkoj, našla se na udaru nemogućeg vala uvreda. Razlog – predložena je iz kvote hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Ružne i uvredljive komentare koji ciljaju i na njezinu bolest objavila je na svojoj Facebook stranici. Ovaj put komentari su mahom pozitivni. No, ima i kritičkih, jednog je komentatora uvrijedio književničin komentar na stanovnike Čitluka.

”Draga ili nedraga Martina, malo si fulala raju kojoj ćeš se tako obraćati. Tko se protivio promociji knjige prije par godina kad je bila puna kuća naroda da te podrži?! Kontala raja, evo glasa naroda. Zašto bi jedne godine ‘vako, druge ‘nako? E pa zato što si, lipa moja, u međuvremenu počela otvoreno prodavat’ maglu. Prijetnja nije bilo, nego samo negodovanja. Organizatori nisu toliko glupi da ne znaju da se prijetnje prijavljuju. Organizatori su, nadajmo se, osjetili vibru koja se u zadnje vrijeme osjeti na tom istom festu”, napisao je nezadovoljni komentator

Komentara 44

MA
Majkomoja
15:09 17.08.2019.

Kad se prodaš za veleposlaničko mjesto u Češkoj o kojem moralu ti držiš slovo??

OX
oxymoron
15:42 17.08.2019.

Gospodjo, zelim vam puno zdravlja, no nikada ne smijete s.ati po kraju iz kojeg ste izašli, a vidim i Gospa vam je kriva. No nema veze u Hrvatskoj je najbitnije da vas voli Aca Stanković i eto vas čim jesen počne u NU2 da se opet Kakao Vi kažene “šupački” istresete po narodu, kraju i Gospi.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
15:45 17.08.2019.

Osobu bez dana relevantnog iskustva balije su uhljebile na mjesto veleposlanice u Češkoj. Lukavo potiču izdajništvo među Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije