Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znak sjećanja

Na šest adresa u Čakovcu postavljeno 28 'kamena spoticanja', spomenika žrtvama holokausta

Na šest adresa u Čakovcu postavljeno je 28 "kamena spoticanja"
Foto: Ivica Beti
1/2
19.04.2023.
u 18:37

"Kamen spoticanja" je mali betonski blok s mjedenom plohom u koju se graviraju imena i podaci poput datuma rođenja i mjesta stradavanja osobe

Na šest adresa u Čakovcu postavljeno je 28 "kamena spoticanja", spomenika žrtvama holokausta, u znak sjećanju na čakovečke Židove koji su u Drugom svjetskom ratu odvedeni u nacističke koncentracijske logore. Postavljeni su u organizaciji Židovske općine Čakovec i uz podršku Međimurske županije te Grada Čakovca.

Polaganje "kamena spoticanja" u Čakovcu povezano je s međunarodnim projektom "Never Forget" (Nikada ne zaboravimo) koji provodi Židovska općina Čakovec. Program polaganja započeo je Uskoj ulici, nastavio se u Strossmayerovoj ulici, zatim u Ulici Ivana Mažuranića, Ulici Kralja Tomislava i na Trgu Republike.

Židovska općina Čakovec je i 2021. godine položila 19 "kamena spoticanja" u Čakovcu i devet u Prelogu. "Kamen spoticanja" je mali betonski blok s mjedenom plohom u koju se graviraju imena i podaci poput datuma rođenja i mjesta stradavanja osobe.

VIDEO Posljednja faza cestovnog povezivanja južne Dalmacije: Svečano otvorenje Stonske obilaznice

Komentara 2

DU
Deleted user
18:53 25.04.2023.

"Stepping stone" ne znaci kamen spoticanja nego kamen po kojem se koraca. Ali kao i obicno dezurni desnicari odmah kritiziraju kako je to losa ideja.

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
18:56 19.04.2023.

prekrasna gesta. pogotovo za starije sa stapovima za hodanje i ljude u invalidskim kolicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije