Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGROŽEN PROJEKT

Nastavlja se kaos u Dječjoj bolnici Srebrnjak: Smijenjena voditeljica projekta od 60 mil. €

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
02.03.2020.
u 12:28

Nakon smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak bez objašnjenja maknuta je i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj.

Nastavlja se kaos u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Nakon što je Upravno vijeće te bolnice u prosincu s dužnosti ravnatelja smijenilo doc. dr. Boru Nogala, prošli je tjedan i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj maknuta s pozicije voditeljice projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu, vrijednog 452 milijuna kuna, koji će se financirati iz fondova EU.

Kako doznajemo, prof. Turkalj prošle je srijede smijenjena s pozicije voditeljice projekta odlukom Upravnog vijeća te bolnice i v. d. ravnatelja dr. Ivane Đerek Dubravčić, i to bez obrazloženja, a dr. Đerek Dubravčić o tome je nije ni službeno izvijestila! Pitanje je što će nakon svega biti s ovim jedinstvenim projektom.  

Tražili spuštanje kriterija

Inače, prof. Mirjana Turkalj, specijalistica pedijatrije i subspecijalistica alergologije i kliničke imunologije te pedijatrijske pulmologije, bila je i zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, a nakon smjene dr. Nogala izjavila je da će taj projekt biti izložen vjetrometini i ljudima koji ne žele da se provede na transparentan način.

Od pouzdanih izvora zabrinutih za budućnost ovog važnog projekta doznali smo da se Upravno vijeće bolnice Srebrnjak sastalo prošle srijede i da je isti dan v. d. ravnatelja dr. Đerek Dubravčić napisala odluku da miče prof. Turkalj s mjesta voditeljice projekta, odnosno ukida joj pravo da zastupa Dječju bolnicu Srebrnjak u sustavu eFondovi na tom projektu. O takvoj odluci profesorica Turkalj nije ni obaviještena.

– Profesorica Turkalj bila je glavni ideolog projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu. Ona i docent Nogalo navedeni su kao voditelji projekta u studiji izvedivosti, a sada su oboje maknuti i projekt preuzimaju nekompetentni ljudi – kaže nam dobro upućen izvor u zbivanja u Srebrnjaku.

Obavijest o smjeni prof. Turkalj poslana je Središnjoj agenciji za fondove EU (SAFU), ministarstvima znanosti, zdravstva, regionalnog razvoja i fondova EU. Što je u pozadini micanja profesorice Turkalj s ovog projekta?

Prije nego što je maknuta s pozicije voditeljice projekta, kako doznajemo, poslala je očitovanje SAFU koje je dobila i v. d. ravnatelja vezano za raspisivanje natječaja za upravljanje projektom, koji je poslan u javnu raspravu, a nakon što je od nje iz ureda za javnu nabavu traženo da se prilagodi i da se spuste kriteriji za natječaj.

Nije željela pristati na spuštanje kriterija koji bi značili da se za upravljanje projektom može javiti tvrtka koja nema iskustva u upravljanju EU projektima, znanstveno-istraživačkim i zdravstvenim projektima i to je i napisala u očitovanju SAFU.

Sada voditelja projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu koji financira EU nema i nejasno je kako začetnici smjene prof. Turkalj misle da samo tako mogu postaviti nekog drugog i da u EU neće biti čudno što je s projekta maknuto dvoje ključnih voditelja. Inače, profesorica Turkalj službeno je predstavila projekt u Europskoj komisiji i pred Vladom.

Kako bez dvije čelne osobe

Nakon što je dr. Nogalo smijenjen s mjesta ravnatelja bolnice, isticao je da je mogući povod za njegovu smjenu želja za preuzimanjem kontrole nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak, koja je lani u srpnju potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU, vrijedan 60 milijuna eura.

Profesorica Turkalj jučer nije željela ništa komentirati. Nismo uspjeli stupiti u kontakt s v. d. ravnatelja Srebrnjaka dr. Đerek Dubravčić da čujemo njezino objašnjenje. Inače, upućeni sugovornik kaže da je prošli tjedan dr. Đerek Dubravčić smijenila pomoćnika ravnatelja prof. dr. Davora Plaveca i da su joj sada pomoćnici dvije sestre i jedan računovođa!

Komentara 103

RE
reborn
12:43 02.03.2020.

Jad i bijeda. Za ovo bi netko trebao ići u zatvor, a neće se dogoditi - ništa!

Avatar kokobil
kokobil
13:54 02.03.2020.

Naravno,najviše će izgubiti djeca,ali očito to naše aktualne političare ne zanima previše.Njima je važno tko će voditi bolnicu i projekat,zapravo trošiti novce.

NE
nemanatrag
12:41 02.03.2020.

Netko namirišao novac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije