Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Tepeš o odustajanju od EP-a

Nije istina da mi je vrh HDZ-a obećao da ću voditi Maticu iseljenika

ivan tepeš
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
26.10.2016.
u 11:45

Bivši šef HSP-a AS tvrdi da je od funkcije zastupnika u Europskom parlamentu odustao samovoljno i da se politički pasivizirao

Iako mu se smiješilo mjesto dobro plaćenog zastupnika u Europskom parlamentu, bivši predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš odlučio je ostati u Zagrebu. Odmah su se u javnosti pojavile sumnje da mu je vrh HDZ-a zauzvrat obećao neku primamljivu sinekuru u Hrvatskoj, što Tepeš negira.

Prije samo nekoliko dana niste bili tako eksplicitni da ne želite u Bruxelles.

Nisam uopće davao izjave o tome.

Je li vam HDZ nešto ponudio zauzvrat?

Ne. To je moja osobna odluka jer želim nastaviti živjeti u Hrvatskoj. Odlaskom u Bruxelles mijenja se način života, a i riječ je o samo pola mandata. Kada sam bio na listi za Europski parlament, to su bile sasvim druge okolnosti. Tada je na čelu HSP-a AS bila Ruža Tomašić. Ja sam se odlučio politički pasivizirati.

Andrej Plenković i Davor Stier navodno su vam obećali mjesto ravnatelja Matice iseljenika?

To su nagađanja. Nismo razgovarali o tome.

Umjesto da prihvatite ovu priliku, vi ste radije ostali u Hrvatskoj iako ste bez posla. To je teško razumjeti.

Konzultirao sam se sa svojom obitelji. Živim s troje djece i suprugom. Moji planovi jednostavno nisu išli u tom smjeru.

Što ćete raditi? Od čega ćete živjeti?

Radit ću. Imam svoju struku i to ću raditi.

Jeste li vi sami rekli da ne želite ići u Bruxelles ili vas je vrh HDZ-a nagovarao da odustanete?

Ne, ne, ne. Imao sam jedan jedini razgovor s vrhom HDZ-a, koji je bio javan. Mene su mediji stavili u Europski parlament prije nego što sam se izjasnio o tom pitanju. Mediji su o mojem sigurnom angažmanu u Europskom parlamentu počeli pisati nakon što je Sabor izdao priopćenje o tome tko po zakonu zamjenjuje gospodina Stiera.

Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS, ističe da će pomno pratiti gdje ćete se zaposliti vi i vaša obitelj. On očito sumnja da je došlo do nekog nemoralnog dogovora.

Ma ne. On je o svemu informiran na vrijeme. Mi smo se našli u prošli petak prije nego što sam sve ovo dogovorio i potpisao. On je rekao da me razumije. Ćorić zna što sam rekao kada sam dao ostavku na mjesto predsjednika stranke nakon loših izbornih rezultata. Tada nije bilo nikakvih problema. Ne znam što se dogodilo u međuvremenu.

Što mislite o HDZ-u Andreja Plenkovića?

Rekao sam vam da ću se politički pasivizirati.

Znači, nemate mišljenje o Plenkovićevu HDZ-u?

Rekao sam vam da sam se politički pasivizirao činom davanja ostavke na mjesto predsjednika HSP-a AS. I to je to. Molim medije da poštuju moju odluku.

Rekli ste da pišete doktorat o HSS-u. U kojoj je fazi?

Ja sam napravio sinopsis, a sada sve to treba realizirati.

Jeste li malo rezignirani? Do jučer ste bili potpredsjednik Hrvatskog sabora, a sada odlazite u anonimnost?

Ne znamo što je tu sporno i čudno. Moram priznati da sam razočaran rezultatom koji sam ostvario na zadnjim parlamentarnim izborima.

Kako provodite dane bez politike i Sabora?

Ponajprije s obitelji. Rješavam privatne stvari. Jednostavno je to tako. Da su birači rekli drukčije, onda bih i ja drukčije politički djelovao. Da biste nastavili politički djelovati, morate imati politički legitimitet. A on se temelji na broju osvojenih glasova.

Imate li hobi?

Imam crni pojas te-kvon-doa. Uvijek sam volio otići u dvoranu na trening, malo udarati vreću. Sada pauziram jer sam imao dosta tešku operaciju krajem srpnja. Imao sam komplikaciju pri operaciji slijepog 
crijeva.

Komentara 11

BE
beitsche
12:27 26.10.2016.

Scenario podvala iz SDPove kuhinje,tako se manje prica o rasulu u njihovim redovima,,

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:24 26.10.2016.

Nekom su najvaznije fotelje, ovaj ima karaktera.

GA
Gastarbeiter2
01:33 27.10.2016.

Čovjek ne govori strani jezik...to je to, boji se preći preko granice. To je cijela istina koliko god bila jednostavna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije