Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ozbiljne optužbe

Neugodni pritisci policije na nevladine udruge i odvjetnike koji se bave zaštitom izbjeglica

Gordan Bosanac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
18.04.2018.
u 11:19

Tajana Tadić iz udruge ''Are You Syrious?'' istaknula je da cijelo vrijeme policija brani pristup obitelji u Tovarniku

Naše organizacije i odvjetnici koji rade na zaštiti ljudskih prava i izbjeglica doživljavaju vrlo neugodne pritiske od policije i zato smo za danas sazvali ovu izvanrednu konferenciju za medije.

Naime, prije dva tjedna javljeno nam je da je obitelj poginule djevojčice Medine ponovno prešla na teritorij RH pa je volonter udruge Are You Syrious? to odmah javio policiji i otišao u Tovarnik te s policijom pronašao spomenutu obitelj i u policiji o svemu dao iskaz. Nekoliko dana poslije volonter dobiva prekršajnu prijavu zbog pomaganja pri ilegalnom prelasku granice. Također, policija je tvrdila da punomoć obitelji dana odvjetničkom uredu nije valjana, a jutros je pola sata prije ove konferencije za novinare policija na obavijesni razgovor pozvala četiri osobe. Dvije iz Centra za mirovne studije, jednu iz udruge ''Are you Syrious?'' i jednu iz odvjetničkog ureda obitelji, a ova je konferencija bila sazvana u 10 sati. To su očigledni pritisci na nas – kazao je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Pritom je dodao da policija sve ovo radi kako se nikada ne bi doznalo što se zapravo dogodilo krajem prošle godine kada je smrtno stradala djevojčica Madina.

Tajana Tadić iz udruge ''Are You Syrious?'' istaknula je da cijelo vrijeme policija brani pristup obitelji u Tovarniku te je izrazila mišljenje da policija sve ovo radi iz osvete jer je Madinina obitelj u ovom trenutku očito neželjeno morala ostati u Hrvatskoj. 

Odvjetnik Ivo Jelavić naveo je da je 19. prosinca prošle godine, nakon što je podnesena prijava protiv policije zbog smrti djevojčice, u večernjim satima primio, kako je kazao, uznemirujući poziv na mobitel s tajnog broja za koji pretpostavlja da je stigao iz redova policije. Također je kazao da policija sada osporava punomoć obitelji djevojčice Medine koja je dana odvjetnicima, a sve je to, kaže Jelavić, pokušaj skretanja pozornosti s policije koja je skrivila smrt djeteta.

U vezi s time što policija ne dopušta kontakt odvjetnika s obitelji, Jelavić je istaknuo da je to prvi put od 1990. da policija sprečava kontakt stranke i odvjetnika.

– To je pokušaj sprečavanja utvrđivanja odgovornosti tko je u policiji naredio da obitelj djevojčice Madine te kobne noći prugom ode iz Hrvatske, pri čemu je djevojčica poginula – kazao je Jelavić.

Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica obitelji djevojčice Madine, istaknula je da unatoč tome što MUP izolira stranke od odvjetnika, a do odvjetnika stižu informacije da su stranke u teškom stanju, da su međusobno izolirane, odvjetnik je dužan zaštiti prava stranke, osobito u takvoj situaciji. 

Dodala je i to da je zbog izvida koje policija provodi ovih dana protiv aktivista udruga i odvjetnika koji se bave zaštitom prava izbjeglica obaviješten Sud za ljudska prava i Ustavni sud.

U Tovarniku se sada u detenciji nalazi još jedna izbjeglička obitelj do koje ne mogu aktivisti i odvjetnici iako je ustanovljeno da jedno dijete u obitelji ima tumor.

– Ako je, prema tvrdnjama policije, volonter udruge optužen za sudjelovanje u ilegalnom prelasku granice izbjeglica, znači da je u tom istom činu sudjelovala policija jer je volonter zajedno s policijom te večeri našao izbjeglice i pomogao im. To sve pokazuje da policija želi zataškati smrt djeteta, a netko u MUP-u manipulira podacima. Nakon svega očekujemo da se prekinu svi pritisci na nevladine udruge. Tražit ćemo od saborskog Odbora za ljudska prava i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da osnuju istražno povjerenstvo i da se utvrdi što se zapravo događa u MUP-u u vezi s pritiscima na ljude koji štite ljudska prava – rekao je Gordan Bosanac.

Komentara 31

Avatar puky
puky
11:44 18.04.2018.

Ove bitange misle da njih policija ne smije procesuirati ako ima naznaka da čine kaznena djela u svezi ilegalnih ulazaka stranaca u našu Domovinu?

DU
Deleted user
12:16 18.04.2018.

LGBT udruge u stvari prerastaju u USTANOVE. RH im daje enorman novac i posebno skrbi o njihovom prosperitetu. Njihova agenda postaje državna politika važnija i od zdravlja male djece i od nataliteta. Dakle, LGBT udruge su u stvari NAJJAČE HRVATSKE USTANOVE. Ovu činjenicu moramo osvijestiti što prije, kako bi neke stvari počeli mijenjati.

LU
luli
11:41 18.04.2018.

Ima više udruga nego članova što imaju skupa a jedino što štite su novci što su im davali milanović i josipović za napadanje sveg hrvatskog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije