Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćirilične ploče

'Ne želimo domino-efekt nakon događaja u Vukovaru i Krnjaku'

ćirilica, općina krnjak (1)
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
19.09.2013.
u 12:27

– Kad sam stigao pred općinu uočio sam da su ploče nasilno uklonjene, jer su dijelovi još stajali na zidu. Osuđujem taj čin - rekao je načelnik Krnjaka Dejan Mihajlović

Nakon događaja u Vukovaru i slučajeva vezanih uz ćirilično pismo u Vojniću i Krnjaku, ne želimo domino efekt i zato je bitno odlučno reagirati na ispravan način kako se vandalski incidenti više ne bi događali – reakcija je Siniše Ljubojevića (SDSS), karlovačkog dožupana, nakon što su pod okriljem noći s općinske zgrade u Krnjaku uklonjene ploče s ćiriličnim natpisima. Dojava da su ploče uklonjene stigla je u utorak oko 22.30 sati, a policiju je izvijestio načelnik Krnjaka Dejan Mihajlović (SDSS).

Višenacionalna sredina

– Kad sam stigao pred općinu uočio sam da su ploče nasilno uklonjene, jer su dijelovi još stajali na zidu. Osuđujem taj čin. Krnjak je višenacionalna sredina u kojoj su Hrvati i Srbi svjesni vremena u kojem se nalazimo. Stoga su im prioritetni drugi, egzistencijalni problemi. Ovakvim postupcima politizira se situacija vezana uz Vukovar kojom se želi skupiti jeftine političke poene, koji sigurno neće pomoći ljudima u Krnjaku – rekao je Mihajlović.

– Bio sam protiv postavljanja tih ploča, koje su, usput budi rečeno, postavljene na nezakonit način jer nisu dvojezične, nego su uz latinične postavljene nove ćirilične ploče. No, jednako tako sam, kao i moja stranka, protiv ovakvog načina skidanja tih ploča – prva je reakcija Josipa Ljevara, predsjednika lokalnog HDZ-a. Naglasio je i da policija treba odraditi svoj posao, jer ne isključuje provokacije s bilo koje strane. Smetaju mu “zaštitnici” lokalnog srpstva koji zapravo svojim izjavama navode na takve postupke.

– Tako je nestala i latinična ploča s natpisom Krnjak na ulazu u općinu. No to kao da nikomu ne smeta, a kad nestane jedan ćirilični natpis diže se velika pompa – zaključuje Ljevar.

Zaoštrilo se na utakmici

Ploče na ćirilici u Krnjaku i susjednom Vojniću postavljene su prije šest godina, bez incidenata. Međunacionalni odnosi zaoštreni su prije deset dana. Tada je na nogometnom susretu lokalnih ligaša Petrove gore iz Vojnića, za koju igraju uglavnom Srbi, i Krnjaka 95, s hrvatskom većinom, istaknut natpis na ćirilici. Nakon prekida utakmice, sve političke opcije osudile su politizaciju događaja i pozvale na smirivanje tenzija. I Ljubojević je izrazio nadu da će policija pronaći krivce za skidanje ploča u Krnjaku, te da će to osuditi sve političke stranke, dok je Srbe pozvao na suzdržanost.

Policija istražuje

Iz PU karlovačke stigla je i službena informacija po kojoj su ploče s općinske zgrade skinute u periodu od točno neutvrđenog dana do 17. rujna u 15.50 sati. Tako je vjerojatnije da su ploče skinute usred dana, nego tijekom noći kako se to predpostavljalo s obzirom da je prijava policiji stigla u 22.30. No počinitelj je i dalje nepoznat. Policije je tek priopćila kako je krim istraživanje još uvijek u tijeku.

>> Skinute ploče s dvojezičnim natpisom sa zgrade Općine Krnjak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije