Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arsenij jacenjuk

Nakon premijerove ostavke Ukrajina u potrazi za novom vladom

arsenij janjecuk
Foto: Reuters/PIXSELL
11.04.2016.
u 14:09

Ostavkom Arsenija Jacenjuka utire se put potpuno novoj vladi u Ukrajini koja bi ipak trebala nastaviti istu prozapadnu politiku.

Ukrajina je udanas počela potragu za novom prozapadnom vladom nakon ostavke premijera Arsenija Jacenjuka i višemjesečne političke krize koja je blokirala rad vlade. Novi predsjednik vlade naći će zamršenu situaciju, s neriješenim pitanjem Donbasa, istokom Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista i akutnom gospodarskom krizom koju pogoršava porast napetosti s Rusijom, glavnim trgovinskom partnerom Ukrajine.

Jacenjuk je pod pritiskom kritika za neprovođenje obećanih reforma i optužaba da brani interese oligarha, u tjednom nastupu na televiziji u nedjelju objavio da podnosi ostavku. Njegov odlazak u utorak treba potvrditi parlament. Najvjerojatniji kandidat za njegova nasljednika je predsjednik parlamenta Volodimir Grojsman.

"Očekujem da će to biti Grojsman, ali radit ću s bilo kojim premijerom", rekao je u nedjelju predsjednik Petro Porošenko.

Grojsman koji je već ranije izjavio da je spreman preuzeti premijersku dužnost, s odobravanjem je dočekao Jacenjukovu odluku. "Bio je to promišljen i dostojanstven korak, svakako ne lagan, ali zaslužuje poštovanje", rekao je, a prenijela je agencija Interfaks - Ukrajina.

Predsjednik parlamenta je zatim pozvao na formiranje nove koalicije u parlamentu koja će biti "kadra sastaviti novu reformatorsku vladu i izabere premijera".

Ostavkom Arsenija Jacenjuka utire se put potpuno novoj vladi u Ukrajini koja bi ipak trebala nastaviti istu prozapadnu politiku.

Po ocjeni ukrajinskih medija i stručnjaka, jedna od najvećih promjena mogla bi se ticati ministrice financija rođene u Sjedinjenim Državama Natalie Jaresko koja je pozvana da podnese ostavku.

"Politička kriza u Ukrajini poticana je umjetno. Želja da se zamijeni jednog čovjeka (Jacenjuka) zaslijepila je domaće političare i umrtvila njihovu volju za stvarnim promjenama u zemlji", istaknuo je u nedjelju Jacenjuk obraćajući se ukrajinskim političarima. Zasad nije rekao ništa o svojim budućim poslovnim planovima.

Američki potpredsjednik je u telefonskom razgovoru u nedjelju "zahvalio" Jacenjuku na "njegovoj suradnji u povijesnom razdoblju za Ukrajinu", navodi se u priopćenju.

>> 'I dalje ćemo podupirati Ukrajinu i primjenjivati ugovor o pridruživanju EU'

Komentara 12

Avatar superhik74
superhik74
18:14 11.04.2016.

Victoria Nuland trazi novu marionetu ste vjerojatno mislili reci.

Avatar superhik74
superhik74
18:15 11.04.2016.

Vjerojatno ce im Ameri koji su i ovoga postavili postaviti kakvog "off shore" iz Paname lutka na koncu.

RA
Rangostar
16:11 11.04.2016.

Mozda nas Tim ima nekog prijatelja da ih izvuce iz krize za manje od 100 dana kao sto je nas spasio od propasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije