Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ ARHIVE VL

Nesreće na školskim putovanjima: Treba li ih drugačije organizirati, bolje kontrolirati ili ukinuti?

Foto: arhiva vl
1/6
05.04.2023.
u 23:33

Pregledom arhivskih članaka, pronašli smo toliki broj nesreća, koje su se događale na školskim izletima, ekskurzijama i maturalcima, da se čini kako su one više pravilo, nego iznimka

Tragično stradavanje učenika na ekskurziji u Pragu, nije, na žalost niti usamljen, a niti rijedak slučaj. Pregledom arhivskih članaka, pronašli smo toliki broj nesreća, koje su se događale na školskim izletima, ekskurzijama i maturalcima.

Maturalnu ekskurziju u Pragu prije 6 su godina prekinuli i šibenski maturanti Prometno-tehničke škole. Njihov školski kolega, 19-godišnji Ante Bare Mikulandre, pao je preko ograde i poginuo. Slična nesreća desila se i 2011., u susjednoj Srbiji. Učenik drugog razreda Gimnazije u Sremskoj Mitrovici, 17-godišnji, Đorđe Maricki, oko 4.30 ujutro, pao je s prozora petog kata hotela 'Golden park', u Budimpešti, gdje je bio na petodnevnoj ekskurziji.

Nakon što se dogodi crni scenario – postupa se po Protokolu o pokretanju psiholoških kriznih intervencija u sustavu odgoja i obrazovanja. U školu se upućuje tim stručnjaka za krizne psihološke intervencije, što uključuje psihološku prvu pomoć. Cilj je stabilizirati emocionalne procese kod učenika i nastavnika, koji su bili, izravno ili neizravno, izloženi kriznom događaju. No, to je tek stavljanje flastera na duboku i bolnu ranu. Možemo li bolje i učinkovitije? Može li se djelovati preventivno, kako bi se tragedije spriječile, jer crni je niz nesreća na ekskurzijama već i onako predug te treba poduzeti konkretne mjere kako se ne bi nastavio i kako bi ova zadnja u nizu tragedija, u Pragu, bila i posljednja.

28.4.1986.

Na izletu učenika OŠ 'Đuro Đaković', iz Otoka kod Vinkovaca, u rijeci Spačvi se utopio 14- godišnji učenik šestog razreda, Radenko Kaurin. S još trojicom prijatelja ušao je u čamac, koji je bio privezan uz obalu. Otisnuli su se, a potom je jedan od njih skočio po loptu i zaljuljao čamac, koji se ubrzo napunio vodom i potonuo. Dječaci su isplivali na obalu, no ne i Radenko, koji je bio neplivač te se utopio.

Foto: arhiva vl

19.6.1996.

Tužan je bio i kraj ekskurzije učenika drugog razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije iz Čakovca. Njihov razredni kolega, Igor Kovačić, tijekom noći, pao je iz svoje hotelske sobe, s drugog kata hotela 'Novi park', u Boriku. Pronađen je mrtav, oko pet sati ujutro, a njegova je razrednica naknadno saznala kako je imao sklonost sličnu mjesečarenju, no nije se znalo da li je to i uzrok pada s kata.

Foto: arhiva vl

20.6.1996.    

Ekskurzija u Tuheljske toplice dvojicu je 12-godišnjih učenika umalo stajala života. Radovan Š. i Mario R., učenici 6. razreda OŠ 'Dežanovac', kraj Daruvara, skočili su u bazen za odrasle, iako su bili neplivači. Hladni, modri, pluća punih vode i bez svijesti, vozilom Hitne pomoći dopremljeni su u zagrebačku Dječju bolnicu u Klaićevoj. Zbog edema mozga i pluća te oštećenja centralnog živčanog sustava,  bili su u umjetnoj komi, priključeni na respirator i aparate koji su ih održali na životu. 

31.3.2004.  

Na ekskurziji u Vatikan i Rim, na autocesti kod Firence, tragično je stradao učenik Pazinskog kolegija Klasične gimnazije, Ivan Marić, iz Ližnjana, kod Pule. Nesreća se dogodila kada je 15-godišnji dječak glavom provirio kroz otvor na krovu autobusa te je udario u rub nadvožnjaka i na mjestu poginuo.

4.06.2005.  

Samo tri sata nakon što su učenici iz Samobora stigli na odredište, u hotelski kompleks 'Bon Repos', na Korčuli, na ekskurziji se dogodila tragedija. Učenik sedmog razreda, 14-godišnji Ivan Stanić, nakon trećeg skoka u bazen, više nije izronio te se utopio. 

Foto: arhiva vl

23.05.2006.

Tragedija se dogodila i u susjedstvu. Sa školske ekskurzije u Neum, kući se nije vratio 15-godišnji učenik iz Zavidovića, Almedin Omić za kojeg su školski kolege skupili novac, kako bi mogao s njima na putovanje. Nesreća se dogodila kada je dječak skočio u bazen hotela 'Neum' i zaronio. Mislili su da roni, no, kada su vidjeli da ne izranja, za Almedina je već bilo prekasno.

ISPROBAJTE ARHIVU VEČERNJEG LISTA

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

29.8.2009.

Učenici Prve osječke gimnazije putovali su autobusom na ekskurziju, u Lloret de Mar. Na autocesti su doživjeli nesreću. U lančanom sudaru, u kom su sudjelovala četiri automobila i dva autobusa, ozlijeđeno je 13 učenika.

Foto: arhiva vl

8.6.2010.

U prevrtanju školskog autobusa, kojim su učenici osnovne škole Laduč putovali na školski izlet na Plitvice, ozlijeđeno je četvero djece i vozač, a 39-godišnja učiteljica, Kristina Posarić, doživjela je tešku ozljedu te joj je amputirana lijeva podlaktica.
2011. Nesreća slična ovoj koja se dogodila u Pragu, pogodila je i Sremsku Mitrovicu. Oko 4.30 sati, 17-godišnji učenik drugog razreda tamošnje Gimnazije, Đorđe Maricki, pao je s prozora petog kata hotela 'Golden park', u Budimpešti, gdje je, s razredom, bio na petodnevnoj ekskurziji.

28.8.2014.

Tijekom maturalnog putovanja, u španjolskom odmaralištu, Lloret de Mar, pri padu s dizalice, poginuo je 18-godišnji učenik iz Delnica, Tin Grgurić.

1.2.2016.

Na školskom izletu, od Dopsina do Vladislavaca, nedaleko od Osijeka, prevrnuo se školski autobus u kom je bilo 15-ak osnovnoškolaca. Djeca su, srećom, zadobila lakše ozljede.

4.9.2017.  

Maturalnu ekskurziju u Pragu prije 6 su godina prekinuli i šibenski maturanti Prometno-tehničke škole. Pedesetak maturanata na ekskurziju u Češku otišlo je u petak, 1. rujna, a u nedjelju ujutro zatekla ih je vijest o tragičnoj smrti njihova kolege, 19-godišnjeg Ante Bare Mikulandre, koji je pao preko ograde i poginuo.

Maturalno putovanje u Prag, iste te 2017. godine, nije ostalo u lijepoj uspomeni niti jednoj učenici Medicinske škole u Osijeku. Tijekom boravka u Češkoj, tada 17-godišnja Iločanka, završila je u bolnici, na operacijskom stolu. Njenoj majci, Blaženki Bošnjak, tada je rečeno kako je njenoj kćeri pukla žilica te je stanje vrlo slično moždanom udaru, zbog čega je morala biti odmah operirana.

7.6.2019.

 U naletu kamiona, na odmorištu autoceste između Novske i Okučana, poginule su dvije 14-godišnje učenice OŠ Dalj, sedmašice Iva J. i Renata H., iz Erduta. Četrdesetak učenika sedmih i osmih razreda išlo je na trodnevnu ekskurziju u Sveti Filip i Jakov. Krenuli su u 7 sati ujutro. Nakon par sati, stali su na odmorištu, a potom je naišao kamion Marin Prometa. Pri skretanju je izgubio nadzor te je udario u minibus, nekoliko automobila, a potom je pokosio dvije djevojčice, koje su izašle iz autobusa. Na mjestu su preminule.

>> Arhivu Večernjeg lista možete pogledati ovdje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije