Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nastavlja se kaos u Dječjoj bolnici Srebrnjak: Smijenjena voditeljica projekta od 60 mil. €

Nakon smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak bez objašnjenja maknuta je i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj.
02. ožujka 2020. u 12:28 103 komentara 26040 prikaza
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Nastavlja se kaos u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Nakon što je Upravno vijeće te bolnice u prosincu s dužnosti ravnatelja smijenilo doc. dr. Boru Nogala, prošli je tjedan i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj maknuta s pozicije voditeljice projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu, vrijednog 452 milijuna kuna, koji će se financirati iz fondova EU.

Prof. dr. Davor Plavec, pomoćnik bivšeg ravnatelja Danas u Večernjem Plavec: Nogalo nezakonito smijenjen, na Srebrnjak dolazi OLAF

Kako doznajemo, prof. Turkalj prošle je srijede smijenjena s pozicije voditeljice projekta odlukom Upravnog vijeća te bolnice i v. d. ravnatelja dr. Ivane Đerek Dubravčić, i to bez obrazloženja, a dr. Đerek Dubravčić o tome je nije ni službeno izvijestila! Pitanje je što će nakon svega biti s ovim jedinstvenim projektom.  

Tražili spuštanje kriterija

Inače, prof. Mirjana Turkalj, specijalistica pedijatrije i subspecijalistica alergologije i kliničke imunologije te pedijatrijske pulmologije, bila je i zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, a nakon smjene dr. Nogala izjavila je da će taj projekt biti izložen vjetrometini i ljudima koji ne žele da se provede na transparentan način.

Od pouzdanih izvora zabrinutih za budućnost ovog važnog projekta doznali smo da se Upravno vijeće bolnice Srebrnjak sastalo prošle srijede i da je isti dan v. d. ravnatelja dr. Đerek Dubravčić napisala odluku da miče prof. Turkalj s mjesta voditeljice projekta, odnosno ukida joj pravo da zastupa Dječju bolnicu Srebrnjak u sustavu eFondovi na tom projektu. O takvoj odluci profesorica Turkalj nije ni obaviještena.

Gordan Maras ZAGREBAČKI SDP Maras pozvao kandidate za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak da podrže Nogala

– Profesorica Turkalj bila je glavni ideolog projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu. Ona i docent Nogalo navedeni su kao voditelji projekta u studiji izvedivosti, a sada su oboje maknuti i projekt preuzimaju nekompetentni ljudi – kaže nam dobro upućen izvor u zbivanja u Srebrnjaku.

Obavijest o smjeni prof. Turkalj poslana je Središnjoj agenciji za fondove EU (SAFU), ministarstvima znanosti, zdravstva, regionalnog razvoja i fondova EU. Što je u pozadini micanja profesorice Turkalj s ovog projekta?

Prije nego što je maknuta s pozicije voditeljice projekta, kako doznajemo, poslala je očitovanje SAFU koje je dobila i v. d. ravnatelja vezano za raspisivanje natječaja za upravljanje projektom, koji je poslan u javnu raspravu, a nakon što je od nje iz ureda za javnu nabavu traženo da se prilagodi i da se spuste kriteriji za natječaj.

Boro Nogalo NAKON SMJENE NOGALA Zbog optužbi za nadriliječništvo djelatnici Srebrnjaka organiziraju prosvjed

Nije željela pristati na spuštanje kriterija koji bi značili da se za upravljanje projektom može javiti tvrtka koja nema iskustva u upravljanju EU projektima, znanstveno-istraživačkim i zdravstvenim projektima i to je i napisala u očitovanju SAFU.

Sada voditelja projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu koji financira EU nema i nejasno je kako začetnici smjene prof. Turkalj misle da samo tako mogu postaviti nekog drugog i da u EU neće biti čudno što je s projekta maknuto dvoje ključnih voditelja. Inače, profesorica Turkalj službeno je predstavila projekt u Europskoj komisiji i pred Vladom.

Kako bez dvije čelne osobe

Nakon što je dr. Nogalo smijenjen s mjesta ravnatelja bolnice, isticao je da je mogući povod za njegovu smjenu želja za preuzimanjem kontrole nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak, koja je lani u srpnju potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU, vrijedan 60 milijuna eura.

Milan Bandić i Boro Nogalo na Srebrnjaku 2015. godine Zagrebački HNS: 'Bandić je govorio neistinu o Srebrnjaku, tražimo ispriku'

Profesorica Turkalj jučer nije željela ništa komentirati. Nismo uspjeli stupiti u kontakt s v. d. ravnatelja Srebrnjaka dr. Đerek Dubravčić da čujemo njezino objašnjenje. Inače, upućeni sugovornik kaže da je prošli tjedan dr. Đerek Dubravčić smijenila pomoćnika ravnatelja prof. dr. Davora Plaveca i da su joj sada pomoćnici dvije sestre i jedan računovođa!

MILAN BANDIĆ
Krug života od nedjelje do nedjelje: To je dan kada je krenuo na studij, dan na koji je uhićen, dan kad je umro...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
 • reborn:

  Jad i bijeda. Za ovo bi netko trebao ići u zatvor, a neće se dogoditi - ništa!

 • Avatar kokobil
  kokobil:

  Naravno,najviše će izgubiti djeca,ali očito to naše aktualne političare ne zanima previše.Njima je važno tko će voditi bolnicu i projekat,zapravo trošiti novce.

 • nemanatrag:

  Netko namirišao novac...