Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bačić:

'Ne može političko tijelo odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari koju vodi drugo tijelo'

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.06.2019.
u 14:10

Ako Povjerenstvo ocjenjuje da ono nije nadležno za odlučivanje, a mi nismo, što smo danas i rekli, onda u slučaju kada se dva tijela proglase nenadležnima, o tome odlučuje Ustavni sud, što je već i učinio 1996. godine, tvrdi Bačić

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je danas kako će, nakon što su se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Hrvatski sabor proglasili nenadležnim za odlučivanje o izuzeću čelnice tog tijela Nataše Novaković u predmetu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, konačnu odluku o nadležnosti donijeti Ustavni sud.

Sabor se, naglašava, nije smio proglasiti nadležnim za donošenje te odluke jer bi to predstavljalo kraj neovisnosti Povjerenstva, a svojim akcijama SDP, poručuje Bačić, samo želi nanijeti štetu Plenkoviću.

– Ova odluka Odbora za Ustav nema nikakve veze s pojedinačnim predmetom. Ne može političko tijelo odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari koju vodi drugo tijelo. Sabor se već u tri navrata odredio o ovakvom pitanju gdje je Sabor odgovorio da nije nadležan odlučivati o izuzeću članova upravnog vijeća HANFA-e jer to pitanje nije bilo pravno definirano – rekao je Bačić podsjetivši kako je SDP-ova većina jednom donijela istu odluku o nenadležnosti u slučaju bivše čelnice povjerenstva Dalije Orešković.

– Nije moguće i nedopustivo je očekivati da političko tijelo odlučuje o bilo kojoj pravnoj stvari jer bi se moglo dogoditi da snagom vladajuće većine bez argumenata, snagom više ruku izuzmu sve članove Povjerenstva i blokiraju rad Povjerenstva. Zahtjev SDP-a najgrublji je način pokušaja uvođenja politike u rad Povjerenstva, a ako bismo to radili možemo iz Sabora poručiti "bye bye" neovisnosti Povjerenstva – drži Bačić. Ako Povjerenstvo ocjenjuje da ono nije nadležno za odlučivanje, a mi nismo, što smo danas i rekli, onda u slučaju kada se dva tijela proglase nenadležnima, o tome odlučuje Ustavni sud, što je već i učinio 1996. godine, tvrdi Bačić dodavši kako Ustavni sud presuđuje kada dva tijela svojataju nadležnost.

SDSS-ov Milorad Pupovac koji je podržao HDZ-ov stav kaže kako Odbor za Ustav nikako ne može biti nadležan za Povjerenstvo kao ni bilo koje drugo saborsko tijelo.

– Je li riječ o političkim imenovanjima? Riječ je o ljudima koji mogu prosuđivati o nečemu što nije politička stvar. Najbolje bi bilo kada bi odlučilo samo nadležno tijelo koje i inače odlučuje o tome je li netko u sukobu interesa. Mi kao saborski zastupnici smo objekt propitivanja o sukobu interesa. Možemo o tome raspravljati, ali ne možemo biti akteri u procesu donošenja odluke o tome je li netko u sukobu interesa. Nadam se da ćemo sada prestati govoriti o tome tko nam ne može dati odgovor i okrenuti se strani koja nam može dati odgovor – objasnio je Pupovac.

Komentara 4

PR
prajdali100
19:12 14.06.2019.

Bačiću zar ne vidiš da je drug Peđa ljut. Moraš birati riječi.

Avatar future Gohan
future Gohan
14:37 14.06.2019.

Eto prošao ban od 7 dana.... redovito se ljepi, najzanimljivije negde oko ponoći, valjda kad dežurni HDZovac web admnin dođe na radno mjesto... no, ja sam nakon izbore, EU, ugasio fajk fecebook. jer realno sam shvatio da po webu se samo "kolju" trolovi, plačenici i par nas koji kao istinu želimo napisati... ali na kraju narod niti ne čita komenatre, a web portali su irelevantni, kako ovi koji brane HDZ kao VL, YUtarnji ili onaj koji živi od klikova kao Imbex... irelevantni ste, pa tako i naše pisanje... tu ako neka vijest dođe do EU hodnika, onda Vlada nešto poduzme, ako je samo u nas njima nije bitno ako ne dođe do televizije ako N1 koja realno je pokrenula mnogo, interenet je nebitan za javnost... pa eto, VL nek lupi ban pod točkom 2 ili 5, cenzuru i sl, na kraju nebitno... lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije