Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strašan prizor

Na Valelungi se nasukale stotine riba. O čemu je riječ?

Nasukane ribe u Puli (1)
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/8
05.02.2013.
u 07:50

Iznenađenje nije bio samo velik broj nasukanih riba, Puljani su pokušali odgonetnuti o kojoj vrsti ribe je riječ

Šetači na pulskoj Valelungi ostali su nemalo iznenađeni ugledavši čudan prizor. Nekoliko stotina živih i uginulih riba dugačkih oko 1,5 metra nasukalo se na samu obalu, a pojavile su se teorije da je uzrok tome potres koji je zatresao Dalmaciju. No, iznenađenje nije bilo samo u velikom broju nasukanih riba, nego su Puljani pokušali odgonetnuti o kojoj vrsti ribe je riječ. Biolog Neven Iveša rekao je za Glas Istre da bi se moglo raditi o ribi mač, čiji je naziv na latinskom Trahipterus trahypterus.

– Ta riba živi u morima cijeloga svijeta, ali i u Jadranu premda na ovom području nije osobito česta. Mač srebrnjak je mezopelagična riba što znači živi na dubini od 200 do 500 pa i više metara i iznimno rijetko dolazi na površinu. Kada je u potrazi za hranom, ta riba dođe u plićak potpuno dezorijentirana i lako se nasuka. Po njegovim riječima ta je riba ukusna za jelo, a najčešće se konzumira na Siciliji.

 

Komentara 10

MI
mica1111
08:44 05.02.2013.

...e,jesi ti pravi biolog...to je jedna od rijetkih riba koje se ne daju jesti...čak mislim da su i otrovne...

Avatar Goranosi
Goranosi
09:19 05.02.2013.

Kako naši ribare, ribe se predale :)

EN
EndemskaVrsta
08:30 05.02.2013.

E, ne'š ti primoraca i ihtiologa - koji ne znaju da većina vrsta koje se zimi mrijeste u plićacima (zbog obilja kisika i dotoka slatke vode koja nosi hranjive tvari) ugiba nakon mrijesta. Pojava većega broja mrtvih primjeraka mača srebrenca samo je znak da se njegova populacija u vodama južne Istre značajno povećala, pa ih se više mrijesti - i više ugiba. Čudo samo za neuke, koji ne žive s morem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije