Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTVARIO SNOVE

Nakon života u inozemstvu vratio se krenuti ispočetka: 'Srce me vuklo, odlučio sam se boriti'

Dario Biškup
Foto: Privatni album
1/9
20.03.2021.
u 13:17

Čovjek s vremenom shvati da nije problem u najljepšoj zemlji u Europi već u ljudima koji nisu omogućili temelje za dobar život, smatra Dario Biškup

Još u studentskim danima, Dario Biškup razočarao se situacijom u Hrvatskoj te ju je odlučio napustiti 2011. godine. Put ga je odveo u Francusku gdje je studirao i zaposlio se, no ipak je donio odluku da će se vratiti i nešto promijeniti u svojoj domovini.

- Odlaskom u Francusku govorio sam da se nikad neću vratiti u Hrvatsku jer me Hrvatska otjerala, ali čovjek s vremenom shvati da nije problem u najljepšoj zemlji u Europi već u ljudima koji nisu omogućili temelje za dobar život, te sam se odlučio vratiti i boriti za bolju Hrvatsku, ispričao je za Večernji list te opisao što ga je, kao ambicioznog studenta, nagnalo da krene u inozemstvo.

- Završio sam diplomski sveučilišni studij Ekonomije, smjer "Menadžment" u Rijeci, a nakon toga nastavio sam poslijediplomski specijalistički studij Ekonomije, smjer "Organizacija i menadžment" u Osijeku. Studij u Osijeku završio sam s prosjekom 5.0 i vjerovao sam da ću imati otvorena vrata za zaposlenje u Hrvatskoj, ali priča je bila suprotna. Na svakom natječaju za posao bio sam "prekvalificiran". S obzirom da sam volio studiranje, a situacija u Hrvatskoj bila je poprilično teška za mladu osobu, putem Sveučilišta u Osijeku nastavio sam školovanje u Francuskoj, u visokoj školi HECI Saint Etienne, smjer "Međunarodna trgovina", ispričao je Biškup dodajući kako mu je u Francuskoj omogućena i praksa u tvrtki koja se bavi međunarodnom trgovinom u tekstilu.

- Ta tvrtka je AJ Biais, Saint Etienne i od 2012. godine još uvijek radim za njih. Trenutno sam voditelj regije Istočne Europe te upravljam s poprilično velikim prometom i mrežom agenata, objašnjava. 

Foto: Privatni album

U Francuskoj je proveo tri godine, no onda se odlučio vratiti.

- Srce me nevjerojatno vuklo nazad u domovinu i nakon mukotrpnih razgovora tvrtka mi je dozvolila da nastavim raditi isti posao, ali sa sjedištem u Hrvatskoj. Povratkom u Hrvatsku, započeo sam zajednički život sa sadašnjom suprugom i kao ponosni otac troje male djece u 36. godini života mogu reći da su mi se snovi ostvarili, kazao je.

Povratkom u Bjelovar, osnovao je Humanitarnu udrugu "Malo nade“ koja je pomagala ljudima na području županije, posebice obiteljima s velikim brojem djece. Udruga je funkcionirala na način da su volonteri prikupljali isključivo materijalna dobra i prosljeđivali ih potrebitima. 

- U suradnji s državnim institucijama osiguravali smo značajne pomoći te kao predsjednik Udruge, mogu reći da me aktivizam u Udruzi zauvijek promijenio. Nastavio sam pomagati svojoj općini Rovišće u kojoj sam rođen, gdje sam iskoristio svoje poznavanje francuskoj jezika te doveo francusku humanitarnu udrugu GSCF koja je u potpunosti podigla razinu vatrogastva u općini i okolici, naveo je dodajući kako je francuski GSCF u posljednje tri godine donirao više od 100 tisuća eura i nekoliko vatrogasnih kamiona.

Foto: Privatni album

- GSCF je pokazao veliko srce i mogućnosti razvoja odnosa između dviju zemalja, smatra Biškup, inače i član DVD-a Rovišće koje je prije dvije godine predstavljalo hrvatske vatrogasce na ceremoniji na Slavoluku pobjede u Parizu gdje su im pružene najveće državničke počasti.

Za vrijeme života u Francuskoj, omogućio je dolazak i nastup KUD-a "Golub“ iz Bjelovara u općini Sorbiers, a po povratku u Hrvatsku angažirao se i u promociji ljepota Hrvatske među poslovnim partnerima i prijateljima diljem Francuske i Europe.

- Vjerujem da je to najmanje što može učiniti svatko od nas, zaključio je Dario Biškup.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 17

CR
Crafter
14:11 20.03.2021.

Ja se vračam, nakon 5 godina u inozemstvu. Vračam se u svoj Zagreb jer se rastajem i mogu reći da vjerujem da ću biti sretan jer osim što se vani živjelo lagodnije i bez stresa, nekako taj neki umjetni osječaj da si se prilagodio i da je to to, nije uspio zasjeniti tj pobjediti onaj pravi i fantastični osječaj koji imam u svom rodnom gradu i među svojom ekipom i entalitetom gdje sam odrastao.

DU
Deleted user
15:00 20.03.2021.

Pandemija će utjecati da ih se vrati sve više iako i brojnost migranata u Europi doprinosi razmišljanju da su u domovini najsigurniji. Dobro došli svi Hrvati u Hrvatsku, jedinu našu. Vlast ćemo riješiti na izborima, samo treba raditi i graditi.

JA
jadnatikoza
13:55 20.03.2021.

Super, ode ih 100 a 5 ih se vrati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije