Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE STUDENTSKI CENTAR

Student tvrdi da je u hrani u zagrebačkoj menzi pronašao crve, a onda je uslijedila lavina: 'Ovo je odvratno!'

Foto: Privatni album
1/6
05.11.2022.
u 16:54

I sami smo se iznenadili brojem reakcija i svjedočanstava u razgovoru sa studentima doma na Savi te smo se odmah obratili Studentskom centru u Zagrebu koji je nadležan za studentsku prehranu, a od kojeg smo ubrzo dobili odgovor.

Mama kuha najbolje, krilatica je dobro poznata svakome, no tisuće studenata u zagrebačkim domovima ne mogu svakodnevno uživati u "maminoj kuhinji" već u potragu za doručkom/ručkom/večerom odlaze u studentske restorane, popularne "menze".

Korisnici jedne od najvećih menzi, one u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić, posljednjih dana zgroženi su "ponudom" u restoranu. Naime, jedan od korisnika u grupi na Facebooku koja broji preko 40 tisuća članova objavio je fotografiju ručka, odnosno pohanog mesa u kojem se vide crvi brašnari, uz sarkastičan opis "Specijalitet dana".

Foto: Privatni album

- Danas oko podneva otišao sam na ručak u Restoran 2 u studentskom domu. Srećom, odmah sam shvatio da su na površini crvi pa nisam nastavio jesti. Informirao sam o situaciji djelatnicu u menzi koja je rekla da će prenijeti poruku kuhinji - rekao je student Nemanja kojeg je neugodna situacija dočekala na tanjuru.

Uslijedile su doslovno stotine zgroženih komentara, ali što je još gore, i sličnih primjera iz iste menze i to potkrepljenih jednako uznemirujućim fotografijama za koje ne možemo utvrditi kada su nastale i jesu li autentične, odnosno, iz istog restorana.

- Toliko sam ljuta, povraća mi se cijeli dan. Ovo je odvratno, odvratno - kazala nam je studentica Tamara.

U našu su redakciju došle i fotografije na kojima je vidljivo da se u hrani nalaze i dlake, kovanice, ali i još crva.

Foto: Privatni album

Studentica Maja koja često jede u restoranu na Savi također nam je podijelila svoje nezadovoljstvo.

- Prvo nam ne rade menze kad krene akademska godina nego ih se mora moliti da negdje jedemo, onda i kad krenu raditi na apsolutno svakoj u gradu redovi budu na razini čekanja za izradu osobne na policiji i onda kad se napokon dođe na red mi bi trebali jesti crve, žohare, kosu i biti sretni jer nam je to sve subvencionirano? U kojoj mi državi živimo - pita se studentica dok neki u komentarima zazivaju reakciju inspekcije. 

I sami smo se iznenadili lavinom reakcija i svjedočanstava u razgovoru sa studentima doma na Savi te smo se odmah obratili Studentskom centru u Zagrebu koji je nadležan za studentsku prehranu, a iz kojeg nam je stigao odgovor kojeg donosimo u nastavku teksta.

Foto: Privatni album

Kontaktirali smo i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji je na naš upit bio jednako zgrožen. Predsjednik zbora Ivan Pavao Boras kazao je kako je od ravnatelja Studentskog centra Mirka Bošnjaka, zatražio hitno očitovanje SC-a još tijekom današnjeg dana.

- Napominjemo da su slične nepravilnosti već prethodno bile zabilježene i opisane u javnim okvirima - poručuju iz Zbora pozivajući se na ranije slučajeve koji su dospjeli u medije nemali broj puta. 

Naime, i ranije su se pojavljivali problemi vezani uz studentsku prehranu.

Foto: Privatni album

- Apeliramo na hitno pismeno očitovanje za ugrožavanje zdravlja studenata: Uprave Studentskog centra u Zagrebu, voditelja restorana u Studentskom domu „Stjepan Radić“, osobe odgovorne za sanitarne uvjete restorana,glavnog kuhara restorana u Studentskom domu "Stjepan Radić“, te osoba koje su posluživale hranu u restoranu u Studentskom domu "Stjepan Radić“.

A na naš je upit oko 17 sati reagirao i ravnatelj Studentskog centra Mirko Bošnjak. Zamolio je studente koji su od osoblja SC-a Zagreb posluženi namirnicama na slici da jave na kojoj se liniji to dogodilo te podijele informaciju u koje su se vrijeme i kome žalili da je hrana bila neispravna.

- Prije nego sam dobio Vaš upit osoblje SC-a obavijestilo me da su na društvenim mrežama SD Stjepan Radić objavljene slike jela koje ste mi dostavili te sam odmah naložio izvanredni inspekcijski nadzor u restoranu SC-a u SD Stjepan Radić s naglaskom na slijedeće:

  • Provjeriti jesu li se studenti danas žalili osoblju restorana. 
  • Provjeriti tko je slagao porciju i posluživao navedene namirnice.
  • Kontaktirali smo odmah šefa kuhinje iz prve smjene
  • Evidentirati tko je pripremao smjesu za pohanu svinjetinu
  • Evidentirati i uzrokovati pohanu svinjetinu i pečenu piletinu.
  • Evidentirati podatke o kuharima koji su pekli piletinu i pohali svinjetinu.

Uzorkovati sve namirnice, trag sljedivosti i deklaracije, koje su korištene za pripremu i termičku obradu navedenih jela. Odmah po primitku službenih zapisnika iste ću vam dostaviti i obavijestiti javnost - poručio je Bošnjak.

Neki studenti u više stotina reakcija na društvenim mrežama sve su uspjeli okrenuti i na šalu kazavši kako su prema odluci EU komisije crvi jestivi i da su to proteini.

Foto: Privatni album

 


>> Ako ste i vi imali slično iskustvo javite nam na mail dojavi@vecernji.net ili u inbox Facebook ili Instagram stranice Večernjeg lista.


>> VIDEO: Može li brašnu isteći rok? Evo kako ćete znati da se pokvarilo

Komentara 31

Avatar Zavratnica
Zavratnica
17:09 05.11.2022.

Samo dajete Senfu, Radi Boriću i neMOŽEMO ideje, mogli bi službeno uvesti crve u studentski jelovnik.

Avatar possibilis
possibilis
17:43 05.11.2022.

Brasnari. Nije isprika ali nisu opasni. Stvar skladistenja. Dlake i kovanice- blju. Neoprostivo. I da, to sto "studenti malo placaju" je stvarno nisko razmisljanje jer je ta hrana visestruko preplacena. Nasim novcem. Ova zadnja cijena koju studenti stvarno placaju- to je mazanje ociju jer se stalno istice kao jedina. Postoje razlozi zasto studosi klopaju poticaje. Taj dio sa "sustavom" je dio iz kojeg izlaze crvi, konacna cijena svakog obroka (bestijalna) i (opravdano) nezadovoljstvo studenata. Nije tesko zakljuciti kako se do tih poslova dolazi i tko i zasto jagmi s obje strane: tamo gdje gradjani placaju i tamo gdje se studentima mora isporuciti.

SF
sflajpan
18:28 05.11.2022.

Claus Shwab i NWO vam serviraju hranu.Dobar tek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije