Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ako se ne riješi spor oko isporuke

Nestašica plina: Proglašava se izvanredno stanje od ponedjeljka

08.01.2009.
u 18:34

Ako do ponedjeljka ne bude riješen spor oko isporuke plina iz Rusije, mjerodavne vlasti će proglasiti izvanredno stanje u pogođenim područjima. To je objavljeno nakon  sastanka članova Predsjedništva BiH, predstavnika Vlade FBiH i javnih energetskih kompanija, uz napomenu da će se izvanredno stanje proglasiti na području Sarajeva, Zenice, Zvornika i Visokog.

Alternativna goriva
Ukoliko dođe do proglašenja izvanrednog stanja, doći će do preraspodjele sredstava u javnim ustanovama i kompanijama, što će biti iskorišteno za nabavu alternativnoga goriva, kazao je federalni premijer Nedžad Branković. Kolika je nemoć vlasti u BiH, najbolje pokazuje sadržaj pisma koje je premijer Branković jučer uputio generalnom direktoru Gazprom Exporta A.I. Medvedevu.

-Činjenica je da se temperature spuštaju i do minus 15 stupnjeva, da BiH nema zaliha plina te da su Sarajevo i njegovi građani ovisni o grijanju na plin. Ovakvo stanje građane ovoga grada podsjeća na ratno razdoblje. Isto tako, mnoge kompanije u BiH prinuđene su privremeno suspendirati svoje proizvodne aktivnosti, što uveliko otežava i ovako tešku ekonomsku situaciju u našoj zemlji.

Molim Vas da, prilikom donošenja odluke o ponovnoj uspostavi isporuke plinom, imate na umu i ove činjenice, navodi se u Brankovićevu pismu. Sarajevske županijske vlasti su naručile određene količine drva i ugljena koji će biti podijeljeni najugroženijim obiteljima.

Raspad sustava
Međutim, problem je što mnogi građani, posebno u zgradama, nemaju mogućnost korištenja čvrstog goriva. Sarajevske Toplane, koje zagrijavaju oko 42.000 stanova, imaju zaliha mazuta i lož ulja za još nekoliko dana, ali vlasti FBiH najavljuju isporuku novih količina mazuta iz Rafinerije u Bosanskom Brodu. Potrošnja struje u FBiH povećana je za 33 posto, ali i dalje stižu uvjeravanja da neće doći do raspada elektroenergetskog sustava. Ipak, zabilježeni su brojni kvarovi zbog preopterećenja elektromreže.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije