Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tepeš odustao od mjesta u Europskom parlamentu

"Istina je da sam odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj. O tome sam izvijestio HSP AS još u petak", odgovorio je Tepeš
24. listopada 2016. u 11:56 52 komentara 21329 prikaza
Ivan Tepeš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Donedavni predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš odustao je od funkcije zastupnika u Europskom parlamentu, u koji je trebao otići umjesto novog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera (HDZ).

– Istina je da sam odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj. O tome sam izvijestio HSP AS još u petak – odgovorio je Tepeš Hini SMS-om na pitanje jesu li točne informacije da će dužnost europarlamentarca prepustiti HDZ-ovoj Željani Zovko, sljedećoj s liste nekadašnje Domoljubne koalicije na euroizborima 2015.

Tepeš nije želio dodatno obrazlagati razloge povlačenja iz EP-a, no iz njegove stranke još u nedjelju su priopćili kako bi Tepeševo povlačenje smatrali "političkom ucjenom ili trgovinom".

grafiti, sisak Traži reakciju institucija Tepeš: Grafiti su izravna prijetnja smrću biskupu Košiću pero ćorić 'nije nas napustilo 1300 članova' Ćorić: 'Do sada me nije ostavila nijedna cura, pa neće ni HDZ' Pero Ćorić Pero Ćorić: 'Dvorski je pokušao ucijeniti stranku da mu osigura mjesto u Saboru'

Upravo na to je novi predsjednik HSP AS-a Hrvoje Niče upozorio predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u otvorenom pismu.

Od Plenkovića je zatražio da dvije stranke "sjednu za stol" i dogovore zamjene, u duhu koalicijskog sporazuma. – Svako zaobilaženje navedenog smatrat ćemo političkom ucjenom ili trgovinom, što će akteri takvog politikantskog čina morati pojasniti široj hrvatskoj javnosti – poručio je Niče.

Podsjeća i da su sporazumom definirana mjesta na listama koja su pripala pojedinim strankama, a ne sama imena kandidata za eurozastupnike te ocjenjuje kako su razgovori između dviju stranaka nužni da bi se "izbjeglo daljnje narušavanje odnosa koji su bili iznimno kvalitetni na lokalnoj i nacionalnoj razini u protekle četiri godine".

U HSP AS-u ovih se dana neslužbeno moglo čuti da se Tepeš u nekoliko navrata, bez konzultacija sa strankom, sastajao s Plenkovićem i Stierom te kako je "iz posve nejasnih razloga" odavao dojam da namjerava odustati od Bruxellesa.

>> Tomislav Vlajnić i Dario Marenić izbačeni iz HSP AS

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom