Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet svetog oca

Nadbiskup Hočevar: Papa neće u Jasenovac dok se ne utvrdi istina

\'Pope Benedict XVI waves from behind the protective window of his papamobile as he arrives for his weekly general audience on March 7, 2012 at St Peter\'s square at the Vatican.  AFP PHOTO / VINCENZO
AFP/Pixsell
23.12.2012.
u 12:56

Nije realno očekivati od Svetog Oca da obiđe Jasenovac dok god dvije strane koriste to stratište za međusobna prepucavanja

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je u intervjuu novosadskom Dnevniku kako papa neće posjetiti Jasenovac dok god srpska i hrvatska strana ne utvrde potpunu istinu o tom logoru.

- Nije realno očekivati od Svetog Oca da obiđe Jasenovac dok god dvije strane koriste to stratište za međusobna prepucavanja, umjesto da se bore i izbore za neporecivu istinu - rekao je nadbiskup Hočevar te upitao "zbog čega Hrvatska i Srbija konačno ne oforme zajedničko povjerenstvo koje će staviti točku na različita viđenja jasenovačkog logora, na licitiranje brojem žrtava", i zašto se "predbacuje Crkvi za nešto što bi prije moralo učiniti društvo".

Beogradski nadbiskup je prokomentirao izjavu metropolita zagrebačkog Jovana kako bi posjet pape Benedikta XVI Srbiji donijelo korist Srbiji, ali da bi se prije toga morao pokloniti žrtvama u Jasenovcu kao što je to učinio pri posjetu Poljskoj kada se poklonio žrtvama Auschwitza.

- Ne razumijem zašto se to toliko ističe. Prije svega, Katolička crkva je više puta izričito poručila kako je važno međusobno praštanje i pomirenje - rekao je beogradski nadbiskup i podsjetio da je papa Ivan Pavao II, u Rimu 2000. “zamolio za oproštaj za sve što su katolici u bilo kojoj zemlji, na bilo kojem kontinentu bilo kome loše učinili”.

Komentara 41

OB
-obrisani-
13:40 23.12.2012.

Nadbiskup Hočevar upitao: "zbog čega Hrvatska i Srbija konačno ne oforme zajedničko povjerenstvo koje će staviti točku na različita viđenja jasenovačkog logora, na licitiranje brojem žrtava"? __________________________________________ Pa zna se zbog čega. Razotkrila bi se velikosrpsko-jugoslavenska laž o Jasenovcu, papa nebi mogli svojim lažima više optuživati Hrvate za genocid.

Avatar Naravno
Naravno
18:31 23.12.2012.

23.12.2012. u 18:08h dejure je napisao/la: naravno - da i ne spominjem vaše popove svetosavske fašiste, koji su katoličke svećenike nabijali na kolac i pekli - toliko o vašoj "civilizaciji" .. Stvarno ??? a gde se to desilo?

MM
Micros Miles
13:39 23.12.2012.

Kakve veze ima eventualni posjet pape Beogradu (Srbija) s "klanjanjem žrtvama" Jasenovca (Hrvatska)? Taj metropolit zagrebački Jovan je prolupao - ima dosta mjesta po Srbiji gdje su četnici i nacisti klali i ubijali - pa neka ga tamo vode na klanjanje žrtvama, a neka o Jasenovcu pusti da brinu hrvatski povjesničari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije