Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVO SUČELJAVANJE

‘Nezavisna Škotska bit će bogata poput Norveške zbog nafte’

Alex Salmond
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
07.08.2014.
u 07:23

Zagovornik nezavisnosti, premijer Alex Salmond (59), kaže da nitko ne može bolje upravljati Škotskom osim samih Škota

Zagovornik nezavisnosti Škotske Alex Salmond (59), sadašnji premijer, i protivnik odcjepljenja Alistair Darling (60), bivši britanski ministar financija, sučelili su u prvoj televizijskoj debati 44 dana prije referenduma na kojem će Škoti reći jesu li za odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska s pet milijuna stanovnika ima vlastiti parlament i pravni sustav, no o proračunu, poreznoj i vanjskoj politici odlučuje se u Londonu.

– Nitko, apsolutno nitko ne može bolje upravljati Škotskom od ljudi koji žive i rade ondje – istaknuo je Salmond, lider Škotske nacionalne stranke (SNP) s većinom u regionalnom parlamentu.

– Imamo priliku koja se događa jednom u životu. Uhvatimo ju objema rukama – pozvao je glasače da raskinu 307 godina dug savez s Engleskom.

Protivnik odcjepljenja Darling, i sam Škot, odgovorio je da će u tom slučaju Škotska ostati bez britanske funte, što će ugroziti radna mjesta, i biti izvan Europske unije, što može dovesti do nestabilnosti. – Zato sam ja za uzimanje najboljeg od oba svijeta – napomenuo je. Salmond je njegovu kampanju nazvao tvornicom straha kojom pokušava nametnuti stav da male zemlje ne mogu upravljati samostalno. U slučaju odcjepljenja Škoti će težiti funti i ostanku u EU, rekao je.

– Pa nije li upravo britanska vlada ta koja želi izaći iz EU? – upitao je Salmond.

Tvrdi da će nezavisna Škotska biti bogata poput Norveške zbog zaliha nafte u Sjevernom moru i da u zajednički proračun uplaćuje više od ostatka kraljevstva.

– Možemo izgraditi pravednije društvo – tvrdi. Darling, pak, kaže da Škoti troše više nego što uplaćuju u proračun i da populacija sve više stari, što pojačava pritisak na mirovinske fondove.

– Zbog ljubavi prema obitelji i zemlji nekad je bolje reći ne – poručio je. Za nezavisnost je sada oko 40 posto Škota, četiri posto više nego u lipnju.

Komentara 6

KA
kafka
10:16 07.08.2014.

Nadam se da je u pravu. Nekima to uspjeva nekima ne. . . . . . . Nezavisnost je prilika, šansa - a dali će je moći iskoristiti . . . .

Avatar kapital3 org
kapital3 org
04:45 08.08.2014.

Kosovo I skotska je drrugaciji problem/////// zelim skotskoj mnogo srece I uspjeha...

DU
Deleted user
11:24 07.08.2014.

Skotska ce biti samostalna drzava,zasto ne pa i kosovo se osamostalilo,pa i texas ce uskoro da pokrene referendum o osamostaljenju,pa monako,san-marino,vatikan,sve su to samostalne drzave......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije