Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.10.2021. u 11:10

Uz konkretne mjere kojima bi se zadržalo sadašnje stanovništvo i olakšalo povratak iseljenicima, Crkva je svjesna stvarnosti pa je napravila iskorak i prvi put progovorila da su nam potrebni i useljenici

Katolička crkva učinila je važan iskorak i istupila s Deklaracijom upućenoj vlasti i hrvatskoj javnosti u kojoj su nakon analize i rasprave sa stručnjacima prvi put precizirali sve hrvatske demografske probleme i otišli i korak dalje – ponudili rješenja. Deklaracijom traže rješavanje demografske krize, problema iseljavanja i pitanja useljavanja jer je to prioritetno nacionalno i strateško pitanje. Ako se netko pita zašto se Crkva petlja u demografske probleme, ima pravo to činiti na temelju svog socijalnog nauka jer joj je dužnost brinuti se i za biološki opstanak i dobrobit hrvatskog naroda te svih građana ove zemlje.

Crkva zapravo traži dugoročno i dosljedno provođenje populacijske politike, koja obuhvaća pronatalitetnu i blagu imigracijsku politiku, tko god bio na vlasti. Inače, tako već stoljeće rade Švedska i Francuska. U Deklaraciji s razlogom upozoravaju na nedopustivu ravnodušnost s kojom smo promatrali u posljednjem desetljeću iseljavanje 300 tisuća hrvatskih građana i traže reformu javne uprave kako bi se vratilo povjerenje građana u hrvatske institucije, koje je među najnižima u EU, te veće ulaganje u obiteljsku politiku i djecu, po čemu smo, također, na začelju Unije.

Uz konkretne mjere kojima bi se zadržalo sadašnje stanovništvo i olakšalo povratak iseljenicima, Crkva je svjesna stvarnosti pa je napravila iskorak i prvi put progovorila da su nam potrebni i useljenici. Stoga traže donošenje jasne imigracijske politike kojom će se definirati prava i obveze useljenika uz poštivanje hrvatskog jezika, kulture i tradicije jer s pravom upozoravaju da postojeći stihijski uvoz radne snage može eventualno zadovoljiti samo pojedine segmente tržišta rada. Jasno je da aludiraju da od stihijskog uvoza radnika sada koristi mogu imati samo pojedini poslodavci, a ne cijelo društvo.

Očekivano je da obitelj kao temeljna jedinica društva za Crkvu treba biti u središtu nacionalnih prioriteta, no isti pristup obitelji ima i sekularna Francuska u kojoj materijalne povlastice i beneficije s razlogom rastu kod parova s djecom jer je to svrha populacijske politike. Deklaracija je na tragu i u skladu s dosad iznesenim stavovima hrvatskih demografa, a Crkva je njome pokazala širinu i odgovornost za dobrobit i interes hrvatskog društva u cjelini.

 

Komentara 19

UK
Ukazivač
11:54 25.10.2021.

Daj ajde budimo iskreni, dok je Crkve i HDZa Hrvatska će propadati, šta se pravite glupi? Oni su uzrok problema i to jako dobro znaju ali se siguno neće samoukinuti.

VA
vadis1
12:51 25.10.2021.

Korupcija, kriminal, nepotizam itd su pojave koje doprinose stagnaciji hrvatskog drustva uopce, a posebice ekonomije. Strukture drzavne uprave nisu efikasne i korumpirane su. Podobnost je potrebna za zaposlenje, trebas biti clan HDZ da dobije posao, kao nekad SKJ, zasto sam i otisao iz Juge. Ljudi sele iz takve kaljuze. Nije dovoljno imati drzavu, i njene simbole isticati, treba drzava sluziti svojim ziteljima i obratno.

JO
jorgen
11:55 25.10.2021.

Predlažem da Dijana Jurasić stoji iza svojih riječi i udomi kod sebe imigrante, pokazujući svojim primjerom "odgovornost za dobrobit zemlje". Ništa ne potvrđuje svoju predanost kao življenje onoga što propovijedaš. A već kratki razgovori sa običnim, prosječnim Šveđanima i Francuzima više će nego zorno pokazati njihovo zadovoljstvo imigrantskim politikama svojih političkih 'elita'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije