Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nansi Tireli sad je i prava predsjednica Hrvatskih laburista

Stranka koja je osnovana prije pet godina bira predsjednika nakon što je osnivač Dragutin Lesar napustio tu funkciju
15. veljače 2015. u 18:47 12 komentara 2974 prikaza
Nansi Tireli
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski laburisti izabrali su za predsjednicu Nansi Tireli koja je punih sedam mjeseci vodila stranku kao vršiteljica dužnosti. Na izborima je sudjelovalo 186 delegata. Tireli je osvojila 117 glasova, dok su tri listića bila nevažeća. Uz nju je su za potpredsjednike izabrani Jaroslav Pecnik i Robert Greblečki, a za tajnika stranke Damir Hrdas. Članstvo je biralo između Nansi Tireli i Antuna Kapraljevića, koji je na kraju osvojio tek 66 glasova delegata. Laburisti nisu birali tek između dva kandidata već između dva oprečna smjera u kojima bi stranka u budućnosti trebala djelovati. Pobijedila je umjerena opcija koju predstavlja Tireli, dok je Kapraljević zastupao radikalniju politiku.

– Mislim da trebamo nastaviti s ovim što smo radili do sada. Dakle, pravednost, jednakost i borba za radnička prava te i dalje borba protiv korupcije i kriminala – poručila je Tireli članovima stranke uoči izbornog sabora, dok je Kapraljević pozivao da okrenu prema ljevici.

– Mi nastavljamo u istom smjeru, jedino skrećemo malo više ulijevo, znači određujemo se prema kapitalizmu, kapitalu i monetarnom suverenitetu RH. Konkretno, postajemo malo radikalnija ljevica – kaže Kapraljević koji poziva na odlučno “ne” prema mogućnosti koaliranja sa SDP-om. – Koaliranje sa strankama ljevice u svakom slučaju doći će u obzir u budućnosti. To nipošto nije SDP, pogotovo s Milanovićem na čelu. Orah ne znamo jesu li lijevi ili desni, Živi zid je desni, za Most ne znamo ni što su. Jedino se kao ljevica izjasnila Radnička fronta i s njima vjerujem da ćemo napraviti nekakve dogovore u budućnosti – stajalište je Kapraljevića. Tireli je mnogo pragmatičnija i pomirljivija u stajalištima pa je istaknula da su postizborne koalicije moguće, ali pod uvjetom da nisu čista trgovina.

– Ono što bih ja voljela da se u Hrvatskoj dogodi jest da sve stranke iziđu na izbore samostalno, da se točno vidi tko kako kotira kod birača. Dakle, ako bi se ljevica uspjela ujediniti u tu jednu platformu s deset prioritetnih točaka i kad bi se uspio postići konsenzus, onda bismo koalirali – zaključuje Tireli o koaliranju nakon izbora.

>> Tireli: Neka Vujčić prestane glumiti mramorni kip na Trgu 

>> Lesarovi Laburisti odbili su povezivanje sa Syrizom

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • bakulušić:

  Sad će se Mirela Holy zamisliti a Vukšić će dobiti osip.

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Pa kako inače u Sabor. Kad bi išli samostalno nebi nikad ušli u Sabor, ovako ima šanse ako SDP-ovci zaborave za izgovorene riječi pa prihvate suradnju. Iako mislim da bi trebali svi sami na izbore a poslije ulaska u Sabor ... prikaži još! da se slože koalicije "ali samo bliske" . Pozdrav dobrim ljudima

 • Gusta magla:

  SDP je ovim potezom Laburista dobio novu filijalu.