Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMA IZ ZATVORA

Navaljni poručio Bidenu: 'Želiš utjecati na Putina? Onda utječi na njegovo bogatstvo'

Aleksej Navaljni
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.01.2022.
u 09:41

Smatra kako se Putin istinski boji promjene moći u Rusiji i da taj strah potiče konflikte Rusije sa Zapadom.

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni, koji se trenutno nalazi u zatvoru, poručio je američkom predsjedniku Joeu Bidenu da se usmjeri na imovinu Vladimira Putina kako bi ga obuzdao umjesto da nameće sankcije Putinovim saveznicima. 

- Vrlo je jednostavno. Želiš utjecati na Putina, onda utječi na njegovo osobno bogatstvo. Doslovce je ispred vas - stoji u pismu koji je Navaljni napisao američkom časopisu Timeu iz zatvora u kojem služi zatvorsku kaznu od dvije i pol godine vezane uz slučaj prevare za koju Navaljni tvrdi da je politički motivirana. 

Ustvrdio je i to da je razočaran reakcijom Amerikanaca nakon što su ga pokušali ubiti u kolovozu 2020. godine. Oporbeni političar bio je otrovan nervnim otrovom novičokom zbog čega je hitno prebačen na liječenje u Berlin. 

- Umorni smo od kolutanja očima dok gledamo SAD kako nameće sankcije pukovnicima i generalima koji nemaju novac u inozemstvu - navodi Navaljni. 

Naveo je i to da smatra kako su gluposti da se Putin 'boji' dolaska američkih snaga u istočnu Europu ili da će se Ukrajina pridružiti NATO-u. 

- Umjesto da se ignoriraju te gluposti, SAD prihvaća Putinovu agendu i krene organizirati neke sastanke. Baš kao prestrašeni školarac kojeg maltretira stariji učenik - napisao je Navaljni. 

Smatra kako se Putin istinski boji promjene moći u Rusiji i da taj strah potiče konflikte Rusije sa Zapadom. 

Pogledajte kako je izgledalo kad je Navaljni krenuo prema Rusiji

Navaljni je naveo Timeu da želi da SAD krene na imovinu ruskog predsjednika i drugih visokih dužnosnika kako bi se oligarhe prisililo da se okrenu protiv Putina. Pisma koje je napisao za američki časopis objavljena su godinu dana nakon što je Navaljni završio u zatvoru. 

Uhićen je na aerodromu u Moskvi po svojem povratku iz Berlina gdje se liječio od trovanja novičkom. Mnogi njegovi saveznici nakon toga su ili sami završili u zatvoru ili su napustili Rusiju, međutim lice ruske oporbe objavio je na Instagramu kako nije požalio svoju odluku da se vrati. 

- Ne žalim ni sekundu. Nakon što sam odslužio godinu dana u zatvoru, želim svima reći ono što sam vikao onima okupljenima ispred suda kad su me vodili u policijski kombi: 'Nemojte se bojati ničega'. Ovo je naša zemlja i nemamo niti jednu drugu - napisao je. 

Komentara 7

KO
komentatorv3
03:36 21.01.2022.

To je to, gore neg po gubici im je kad ih maznes po - djepu. Sam po djepovima oligarha, tog se boje vise neg icega xD

MI
miroslav50
10:46 20.01.2022.

I sve to iz usta Navaljnog čiji najbliži suradnik je snimljen prilikom sastanka s predstavnikom CIA-e. Jamačno lik koji mari za ruske interese a ne za američko osvajanje ruskih prirodnih resursa.

KR
krpicka
22:11 20.01.2022.

Ključni problem je što Amerikanci i Britanci neće prstom mrdnuti čak i da Rusija okupira cijelu ili veći dio Ukrajine. Mislim da niti baltičke države ništa dobroga ne mogu očekivati u slučaju dolaska ruskih vojnika. Jedino ako Rusi zauzmu ilii pređu crtu zapadno od Warszawe ili se odvaže zauzeti Bucurest ili Sofiju tada Turska mora zaratiti sa prijateljskom Rusijom! Čudan neki raspored za novi svjetski rat u kojeg će prije ući recimo Turska (iz nužde) nego USA ili Vel. Britanija kao vojne sile. Njemačku nitko i ne pita kad ona ni nema realnu vojnu moć ona treba plin i naftu koji dolaze vidi vraga iz Rusije ili preko dalekih toplih mora na puškomet Rusa!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije