Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negativni signali

Nema urote: 'Njemačka 
vas neće 
izvlačiti, čeka rezultate'

'German Chancellor Angela Merkel (CDU, R) and President of the Bundestag Norbert Lammert arrive for the Grand Tattoo (Großer Zapfenstreich) for former German President Christian Wulff in front of Bell
'Soeren Stache/DPA/Pixsell'
15.10.2012.
u 08:50

Prijetnje iz Bundestaga diplomati objašnjavaju i njemačkom nesklonosti proširenju, nakon problema s Rumunjskom i Bugarskom

– Je li izvješće o monitoringu nad Hrvatskom bilo besprijekorno? Nije. Je li Hrvatska ispunila sve zadaće? Još nije. Zašto onda čudi kad iz Njemačke, koja nije promijenila stav koji je imala pri završetku pristupnih pregovora - da Hrvatska mora ući u EU potpuno spremna - dolaze upravo takve tvrdnje? Nije riječ o blokadi, vjerujemo da će do proljeća ispuniti zadaće i da neće biti gafova, ali je loptica na strani hrvatske vlade. Ovo je poziv na buđenje i na pritisak. Nema filozofije ili urote: ako hoćete novac za poljoprivredu, dajte već jednom ustrojite Agenciju za plaćanja. Osnujte povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa – komentirao je jedan diplomat blizak Bruxellesu poruke iz Njemačke koje stižu posljednjih dana.

Začuđen tvrdim stavom

Priznaje da ga je malo začudio tvrdi stav predsjednika njemačkog parlamenta Norberta Lammerta i šefa Odbora za europska pitanja Gunthera Krichbauma (obojica su članovi CDU-a, stranke njemačke kancelarke) koji su čak dovodili u pitanje datum ulaska Hrvatske, ali su na te njihove istupe u petak, "dok stvar nije otišla predaleko" reagirali i potpuno ih ublažili iz Savezne vlade i MVP-a.

– U izvješću je EK upozorila na posljednje nedostatke. To su konkretne zadaće i uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku – kazao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert. Slično govori i glasnogovornik MVP-a Andreas Peschke: – Ako se u proljetnom izvješću pojave neočekivane stvari, onda će se morati o tim stvarima razgovarati. Ali polazimo od toga da će dogovoreni proces pridonijeti tome da Hrvatska konkretne stvari doista i ukloni. Kako je Večernji pisao prije objave Izvješća o monitoringu, i iz Bruxellesa su Vladi dolazila upozorenja da se prihvati posla. Već tad se znalo da su Njemačka i Slovenija – jedine – najavile ratifikaciju pristupnog sporazuma tek u proljeće. Ako je nekoga iznenadio istup Njemačke, treba se podsjetiti kako se ponašala za pristupnih pregovora. Bezrezervne podrške, kakvu je Hrvatska imala u početku 90-ih, nije bilo. Bila je vrlo pragmatična: ispunite zadaće, tad dajemo zeleno svjetlo. Isto ponavlja i sad.

Opasnost od Slovenije

– Vlada treba shvatiti da ovo nije "dupli pas", da Njemačka neće političkim manevrima izvući Hrvatsku – upozoravaju diplomati. Prijetnje parlamentaraca objašnjavaju i unutarpolitičkim stvarima: nesklonost proširenju, nakon problema s Rumunjskom i Bugarskom, ali i parlamentarnim izborima 2013., pa se i na populističkoj karti dobivaju bodovi. S druge strane, kažu, ne smiju se zaboraviti ni druge "teške države" koje, zasad, šute. Istup Njemačke može imati dvostruke posljedice: s jedne strane, kad jednom Njemačka kaže "Hrvatska je spremna, a vidite koliko smo bili strogi prema njoj", olakšat će ratifikaciju u državama koje se kolebaju, slično kako je bilo kad je "presjekla" francuski i britanski zahtjev za strožim monitoringom. No, postoji i opasnost.

– Ako ostale države čekaju Njemačku, to ide na ruku Sloveniji koja ne bi ostala jedina koja nije ratificirala sporazum pa bi pritisak na nju bio manji. Ne prijeti Hrvatskoj opasnost od Njemačke, već od Slovenije. Problem Ljubljanske banke se hitno mora riješiti, ali na višoj razini, jer u Sloveniji politiku kreira premijer Janez Janša. U to se mora uključiti Zoran Milanović – poručuju.

>> Predsjednik Bundestaga: Hrvatska očito još nije spremna za EU

Ključne riječi

Komentara 277

Avatar Houston
Houston
17:43 15.10.2012.

@DoktorAmer (DoktorKramer) Poslije svih tvoji optimisticnih izjava, kako ce Njemacka pomoci i Markelica raspaliti samarcine Slovencima, izgleda da si se ipak malo zeje*ao sa svim prognozama. Hrvatska nije spremna za Europsku Uniju i vecina Hrvata ne zeli uci U Europskiuu Uniju, a sto su rezultati namjesteni za ulazak, to vec i ptice na grani znaju. Izgleda sve se vraca na svoje, ne pocetak gdje je Hrvatska bila 2007 godine sa pregtovorima, a tebi ostaje da se grizes, patis i mucis sam sa sobom i svojom pamecu. @DoktorAmer (DoktorKramer) Svi vise vole tvoje lazi netgo istinu

DO
doktorica
17:46 15.10.2012.

pa naravno da nas nitko neće izvlačiti,trebaju brze promjene a ne čekati 2013g....

PE
peugeot
17:36 15.10.2012.

Samo bez nervoze i "pogresnih koraka" da brod uplovi u luku zvanu "EU"! Njemacka nakon problema sa Grckom i Bugarskom sirom je otvorila oci kad je po srijedi Balkan i identican mentalitet tih zemalja (korupcija, uzimanje kredita nemilice i kad trebaju i kad ne trebaju i sl.). Zato se Hrvatska nasla pod "njemackom lupom". Sto se tice Slovenije ne znam sta da kazem - tesko Hrvatskoj sto se granici s njome! Od tradicionalno egoisticnih, skrtih, podmuklih i perfidnih Slovenaca mogu se ocekivati samo "igre bez granica". Pare (ukradene!) na sunce Jansa i njegova sabraco!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije