Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mons. Hranić: Biskupi imaju pravo na svoj stav o pravu na pobačaj

Ubrzo će u raspravu zakon o pobačaju koji je neposredno povezan s pitanjima savjesti. Fokus se pomiče prema osobnim pitanjima
18. lipnja 2018. u 20:06 40 komentara 1112 prikaza
Đuro Hranić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski biskupi odlučili su pritisnuti savjesti hrvatskih političara uoči Dana državnosti pa je Komisija „Iustitia et Pax“ (Pravda i mir) Hrvatske biskupske konferencije predstavila izjavu „Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode“.

Gornja Močila: Proslava blagdana sv. Ante Proslava sv. Ante u G. Močilama Pater Tolj: Pravi povratak realan tek kada BiH uđe u EU

Ne obraćam se pojedinim političarima, nego svima – rekli su predstavljači, predsjednik „Iustitia et Pax“ mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i moralni teolog prof. dr. Vladimir Dugalić, koji je pojasnio kako ne postoji neposredni povod za objavu ove izjave, nego je ona stavljena u „sveopći kontekst“.

Svjetonazorska pitanja

Nedavno u javnosti vođena rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije te su dolazile izjave koje su osporavale pravo na priziv savjesti. U novije vrijeme osporava se u određenim krugovima izjašnjavanje o nekim društveno-političkim i socijalnim temama. Ubrzo će u raspravu ući zakon o pobačaju koji će biti neposredno povezan s pitanjima savjesti. Fokus interesa pomiče se prema osobnim pitanjima, a i niz drugih svjetonazorskih pitanja još uvijek je otvoren i ako slučajno netko ima malo drukčije mišljenje nego što bi trebalo, odmah vidimo da se to osporava – rekao je dr. Dugalić, kao i da nisu rijetki slučajevi autocenzure.

Međugorje je s oduševljenjem dočekalo imenovanje mons. Hosera od kojeg imaju velika očekivanja Darko Pavičić Hoserov dolazak najvažniji događaj u 37 godina Međugorja

Ozračje straha

I samo siromaštvo, nezaposlenost, prezaposlenost, ugroženost radnog mjesta također stvaraju neslobode u kojima se ljudi boje izraziti svoje mišljenje. Dajemo izjavu kojom želimo pojasniti kako mi gledamo na savjest i kako gledamo na pitanje priziva savjesti. Pravo na priziv savjesti zadnja je crta obrane demokracije i ako se ono ugrozi, onda gubimo njezine temelje – rekao je Dugalić.

Na novinarski upit odnosi li se izjava na premijera Plenkovića, nadbiskup Hranić rekao je da se premijer Plenković može pronaći u izjavi, baš kao i svi ostali političari, ali da nije pisana protiv njega te da se ova izjava nadovezuje na govor o oblikovanju savjesti pape Benedikta XVI. godine 2011. za posjeta Hrvatskoj. Kad netko postane narodni izaslanik, tj. saborski zastupnik, on ima slobodu izjašnjavanja.

Đuro Hranić
1 / 9
Hodočašće od Podvinja do župe Gornja Močila u sklopu Dana sv. Ante Padovanskog

No u Hrvatskoj postoji ozračje straha, guši se sloboda mišljenja i izražavanja, što je odlazak u jednoumlje i totalitarni sustav u kojemu jedna stranka određuje kako bi se svi trebali ponašati – rekao je nadbiskup Hranić.

Stranački politički život u demokraciji pretpostavlja djelovanje pojedinaca po pravilima stranke, dok se ona u demokratskoj proceduri ne promijeni. Bez tog pravila ne bi mogla funkcionirati demokracija. Međutim, kada je riječ o pitanjima vrijednosne orijentacije, tada sloboda savjesti pojedinca ima apsolutnu prednost pred tzv. stranačkom stegom. Uspoređivanje “stranačke stege” i prava na priziv savjesti ne samo da je nedopustivo, nego je i veoma opasno za budućnost demokracije u Hrvatskoj.

Pozivamo stoga političke čimbenike u Hrvatskoj da trenutačne političke ili neke druge interese ne povezuju s pravom priziva na savjest – poručuju biskupi u izjavi. Dr. Dugalić rekao je kako se hijerarhijska Crkva neće uključivati u izradu zakona o pobačaju, ali vjernici hoće, jer su i oni Crkva, dok je mons. Hranić rekao da i biskupi oko pobačaja imaju pravo na svoje mišljenje.

Hodočašće od Podvinja do župe Gornja Močila u sklopu Dana sv. Ante Padovanskog Hodočašće sv. Anti Povezali dvije župe, dvije obale Save i dvije države Ilustracija Berlin Njemačka crkva unatoč padu broja vjernika prima rekordne iznose od države
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar IgorBr
  IgorBr:

  Ovo je sekularna zemlja, za takvu smo se borili, takva je od kad smo proglasili nezavisnost i crkva se nema što miješati u državne stvar. Caru carevo, bogu božje!

 • prajdali100:

  Poštovani Hraniću ! Jeste li vi svjesni kako ovakova razmišljanja iritiraju Peđu Grbina i Nenada Stazića ? Morate biti malo uviđavniji.

 • Saltarello2003:

  A sad se javljate, a!? Nije vam po volji? Ne smeta odlijev mozgova ali u ravnopločaše se ne smije dirat!!! Paraziti!!!