Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEŠTINA NASTALA 80-IH

Poginuli učenik pokušao je izvesti parkour trik: Što je zapravo i koja je njegova svrha?

Parkour World Championships
Foto: ISSEI KATO/REUTERS
1/3
03.04.2023.
u 16:10

Parkour je vještina koja razvija sposobnost savladavanja mentalnih i fizičkih u svakom okruženju, istovremeno spajajući djelotvornost i kontrolu, a koristi ju i francuska vojska

Nastavlja se istraga o smrti 17-godišnjeg maturanta porečke Srednje škole Mate Balote koji je stradao u noći s petka na subotu, a u međuvremenu objavljeno je službeno izvješće o tome što se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. katu noćnog kluba u središtu Praga. "Očevidom je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom katu i najvjerojatnije je htio izvesti 'parkour trik'. Radi se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Nažalost, pri tome skoku pao je kroz otvoreni prostor", izjavila je veleposlanica Ljiljana Pancirov za HRT.

Sama vještina nazvana parkour je prirodna metoda razvijanja sposobnosti tijela da se kreće što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolinu, pritom koristeći samo um i tijelo. Cilj vještine je kretati se na način koji omogućava najučinkovitije, najbrže i istovremeno sigurno stizanje od starta do cilja, a isto tako i mogući se vratiti unatrag, ne nužno istom rutom, ali jednakom brzinom i učinkovitošću. U osnovi vještina razvija sposobnost savladavanja mentalnih i fizičkih prepreka, u svakom okruženju, istovremeno spajajući djelotvornost i kontrolu. Osnovne pretpostavke ove vještine su učinkovitost, brzina i sigurnost piše Net.hr.

Premda postoji već dugo vremena, parkour je populariziran unutar posljednjih nekoliko desetljeća. Likovi u filmovima i videograma trče po krovovima, preskaču i penju se po zidovima. Van zabavne industrije, koristi ga i francuska vojska, koja sve više uočava njegovu učinkovitost. Vještina je kao takva nastala u francuskoj 80-ih u mjestima Sarcelles, Lisses, Évry. Tamo su trenirali David Belle i Sébastien Foucan koji su vještini dali njeno današnje obličje i popularizirali je. Bili su dijelom grupe "Yamakasi" čije ime potječe iz afričkog dijalekta jezika Lingala (Kongo), a znači: snažno tijelo, snažan duh, snažan čovjek. Upravo u tome leži bit ove discipline. Fizička, mentalna i etička snaga te poštivanje i pomaganje drugima.

VIDEO: Ursa u Saboru: 'Pretilost je najveći problem koji mi danas imamo, čak je veći i od pohranjenosti'

Komentara 18

VI
virusbr2
18:48 03.04.2023.

A ostatak ekipe čeka sa upaljenim kamerama ,da vidi kako će završiti. Pregledajte mobitele toj djeci. Nije moguće da nitko od prijatelja nije pokušao spriječiti pokojnog u namjeri...

Avatar Bobiii
Bobiii
17:27 03.04.2023.

Parkour iz noćnog kluba sa petog kata nije baš pametno izvoditi. Tu je kumovao neki alkohol ili droga.

LI
liliZG
17:01 03.04.2023.

koja je svrha parkura? slomiti vrat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije