Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispričali su se

Nakon slučaja s 'crvima' u menzi stigao nalaz inspekcije iz studentskog restorana

Foto: Studentski centar Zagreb
1/11
05.11.2022.
u 21:34

Odmah po primljenoj informaciji započet je u 16,00 sati izvanredni nadzor u restoranu Stjepan Radić kako bi se utvrdile sve okolnosti nastanka navedenih fotografija.

Tijekom današnjeg dana društvenim mrežama su se proširile fotografije hrane iz studentskog restorana u sklopu zagrebačkog Studentskog doma Stjepan Radić, a u kojoj je, prema tvrdnjama studenata, bilo i onoga što u hrani ne bi trebalo biti. Među nepoželjnim sastojcima prema tvrdnjama studenata našli su se crvi, dlake i kovanice.

- Danas oko podneva otišao sam na ručak u Restoran 2 u studentskom domu. Srećom, odmah sam shvatio da su na površini crvi pa nisam nastavio jesti. Informirao sam o situaciji djelatnicu u menzi koja je rekla da će prenijeti poruku kuhinji - rekao je student Nemanja kojeg je neugodna situacija dočekala na tanjuru.

Uslijedile su doslovno stotine zgroženih komentara, ali što je još gore, i sličnih primjera iz iste menze i to potkrepljenih jednako uznemirujućim fotografijama za koje ne možemo utvrditi kada su nastale i jesu li autentične, odnosno, iz istog restorana.

No, iz studentskog centra večeras tvrde kako student nije bio u pravu kada je u tanjuru prepoznao crve brašnare

Foto: Privatni album

Podsjetimo, mediji su u poslijepodnevnim satima počeli izvještavati o ovom problemu, a na upit Večernjeg lista u kratkom je roku odgovorio ravnatelj zagrebačkog SC-a Mirko Bošnjak. Ravnatelj SC-a kazao nam je ranije da je naložio inspekciju, a večeras su stigli i rezultati.

- Tijekom ponedjeljka prikupiti ću pisana očitovanja i ostalih dionika procesa pripreme, termičke obrade i posluživanja namirnica. Ispričavam se studentima na neugodnostima te ih pozivam da i dalje budu kontrolori kvalitete usluge studentske prehrane u SC-u Zagreb - ističe Bošnjak.

 Priopćenje Studentskog centra prenosimo u cijelosti. 

- Dana 05. studenoga 2022. godine ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu izvijestio je samostalni odjel upravljanja kvalitetom i rizicima u poslovanju prehrambenim proizvodima o statusu na Facebook profilu Javna grupa Studentski dom „Stjepan Radić“- „Sava“ u kojem se navodi da je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u subotu 5. studenog zaprimio je žalbu studenata, korisnika restorana u Studentskom domu „Stjepan Radić“ o neispravnosti poslužene hrane- panirani bečki odrezak i pečena piletina uz kelj kao prilog.

Foto: Studentski centar Zagreb

Korisnici su prijavili i dokumentirali hranu koja potencijalno ugrožava njihovo zdravlje. Na priloženim fotografijama i opisu istih tvrdi se da su danas konzumirali ručak u restoranu Stjepan Radić. Prema izjavi, student je o istom obavijestio djelatnicu u menzi koja je rekla da će prenijeti poruku kuhinji.

Odmah po primljenoj informaciji započet je u 16,00 sati izvanredni nadzor u restoranu Stjepan Radić kako bi se utvrdile sve okolnosti nastanka navedenih fotografija.

U trenutku nadzora od navedenih spornih namirnica u kuhinji je zatečena samo pečena piletina, dok ostale navedene namirnice nisu zatečene u gotovom stanju. Pregledom jelovnika utvrđeno je da je pečena piletina na jelovniku u kuhinji 1 dok je panirani bečki odrezak na jelovniku u kuhinji 2.

Sve namirnice koje su upotrijebljene za pripremu ručka dostavljene su u kuhinju istog dana s urednim deklaracijama koje su dane na uvid i nalaze se u privitku ovog izvješća. Sve namirnice koje su zatečene su uzorkovane i nalaze se u zasebnom rashladnom uređaju za dodatne analize.

Foto: Studentski centar Zagreb

Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv je dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve.

Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali predpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi. Radi dokaza navedenih tvrdnji, izvršeno je probno paniranje s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža.

Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve. Također valja spomenuti i činjenicu da su crvi bjelančevine te da bi na visokoj temperaturi prženja potamnili poput ostatka mesa.

Foto: Studentski centar Zagreb

Prema svemu navedeno, ne odričući odgovornost za propust, vidljivo je kako navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljavala. Iz konverzacije putem poruka sa studentom, namirnica je reklamirana na šalteru za povrat prljavog suđa (konverzacija bilo kojeg drugog tipa nije bila prihvatljiva za studenta). Prema riječima voditeljice kuhinje navedeni prigovor nikad nije prenesen odgovornim osobama kuhinje i linije posluživanja.

Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima o većoj količini kose na rubu tanjura koja je prema izjavi konzumenta putem poruka (konverzacija bilo kojeg drugog tipa nije bila prihvatljiva za studenta), pronađena na rubu tanjura u K1 oko 11,44 sati. Konzument navodi da nikome nije prijavio navedeni događaj jer nije znao da postoji ta mogućnost reklamacije hrane, iako je na svim linijama posluživanja jasno naznačen protokol o reklamacijama.

Detaljnim pregledom protokola pripreme namirnica, utvrđeno je da su sve namirnice pripremane prema pravilima struke iz svježih namirnica. Međutim ostaje nejasan izvor i podrijetlo stranog tijela iz priložene fotografije te Studentski centar u Zagrebu bez detaljne analize ne može u potpunosti prihvatiti odgovornost za nastalu situaciju.

Foto: Privatni album

Studentski centar u Zagrebu još jednom izražava žaljenje i ispriku svim konzumentima koji su se našli pogođeni ovom situacijom te još jednom poziva sve korisnike usluga na aktivnu komunikaciju i suradnju, a sve u cilju poboljšanja životnog standarda studenata za vrijeme studiranja u Zagrebu. - stoji u priopćenju.

Ipak, izvjesno je da problem postoji, tvrdi to i sveučilišni Studentski zbor koji je upozorio kako ovo nije prvi put da se ovakvo što događa te da se studenti žale na prehranu.

- Podsjećamo da navedeno nije prvi niti rijedak incident sličnog posluživanja studentske prehrane, a o svima smo obavještavali Upravu SC-a - poručili su među ostalim iz Zbora, a o čemu svjedoče i stotine komentara, fotografija i svjedočanstava na ovu temu u svega nekoliko sati od objave. 

Na društvenim mrežama povela se i rasprava je li to doista riža ili je zaista riječ o crvima, stoga u nastavku prilažemo obje fotografije. (lijevo je fotografija na kojoj student tvrdi da su u paniranju crvi, a desno fotografija SC-a paniranja s rižom)

Foto: Studentski centar/privatni album

Što vi vidite u pohanoj piletini?


 >> Ako ste i vi imali slično iskustvo javite nam na mail dojavi@vecernji.net ili u inbox Facebook ili Instagram stranice Večernjeg lista.


>> VIDEO: Može li brašnu isteći rok? Evo kako ćete znati da se pokvarilo

Komentara 29

AM
Axis Mundi
05:28 06.11.2022.

Hoda i izgleda kao patka, ali je zapravo guska, možda i kokoš. I inače prosječnoj domaćici sasvim slučajno upadnu zrnca riže kad priprema meso za pohanje (paniranje.) Zrnca riže su uvijek tamo gdje se priprema sva ostala hrana, sasvim logično. No čak i da su oni u pravu, ovo toliko gadljivo izgleda da nije smjelo niti doći na pult gdje se uzima gotova hrana. Propust je napravljen kako god okreneš i previše se filozofira oko toga, dobro da nije sastavljen stručni tim koji će danima analizirati slučaj, obilato financiran sredstvima iz proračuna.

NS
Nuclear_Strike
07:20 06.11.2022.

Ako je to na slici riža ja sam kineski car.

SA
Sarma
22:17 05.11.2022.

Nije jadna panirala jedan šnicl , nego njih 300 u 6 litara starog ulja i 8 kila krušnih mrvica- u koje su slučajno upale par zrna riže. A ovo sa kosom i dlakama je za zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije