Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENI NA GRAD

Nema mira u bolnici Srebrnjak: Smijenjene jer su tražile pravedniju podjelu maski

Dječja bolnica Srebrnjak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
08.04.2020.
u 22:50

U bolnici funkcionira sve prema napucima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a nakon potresa na Srebrnjak su privremeno smještena djeca iz Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Dok sam šeće s kirurškom maskom preko lica, Milan Bandić nijednu, niti išta od donirane zaštitne opreme, nije dao Dječjoj bolnici Srebrnjak, koja liječi mališane narušena imuniteta.

Opomena pred otkaz

O tome svjedoči tablica iz izvješća Gradskog stožera za suzbijanje infekcije COVID-19, gdje su navedene sve bolnice i domovi zdravlja u Zagrebu, osim DB-a Srebrnjak kojem je Grad osnivač, za razliku od Rebra, Vinogradske, Dubrave i Merkura, kojima je podijelio zaštitnu opremu pristiglu donacijom.

A kad su na to ukazale, prof. Mirjana Turkalj, voditeljica bolničkog Povjerenstva za suzbijanje infekcije COVID-19, i prim. Lana Tambić Bukovac, predsjednica Stručnog vijeća DB-a Srebrnjak, smijenjene su s tih funkcija i dobile opomenu pred otkaz! Prvo su se obratile v. d. ravnateljice dr. Ivani Đerek Dubravčić, a kako se ona nije očitovala, pisale su ministru zdravstva. Zato su kažnjene.

“Povjerenstvo je od v.d. ravnateljice zatražilo očitovanje o zaštitnoj opremi na sastanku na kojem su bili liječnici iz Hitne ambulante, koji su inzistirali na nabavi. Nažalost, umjesto FFP3 maski nabavljene su platnene iako su one neodgovarajuće kvalitete za zaštitu medicinskog osoblja tijekom pandemije. S obzirom na to da se v.d. ravnateljica nije očitovala, sukladno ovlastima zatražena je pomoć od ministra”, stoji u očitovanju prof. Turkalj do kojeg smo došli.

Pisala ga je nakon oštrog dopisa v. d. ravnateljice kojim ih podsjeća da su se neovlašteno i bez njezina znanja obratile Ministarstvu zdravstva iako jedino ravnatelj predstavlja i zastupa bolnicu.

Imaju sve potrebno

U bolnici funkcionira sve prema napucima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a nakon potresa na Srebrnjak su privremeno smještena djeca iz Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Povjerenstvo i Stručno vijeće bolnice u više su navrata predlagali da se i Srebrnjak uključi u obavljanje dijagnostičkih testova organiziranjem dodatnog laboratorija pod kontrolom te klinike. Međutim, “inicijative nisu naišle na razumijevanje”, stoji u dopisu ministarstvu koje potpisuju prof. Turkalj i prim. Tambić Bukovac, do kojeg je Večernjak također došao. Ove ugledne liječnice kojima prijeti otkaz ne mogu javno istupati, kao što su prethodno onemogućeni i dr. Boro Nogalo i prof. Davor Plavec.

Svi zajedno čine tim koji je uspio dobiti prestižan europski projekt translacijske medicine, nakon čega su uslijedile političke igre, a zaposleni u bolnici kažu da se izvanredne okolnosti pandemije koriste za dodatne pritiske. Iako smo tražili odgovor od v. d. ravnateljice, ona se do zaključenja broja nije oglasila, a iz Grada su poručili kako je zaštitnu opremu iz donacije raspoređivao Nacionalni stožer civilne zaštite. Na taj popis nije uvršten Srebrnjak, kaže dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, dodajući kako je bolnica 6. travnja primila opremu od MUP-a.

– Djelatnici DB Srebrnjak imaju svu potrebnu zaštitnu opremu, pa tako i odgovarajuću količinu FFP3 maski. Nabavljena su i dva kontejnera za izolaciju i trijažu – ističe Jeleč.

Komentara 25

Avatar mrkyyy
mrkyyy
23:15 08.04.2020.

Jel ima neki segment našeg društva lišen političkih prepucavanja i podmetanja? Katastrofa

DH
Dinko Horvat
23:09 08.04.2020.

Podrska doktorima i osoblju. Svaka sila jednom prode tako ce i ova. Potrkala ce uvjek biti nista a doktor je uvjek doktor. Drzite se vi i vasi mali pacijenti.

DU
Deleted user
07:40 09.04.2020.

Nije dao zagrebačkoj djeci jer je podijelio bosanskim popovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije