Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najviše za obitelji čine Vis i Baška, a ova općina za peto dijete daje 100 tisuća kn

Siromašna Cista Provo za treće i svako sljedeće dijete isplaćuje 50.000 kn u 10 rata, a za prvo i drugo 2000 i 4000 kn
26. listopada 2021. u 22:55 5 komentara 2342 prikaza
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Niz općina i gradova ne čekaju samo državu da im pomogne s demografskim mjerama nego obilato financiraju obitelji s djecom, osiguravaju im besplatne vrtiće, udžbenike, radne bilježnice i javni prijevoz, stipendiraju učenike i studente i pomažu u stambenom zbrinjavanju obitelji kako bi zadržali stanovništvo u svojoj sredini.

Primjeri dobre prakse

Najizdašnije su razvijenije općine i mali gradovi u primorskim županijama, ali među njima ima i slabije razvijenih i nerazvijenih poput Imotskog, Vrlike, Ciste Provo, Runovića... koje čine što mogu da zadrže obitelji s djecom. Ako je Zagreb nekoć bio rekorder s naknadom za treće i svako sljedeće dijete od 56.000 kn, dok za prvo dijete daje samo 1800 a za drugo 3600 kn, već dulje vrijeme to nije. Vis i dalje za prvorođeno dijete daje 5000 kn, za drugo 10.000 kn za treće 176.000 kn, od čega jednokratno 20.000 kn, a ostatak novca, po 1200 kn mjesečno, isplaćuje se do djetetove 10. godine. Vis s nešto više od 2000 stanovnika već godinama ima cijelu lepezu demografskih mjera kojima osigurava kvalitetan život stanovnicima i premda je udaljen dva i pol sata plovidbe od Splita, u vrtiću ove godine ima čak 71 dijete. Općina Pašman u Zadarskoj županiji za rođenje prvog djeteta ove godine isplaćuje roditeljima 12.000 kn, za drugo 24.000 kn, za treće 36.000 kn, za četvrto 60.000 kn, a za peto čak 100.000 kn.

Čak i slabije razvijeni Imotski za prvo dijete daje 10.000 kn, za drugo 20.000 kn, za treće čak 50.000 kn. Baška na otoku Krku, kao i Vis, ima cijelu lepezu demografskih mjera. Osim što za prvo dijete isplaćuje 5000 kn, za drugo 7500 kn, 15.000 kn za treće, 30.000 kn za četvrto i svako sljedeće, osigurava besplatne jaslice i vrtić za svu djecu, besplatne radne bilježnice osnovcima, plaća udžbenike srednjoškolcima. Javni prijevoz je besplatan za učenike i studente koje i stipendiraju, a u zbrinjavanju obitelji koriste model društveno poticane stanogradnje. Inače, objedinjene podatke o demografskim mjerama na lokalnoj i županijskoj razini prikuplja Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Kako je financiranje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u nadležnosti lokalne samouprave, kao primjer dobre prakse u 2021. Državni ured za demografiju ističe gradove Vrliku, Umag, Obrovac i Belišće, te općine Zrinski Topolovac, Kukljica, Bale, Baška, Magadenovac, Galovac, Okrug, Draž, Saborsko, Smokvica, Gola, Primorski Dolac, Koška, Ivankovo i Donja Motičina koji nude besplatan vrtić za djecu, dok mnogi drugi gradovi i općine sudjeluju u sufinanciranju troškova. Mnoge općine i gradovi financiraju radne bilježnice osnovcima, kojima se udžbenici financiraju iz državnog proračuna, a niz malih gradova i općina osigurava besplatne udžbenike za srednjoškolce te besplatan ili sufinanciran prijevoz. Dok Vis gradi 22 stana iz programa POS-a, i na svom zemljištu 13 stambenih jedinica za mlade obitelji, Šibenik dodjeljuju gradske stanove u najam na određeno višečlanim obiteljima.

Kupnja nekretnina

Neki gradovi i općine pri kupnji ili gradnji prve nekretnine oslobađaju obitelji plaćanja komunalnog doprinosa, poput Visa i Belišća te općina Tkon, Bebrina, Cerovlje, Trnovec Bartolovečki, Stari Jankovci, Vinica, Oprtalj... Mnoge općine obiteljima daju nemala nepovratna sredstva za kupnju, gradnju i dogradnju nekretnina ili kao postotak od vrijednosti nekretnine. Siromašna Vrlika za rođenje prvog djeteta daje 10.000 kn, za drugo 15.000 kn, za treće 20.000 kn, a za četvrto i svako sljedeće 25.000 kn, jednako kao i bogata Opatija. I Sinj za prvo dijete daje 8000 kn, za drugo 12.000 kn, a za treće 25.000 kn. Neke općine isplaćuju jednak iznos za svako dijete, pa Bale, Gola, Velika Trnovitica i Zadvarje isplaćuju za rođenje prvog, drugog i trećeg djeteta po 10.000 kn, Plaški po 9000 kn, Draž te grad Belišće po 7500 kn.

Općina Runovići nakon simbolične naknade od 2500 i 4000 kn za rođenje prvog odnosno drugog djeteta, za treće i svako sljedeće daje 40.000 kn, vrtić je povoljan, za drugo dijete je 175 kuna, za treće besplatan. Stipendiraju i svoje studente. Siromašna Cista Provo za treće i svako sljedeće dijete isplaćuje 50.000 kn u 10 rata, a za prvo i drugo 2000 odnosno 4000 kn. U Cisti Provo je najviše obitelji s troje i četvero djece, njih 16, zatim devet obitelji s dvoje djece, pet s jednim djetetom i tri obitelji s petero djece. Vrtić je za prvo dijete 200 kn, za drugo 100 kn, a za treće besplatan. Za stambeno zbrinjavanje obitelji koriste mjeru Splitsko-dalmatinske županije koja daje četvrtinu iznosa.

VIDEO: Predsjednik Zoran Milanović o ministru Mariju Banožiću

Ilustracija Dijana Jurasić Crkva učinila važan iskorak i pokazala odgovornost za dobrobit zemlje Zagreb: 6. Hrvatski socijalni tjedan pod nazivom "Demografija-iseljavanje-migracije“ DEMOGRAFIJA, ISELJAVANJE, MIGRACIJE Crkva uputila deklaraciju: Tražimo da demografija postane prioritetno nacionalno pitanje Tado Jurić Tado Jurić 'Ova bi mjera mogla ponovno naseliti velika napuštena područja Hrvatske'
Mate Rimac i Christophe Piochon dočekuju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ispred hotela Esplanade
FIZIČKI OBRAČUN
Rasistički ispad u Zagrebu, Rimac: 'Šokiran sam i tužan, napali su naše radnike'
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • stefj:

  Zato Zagreb ima i previše djece, pa su ukinuli mjere. Imamo feministice na vlasti, pa majke treba kazniti, to se ne uklapa u tu ideologiju...

 • Avatar Baroudeur
  Baroudeur:

  To bi trebala napravit drzava i to se zove politika nataliteta. Bez poticaja, malo pomalo jedan narod izumire. U meduvremenu Vis i Baska daju primjer.

 • franc251:

  Te mjere imao i Zagreb pa senf ukinuo.